Tuesday, March 10, 2015

A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child (1989)


Režija: Stephen Hopkins
Uloge: Robert Englund, Lisa Wilcox, Kelly Jo Minter
Pogledajte još: House (1986)

Od svih nastavaka ovog serijala iz 80-ih The Dream Child sam najmanje puta gledao a sada mogu da kažem i – nažalost. Verujem da bi mi se nešto ovakvo mnogo više svidelo kao klincu nego kao odrasloj osobi ali šta je tu je. A Nightmare on Elm Street 5 dolazi kao logični nastavak prethodnika, kako po radnji tako po glumačkoj postavci ali i po formi filma, tonalitetu i stilu koji veoma dobro pokazuje šta je i ko je bio Freddy Krueger krajem 80-ih. Danas ovaj nastavak definitivno važi za jedan od najslabijih u kompletnom serijalu ali ne treba sumnjati da su se tada mnoge VHS trake izlizale a mnoge glave video rekordera uprljale od gledanja kopije ovog filma.


Nakon pobede nad Freddyjem u prethodniku Alice se trudi da vrati svoj život na normalan kolosek. Diplomira srednju školu, pronalazi nove prijatelje ali Freddy ne spava. Na njoj tada još nepoznati način Freddy pronalazi prolaz u realni svet i počinje da se pojavljuje i u snovima i van njih. Ispostavlja se da je Alice ostala trudna sa svojim momkom a Freddy koristi snove Aliceinog nerođenog deteta da dođe do nove palete tinejdžera koje likvidira maštovitije nego ikad. Nakon drugog nastavka serijala ovo je ponovni izlazak Freddyja u realni svet ali je ovaj put to izvedeno nešto diskretnije i ubedljivije nego 1985. godine. Alice odbija da abortira, što bi prekinulo celu dramu, i odlučuje da se bori protiv Freddyja na njegovom terenu i pobedi ga još jednom za svagda. Šteta što ova Aliceina odluka ima tragična dejstva na kompletnu postavku njenih prijatelja.


Veći deo trajanja filma prikazuje samu Alice, njen odnos sa ocem, sa prijateljima, razmišljanja o bebi pa tek onda relacije sa samim Freddyjem. Freddy se ne pojavljuje mnogo ali kada se pojavi na ekranu je pravi spektakl. Ubistva vrcaju od originalnosti ali neka od njih naprosto nisu ubedljiva i više liče na cirkus nego na nešto što bi trebalo bilo koga da uplaši. Više nego ikada ranije The Dream Child služi da urnebesnim ubistvima grohotom nasmeje tadašnje tinejdžere dok je bilo kakvo zastrašivanje ovde na gotovo poslednjem mestu.  Tek nekoliko poslednjih ubistava sadrži specijalne efekte tog doba koji zaista deluju vrhunski. Film se više trudi da bude maštovit nego standardan pa tako vidimo raznorazna uvlačenja u snove, u stripove, u matericu, u bebu, a konekcija sa originalnom radnjom su dešavanja vezana za Amandu Krueger.


Freddyjeva maska je nešto drugačija nego do tada, mnogi kažu da je i najlošija, a njegova pojava povremeno vrlo iritantna jer ne zaklapa svoja pokvarena usta. Film sadrži nekoliko duhovitih one-linera ali i nekoliko vrlo mlakih Freddyjevih štoseva tako da je The Dream Child u principu dosta manje zabavniji od prethodnika. Atmosfere koja je krasila nekoliko prvih filmova serijala ovde nema a muzika je toliko neubedljiva da je se zapravo ni ne sećam. Ceo ton filma je mračniji a karakteri neubedljiviji jer im dosta slabiji scenario nije dozvolio da se imalo razmašu. Tako i lepa Lisa Wilcox nije toliko simpatična u ulozi Alice kao prošli put ali je ona poslednja kojoj bi za to trebalo prigovoriti. Ako ništa drugo barem je delimično obnažena u nekim scenama i vrlo mi je žao što kopiju ovog filma nisam imao u vreme VHS-a :)  


No, da bi se skapirao ovakav ton i stil filma potrebno je biti malo stariji i sećati se kraja 80-ih. Tada je Freddy bio na vrhuncu popularnosti, osim filmova imao je i svoju TV seriju, stripove, romane, klinci su ludeli za njim, reperi i metalci su pevali o njemu (pesma iz filma je jedini No.1 hit u celokupnoj karijeri Iron Maiden), deca su uvijala školske knjige u Freddyjeve omote a tinejdžerski časopisi su objavljivali Freddyjeve postere. U takvom ambijentu The Dream Child je jedan sasvim logičan proizvod i svako ko ne bi finansijski kapitalizovao sav taj hype bio bi naprosto lud. Sad, što je sa današnje tačke gledišta ovaj film komercijala a ne horor je potpuno druga stvar.

+ nekoliko scena i ubistava u drugoj polovini filma
+ većina specijalnih efekata; strip ubistva
— neubedljiva i konfuzna priča
— Freddyjevi štosevi su mahom mlaki
— više zabava nego horor


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment