Thursday, March 2, 2023

Bones and All (2022)


Režija: Luca Guadagnino
Uloge: Timothée Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10168670/
Trailer: https://youtu.be/0Nu7Z9AxGNg
Pogledajte još: Near Dark (1987)

Idemo dalje sa horor filmovima koji se mahom nalaze na top listama najboljih horora prethodne godine, makar na stranim listama. Bones and All je zvanično etiketiran kao romantični horor, mada bi tačnija definicija bila kanibalistička horor drama, čisto da budu upozoreni oni gledaoci koji nisu tolerantni na ovu temu, a ima ih. Film je režirao Luca Guadagnino (Suspiria 2018) a baziran je na istoimenoj noveli Camille DeAngelis.


Radnja filma se dešava 1988. godine a prati tinejdžerku po imenu Maren. Reklo bi se da je Maren sasvim prosečna učenica koja se nedavno sa svojim ocem doselila u prosečan američki gradić ali nam jedna naoko nevežna scena otkriva da ona ima sklonosti ka svojim drugaricama ali u nekakvom drugačijem, bizarnijem smislu. Nakon brutalnog ataka na šaku svoje školske prijateljice, otac i Maren bivaju prinuđeni da iznova promene lokaciju, seleći se po ko zna koji put od klinkinog rođenja. Kada je otac napusti, nemoćan da se izbori sa problematičnim i komplikovanim životom koji mora da živi, Maren se odlučuje da pronađe svoju majku koju nije nikada videla ali je čula da živi u nekom gradu neke druge udaljene države. Preostalu ušteđevinu koju joj je otac ostavio troši na autobusku kartu a iako je mislila da je sasvim sama na ovom svetu i potpuno drugačija od ostalih ona na svom putovanju upoznaje druge osobe koje takođe pokazuju sklonosti ka konzumiranju ljudskog mesa.


Bones and All se najlakše može opisati kao horor drama, sa gotovo podjednakom zastupljenošću oba žanra. Stoga budite upozoreni jer bi vas u gledanju film mogli sputati sporost prvog žanra ali i gnusnost onog drugog. Već sam početak filma svojom depresivnom i letargičnom muzičkom podlogom daje ton čitavom filmu a gledalac se mora pripremiti za obrađivanje nekih nepopularnih i teških tema. Pratimo putovanje devojke ali i njeno odrastanje, samospoznaju sebe, upoznavanje i prihvatanje drugih ali i sebe koja je potpuno drugačija. Od početnog odbijanja, pa čak i prezira, Maren dolazi do tačke kada je spremna na život kakav joj je predodređen, ali do te tačke mora upoznati čitav niz bizarnih likova, od koji su joj neki veoma slični a oni drugi naizgled potpuno različiti. Na tom putu će često biti u raznim dilemama, opasnostima i drugim situacijama kada će morati donositi teške odluke sa dugoročnim posledicama. Jedinu podršku može očekivati od momka po imenu Lee, takođe osobe sklone neizbežnoj konzumaciji ljudskog mesa.


Depresivna atmosfera provejava kroz ceo film, romantike ima mnogo manje nego što bi se dalo očekivati a hemija među likovima je vrlo upitna. Fali među njima više emocija, nedostaje nekog dubljeg odnosa i međusobnog poverenja a autor filma (ili možda knjige) je kriv za ovo jer nije mogao odlučiti na kojoj strani se nalaze naši junaci pa i kojeg su seksualnog opredeljenja. Zato gledamo nekoliko gnusnih scena koje neće biti prijatne prosečnom gledaocu. Konzumiranje ljudskog mesa nikada nije prijatan kadar a ovde je sve prikazano na zaista uznemirujući način, kada vremešni kanibal ritualno izjede stariju gospođu na samrti. Iz nekog razloga likovi imaju potrebu da krvavi hodaju satima nakon obroka, kao da kanibalizam podrazumeva i neodržavanje higijene ali i rizik da kanibal bude uhićen već od prve patrole. I to nije jedini neubedljiv momenat ili nedorečena stvar koju ćete videti. Moralni aspekt konzumiranja drugih osoba je potpuno zaobiđen, kao da je u pitanju nevažna stvar, tako da se Bones and All treba posmatrati isključivo kao metafora o usamljenim ljudima koji žive na margini, koji su (ili se smatraju) drugačijima od ostalih i koji su prepušteni sami sebi.


Film je zaista teško preporučiti jer njegova uspešnost kod gledaoca zavisi isključivo od njegove tolerancije na temu kanibalizma. Ukoliko imate dovoljno jak stomak da se uhvatite u koštac sa oglodanim ljudskim kostima a ne smara vas suviše sporo odmotavanje priče Bones and All bi vas mogao zabaviti i pored svih slabosti.

+ nekoliko šokantnih i gnusnih momenata
+ tempo filma, atmosfera, muzika, ambijent
— prilično slabi i nedorečeni glavni likovi
— propusti u vezi centralne teme filma
— završetak je svakako mogao biti bolji
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment