Tuesday, March 24, 2015

Creature (2014)


Režija: Vikram Bhatt
Uloge: Bipasha Basu, Imran Abbas, Mukul Dev
Pogledajte još: Creature (2011)

Creature je još jedan horor promašaj koji nam dolazi iz Indije. Zapravo, ne znam ni da li „nam dolazi“ jer ovo što sam video deluje kao materijal koji je snimljen isključivo za tamošnju gledalačku populaciju, populaciju domaćica zavisnih od sapunica kojima se nameće film blagog horor žanra. Koliko god da kopira zapadne standarde i klišeje film pada na mnogim poljima i to u tolikoj meri da će za iole zahtevnijeg gledaoca on biti negdledljiv. Moj prag tolerancije na loše filmove je već više puta dokazan na ovim stranicama tako da sam stoički izdržao Creature (3D) u kompletnom trajanju od 137 minuta ali ovo zaista ne bih nikome preporučio.


Creature je snimljen od režisera jednog od poznatijih indijskih horor filmova (1920), sadrži relativno poznatu glumačku postavu (Bipasha Basu, Aatma) a reklamira se kao prvi indijski monster horor. Bipasha igra mladu vlasnicu novootvorenog hotela na periferiji koja se suočava sa nepoznatom kreaturom u okolnoj šumi. „Incidenti“ sa kreaturom i gomila pobijenih gostiju prete da naprave fijasko od njenog hotel biznisa (baš čudno, jel) a tu su još i neke privatne tragedije i stare nepravde, tek da bi priča bila kompletnija. Creature sadrži čitav dijapazon raznoraznih klišea koje gledamo već decenijama u sličnim ne baš dobro produciranim filmovima. Ukoliko bih trebao da ga sa nečim uporedim rekao bih da je veći deo onoga što gledamo u Creature već tisućama hiljada puta viđeno u SyFy filmovima ili filmovima slične produkcije.


To uključuje likove sa dvostrukom pozadinom, istorijat i poreklo monstera, višegodišnjeg lovca na monstera, jedan jedini način za njegovo ubijanje, napetost koja sledi tokom izvršenja likvidacije ali i „neočekivani“ hepiend. Kreatura je prilično jeftino animirana, dakle kao na SyFy kanalu, ali njegove kretnje uz malo mašte mogu da prođu. Veći problemi od kretanja su kolizije sa objektima i ljudima kada se vide raznorazni problemi ali i trikovi kojima su autori filma pribegavali. Kreatura izgleda poput mutiranog čoveka mešanog sa praistorijskim gušterom, dr. Zoidbergom i Hulkom a oglašava se vrlo specifičnom rikom koja dovodi do par odličnih scena. Problem je što se pomenuti rrroooaaarrr nadalje često ponavlja pa vremenom postaje više iritantan nego zastrašujući. Ponavljanje sledi i kada je borba sa čudovištem u pitanju a u tim borbama su glavni utisci oni koji se tiču ljudi jer su njihovi postupci vrlo nelogični.


Tu je i problem glume koja nije na previše visokom nivou ali joj, ruku na srce, ni vrlo naivan scenario ne ide na ruku. U neke likove je moralo biti uloženo više truda kako bi dotični izgledali barem malo ubedljivije (slab lovac na čudovište) dok su neki likovi karikaturalno zanimljivi i specifični (šef policije). Veliki minus dajem odluci da se Bipasha Basu sinhronizuje što je vrlo uočljivo jer bez obzira na situaciju njen glas deluje konstantno istovetno i kao da ga akterka recituje sa razdaljine od nekoliko centimetara u mikrofon. Specifičnosti lokaliteta i zemlje odakle film potiče se ogledaju u nekim zanimljivim lokacijama i ponašanjima aktera a odluka da se u film ubaci nekoliko spotova je zaista upitna. Ali pošto ne verujem da su autori filma budale pretpostavljam da je ukus tamošnje publike dosta drugačiji od ostatka sveta. Uglavnom, kada se odbije 6-7 spotova, od kojih je nekoliko svojim tokom i tekstom u funkciji priče, dolazi se do filma od cirka 100 minuta, što je mnogo podnošljivije od 137.


Suma sumarum – savetujem preskok. Film je predugačak, nepotrebno je proširen famoznim ljigavim spotovima, animacija čudovišta nije ništa posebno, (neki) glumci su sinhronizovani a gotovo svaka scena koja se vidi je već viđena stotinama puta u raznoraznim niskobudžetnim monster filmovima. Film ima svoju funkciju samo kao materijal koji bi neki hororman podmetnuo svojoj lepšoj polovini, pakosno joj govoreći kako je u pitanju indijska drama i zlobno se osmehujući kada počnu kakve-takve horor scene.

+ indijski lokaliteti; nekoliko scena sa čudovištem
— gotovo svaka scena je već viđena u zapadnim filmovima
— produkcija, animacije, gluma, likovi, klišei
— glavna glumica je nepotrebno sinhroniozovana
— predugačak film koji je filovan sa 6-7 muzičkih spotova


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment