Wednesday, March 4, 2015

Predestination (2014)


Režija: The Spierig Brothers
Uloge: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor
Pogledajte još: Lucy (2014)

Ako bih morao da biram meni najomiljeniju vrstu SF filmova to bi svakako bili oni sa temom putovanja kroz vreme ili putovanja na nama nepoznate i neistražene planete. Predestination spada u prvu grupu iako putovanje kroz vreme koju on obrađuje nije baš onakvo kakvo sam očekivao. U pitanju je australijski nižebudžetni film (za ovo nemam dokaza ali cenim na osnovu nepostojanja bilo kakvih specijalnijih efekata koji sišu budžet) koji se temelji na paradoksalnoj priči a ne na spektakularnim vizuelnim kadrovima. Kao takav Predestination tipuje na specifičnu publiku a da li ste vi među njima otkrijte u nastavku opisa.


Radnju filma je teško opisati, ne zato što je komplikovana (a verovatno jeste komplikovanija od bilo čega što ste gledali u poslednje vreme) već zato što bilo koji otkriveni detalj može pokvariti užitak gledanja i niz iznenađenja. Naravno, pod uslovom da casual gledalac uopšte bude mogao da prati tok radnje koja se dešava na nekoliko ravni, među istovetnim a različitim likovima i u nekoliko različitih vremena koja nisu hronološki poredana. U centru pažnje je lik agenta koji u filmu nema ime i koga igra Ethan Hawke. Dotični je vremenski agent a njegov posao se sastoji u tome da ispravlja velike istorijske greške za jednu tajnu organizaciju i na taj način smanjuje broj žrtava u davnim tragedijama. Dok sve poslove koji mu se zadaju obavlja rutinskom rutinom jedan slučaj mu već duže vremena izmiče sposobnostima: slučaj Fizzle Bombera koji je marta 1975. godine svojim eksplozivnim napravama usmrtio 11000 u Njujorku. Radeći na ovom slučaju vremenski agent se prerušio u barmena i tokom određenog broja dana te 1975. godne radio za šankom, vrebajući priliku da zaskoči Sprženog Bombaša.


Jedna sasvim obična noć menja sve: šanku prilazi oniži čovečuljak koji agentu želi da ispriča svoju neverovatnu priču. Opklada je pala, flaša viskija je na stolu i šokantna priča čovečuljka može da otpočne... Ono što je možda šokantno ali već na prvi pogled i sasvim očigledno je da to nije nikakav čovečuljak već žena premaskirana u muškarca. No, ovo je samo početak zapetljane i zamršene priče koju morate pažljivo pratiti jer čak i iskusnijim gledaocima može promaći neki važan detalj nakon čega će se pogubiti i rewindovati pojedine scene. Priča u filmu je paradoksalna i apstraktna, na prvi pogled dobro i originalno osmišljena ali na drugi pogled puna rupa i rupica, što je nekako i očekivano za jedan SF film koji se bavi bilo kakvim putovanjem kroz vreme (a pogotovo ovakvim). Mnogo veći problem može biti to što ovakva tema neće biti po ukusu većine gledalaca (mada je kritika prilično pohvalila ovaj film), što će ga mnogi nagraditi epitetima „vulgarna budalaština“ (Rambo Amadeus je nešto slično opevao još pre deceniju ipo) a neki neće biti u stanju da skontaju šta su to uopšte gledali.


Kakav god da je vaš SF ukus činjenica je da Ethan Hawke ovde pruža tek prosečnu rolu u ulozi bezimenog agenta i da je konstantno zasenjen od strane mlađe, atraktivnije, nepoznatije ali definitivno talentovanije Sarah Snook (Jessabelle). Dotična uspeva da dobro ovlada širokim aspektom svojih karaktera (tokom igranja čovečuljka iz bara dosta liči na Leonarda DiCapria) i pokazuje svoj raskošni glumački talenat. Ukoliko ne bude pravila velike greške koje se tiču odabira budućih filmova prognoziram joj veoma uspešnu karijeru. Predestination sadrži još određeni broj sporednih karaktera ali se većina radnje odvija među ova dva pomenuta. Specijalnih efekata gotovo i da nema, tek u nekoliko navrata vidimo efekat putovanja kroz vreme i prostor i to je sve. Ono što je korektno vizuelno dočarano je izgled i atmosfera 70-ih, onda kada se radnja dešava u toj deceniji, uključujući tu i scenografiju i karakteristične likove. Tu je još i nekoliko vladinih agenata, pogled na „svemirski program“ (definitivno uspeliji deo filma) i pripremu kandidata za putovanje u svemir, čisto da bi film bio dovoljno raznolik. Ipak, priča o kokoški i jajetu je dominantna i na nju se treba usredsrediti.


Za one gledaoce koji vole naučno-fantastične filmove koji se ne baziraju na specijalnim efektima već na originalnoj time travel mindfuck priči Predestination će biti jedan od boljih i originalnijih filmova koji su gledali u poslednje vreme. Zaboravite na logiku, zanemarite nelogičnosti i prepustite se glavolomkama, vremenskim čvorovima i paradoksima koje pred vas stavlja Predestination.

+ komplikovana, paradoksalna i neverovatna time travel priča
+ Sarah Snook u svim svojim oblicima, polovima i vremenima
+ verno dočaran izgled pojedinih vremena i „svemirskog programa“
— tema filma neće biti odgovarajuća i razumljiva nekim gledaocima
— dost rupa i rupica u priči (što i ne mora da bude preveliki minus)


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment