Wednesday, March 8, 2023

Keep Breathing (2022)


Više o seriji: https://www.imdb.com/title/tt14117010/

Keep Breathing je mini serija sastavljena od šest epizoda koja se na Netflixu pojavila prošlog leta. Kreatori serije su Martin Gero i Brendan Gall a u glavnoj ulozi se našla Melissa Barrera, jedna od relativno mlađih glumica u usponu. Serija je postigla tek prosečan uspeh, što nije zasluga isključivo njenog (ne)kvaliteta već i pogrešnih očekivanja publike kojoj dramski elementi serije uglavnom nisu legli.


Kao što rekosmo – u centru naše pažnje je Melissa Barrera tj. lik kojeg ona glumi – Liv Rivera. Liv je uspešna poslovna žena koja iz nekih svojih privatnih razloga hitno mora stići na ciljnu destinaciju (razloge putovanja kao i detalje njenog poslovnog života otkrivamo nešto kasnije). Međutim, iz nekog razloga let joj je otkazan. Višečasovno čekanje na naredni avion ne dolazi u obzir pa se ona sticajem iznenadnih okolnosti odlučuje za jednu rizičniju varijantu koja joj je iskrsla: odlučuje se za putovanje malim privatnim avionom skupa sa dvoje stranaca koji iz opet nekih svojih razloga lete baš put njene ciljne destinacije. Slučajno je čula njihov razgovor, ponudila im se kao saputnica, oni posle kraćeg razmišljanja prihvatiše, svi se zajedno ukrcaše, poleteše, i šta bi moglo poći po zlu tokom jednog naizgled sasvim rutinskog leta sem da pomenuti avion padne u sred šumovite nedođije... Dvočlana posada strada prilikom pada aviona, Liv je skoro pa nepovređena ali zato potpuno sama u sred kanadske divljine, podno planina prekrivenim nepreglednim šumama, tek malo dalje od hladnog jezera.


Osim što je pad sam po sebi tragičan i traumatičan dodatno loša stvar po našu junakinju je što niko ne zna da se ukrcala na taj let. Nikome se nije javila u vezi promene plana, dotični likovi nikome nisu prijavili rutu svog leta (otkrićete kasnije i zbog čega ali možete već pretpostaviti da su u pitanju sumnjive rabote), o signalu mobilnog telefona u divljini ne treba ni govoriti a najbliže naseljeno mesto se ni ne nazire... I šta sad naša Liv da radi? Pa da preživi, kako zna i ume. Preživljavanje, naravno, neće biti nimalo lako jer je Liv mlada žena koja dolazi iz urbanog okruženja, potpuno nepripremljena na ovakve situacije i na borbu sa čitavim nizom „neprijatelja“. Osim pravih neprijatelja oličenih u ogromnim životinjama (obavezno prisutni medved) susrešće se i sa čitavim nizom velikih, nerešivih problema, počevši od nedostatka hrane, vode i zaklona preko raznih povreda te nailaska na raznorazne prepreke i čak psihičkih problema koji su joj gotovo istovetno teški. Kompletna serija se može nazvati očajničkom borbom sa naizmenično izmenjivim „neprijateljima“, sve do konačnog raspleta.


Za ljubitelje filmova/serija o preživljavanju Keep Breathing je zaista obavezno štivo. Serija pred svog glavnog lika, ali i pred gledaoca, servira čitav niz elemenata koje i očekujemo u ovakvim ostvarenjima. Stoga se u dobrom delu serije zaista može uživati (i strepeti, naravno) u pokušajima spašavanja života, napuštanja lokacije na kojoj je avion pao, dopiranja do nekih mesta koja bi Liv mogla pomoći (sa visine se sve mnogo bolje vidi), očajničkim načinima prehranjivanja itd. Lokacija na koju se srušila letelica deluje prelepo ali samo na prvi pogled. Jezero i okolna šuma su predivni a priroda zaista deluju veoma autentično i netaknuto, kao da se Liv zbilja nalazi na mestu gde ljudska noga nije skoro kročila i ko zna kada će naredni put. Dnevnu lepotu često menja mrkla noć koja je apsolutno zastrašujuća i pod čijim okriljem ceo predeo pohode opasne životinje a tu su i obavezne vremenske neprilike da začine kompletan ugođaj i otežaju ionako tešku situaciju u kojoj se zadesila mlada žena. Serija se snimala u Vancouveru, British Columbia, Canada, a već vrlo dobro znate da ostvarenja snimana u ovom podneblju garantuju prelepe pejsaže i mnogo oku ugodnih kadrova.


S druge strane, ta ista lokacija gde se naša junakinja obrela je apsolutno bezizlazna, pogotovo za nejaku, nesposobnu i nepripremljenu osobu kao što je ona. Moraće dobro da unapredi svoje sposobnosti, ali i sposobnosti logičkog rasuđivanja i dati svoj maksimum da bi preživela svaki dan. Za razbijanje monotonije ali i za kompletiranje priče koja je zamišljena tu su određene sekvence koje su snimljene u okolnom studiju a tu je i kamen spoticanja zbog kojeg Keep Breathing i nije prihvaćen onako kako je trebao i zaslužio. Radnja serije je gotovo prepolovljena, na prvu polovinu koja se dešava u vankuverskoj divljini i drugu koja prikazuje dešavanja iz urbanog okruženja i prati Liv tokom raznih faza svog života, od svog odrastanja i odnosa prema roditeljima, preko relacija sa svojim momkom i raznim dešavanjima u svom poslovnom okruženju pa do događaja koji su neposredno prethodili odlasku na kobno putovanje. Svi ovi momenti su ključni za centralnu priču i pomažu gledaocu da sagleda kakva je Liv bila tokom svog dotadašnjeg života a kakva postaje pod teretom novonastale akcidentne situacije.


Pomenuti elementi iz njene prošlosti su u seriju implementirani u formi flashbackova, koji se po random metodi mestimično pojavljuju bez hronološkog redosleda. Nije ih teško pratiti i pohvatati njihov vremenski tok ali stoji zamerka da se sa dotičnima ipak malo preteralo i da bi serija mnogo bolje funkcionisala da je njihov broj svedeniji. Ipak, treba imati na umu da Keep Breathing nije avantura, niti survival triler film već survival drama, zamišljena kao teška ali zato poučna storija o borbi sa traumama, menjanju ličnosti, samoanaliziranju dotadašnjeg života i uočavanju učinjenih grešaka a zatim i iznalaženju pravog puta koji će nas voditi kroz život. Ukoliko ste spremni da se uhvatite u koštac sa ovim temama i da uz Liv analizirate i sebe, te da porazmislite o nekim svojim postupcima i o tome kakva ste ličnost bili u određenim fazama svog života – Keep Breathing će vam biti jedna od boljih serija koju ste pogledali tokom prethodne godine. Međutim, ukoliko tražite isključivo survival triler koji prikazuje puko preživljavanje u divljini pronaći ćete ovo kao mestimično dosadnjikavu i prilično iritantnu seriju.


Bili u prvoj ili drugoj grupi gledalaca jednu stvar nećete moći poreći, a to je da Melissa Barrera briljira u glavnoj ulozi, ulozi nekada temperamentne, dominantne i arogantne poslovne žene, koja nije trpela da joj se bilo ko nađe na putu i poremeti njene planove a danas žene koja je uočila svoje greške i koja je spremna da se menja i krene drugačijim putem. Melissa ovde zaista daje svoj maksimum i naprosto sija u svim kadrovima, kako u urbanom okruženju tako i u divljini. Prosto se ne može reći koje joj scene bolje pristaju, da li kada se očajnički bori za preživljavanje, trošeći poslednje atome snage da se izbavi iz neke bezizlazne situacije ili kada je prava kučka u ophođenju sa svojim kolegama ili podređenima u advokatskoj kancelariji. Kamera definitivno voli Melissu dok su sporedni likovi u sekundarnom položaju. Sporedni likovi su baš takvi – sporedni, pa iako korektno odrađuju svoj posao teško da ćete ikoga zapamtiti na duži vremenski period. Svi su ovde podređeni Melissi, ovo je njena serija, ona je uvek u centru pažnje i uvek u fokusu.


Keep Breathing je veoma dobra serija ali traži nešto posvećenijeg gledaoca kojeg neće smoriti nekoliko flashbackova još pre početka odmotavanja centralne priče. Ukoliko pristupite seriji na pravi način mogla bi vas prijatno iznenaditi pa čak od vas napraviti nešto bolju ličnost nego što ste bili pre početka gledanja.

+ Melissa Barrera
+ vrlo poučna priča
+ odličan završetak
+ ambijent; beznađe
— previše flashbackova
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment