Sunday, March 22, 2015

Dominion: Prequel to the Exorcist (2005)


Režija: Paul Schrader
Uloge: Stellan Skarsgård, Gabriel Mann, Clara Bellar
Pogledajte još: Deliver Us from Evil (2014)

Konačno je došao kraj i ovom serijalu. O turbulentnom produciranju i snimanje nastavka jednog od najboljih horor filmova ikada pisao sam u uvodu prethodnika a za one koji nisu bili na času da ponovim da je Dominion zapravo trebao biti četvrti nastavak ali je zbog nezadovoljstva producenata snimljen The Beginning. Da materijal ne skuplja prašinu izbačen je na tržište pa tako postoje dva prequela Exorcista sa gotovo istovetnom pričom. Listajući raznorazne review sajtove, ali i zbog kompletne priče o reshootingu, očekivao sam mnogo lošiji film nego što je Dominion. Stvari, naravno, nisu sjajne ali ova verzija, osim u produkcionim smislu, nije mnogo slabija od one koja je ponovno snimljena.


Na opisivanje radnje filma neću trošiti mnogo reči jer se ona gotovo u potpunosti poklapa sa onom iz The Beginning. Glavne razlike u priči su što se ovde ne pojavljuje tamnoputi zaposednuti dečak o kojem brine bolničarka nego se pojavljuje dečak sa invaliditetom, a sa pomenutom bolničarkom otac Merrin ne ulazi u emotivnu vezu. Izbegnute su i vizuelne konekcije sa prvencem serijala pa tako nema zaposednutih ženskih likova koje su tu samo da bi ličile na Regan a finale filma je dosta drugačije. Ostatak se poklapa sa „Početkom“ gotovo u scenu a dobar deo kadrova je skoro istovetan. Čak i lokaliteti se čine kao isti a ono što je ovde mnogo bolje je što je samo pripovedanje manje konfuznije pa je samim tim film jasniji i lakši za praćenje. Što se toka priče tiče, od samog uvoda pa do finala prednost dajem Dominionu u odnosu na The Beginning.


The Beginning ima atraktivniju glumicu u ulozi bolničarke, što nije previše bitno ali upada u oči, a ima i običniji izgled kompletnog filma. Ceo film izgleda samo obično, dakle ne izgleda postproducirano, filtrirano i našminkano kao The Beginning. Samim tim gledanje Dominiona nije toliki praznik za oči i on ne sadrži toliko kadrova od kojih zastaje dah ali da se nije pojavio The Beginning ne bi smo ni znali za bolje, lepše i našminkanije. Uostalom, sve to je onomad učinjeno da se spasi šta se spasti može i novcem popravi ono što „hramlje“ u samoj priči. Kao ni u ponovno snimljenom „prethodniku“ ni u Dominionu nema horora, ali nema ni brutalnih scena koje su tamo ubačene samo da bi se od filma napravio kakav-takav horor. Scene koje su u Dominionu trebale biti strašne to nisu, prvenstveno jer je produkcija filma dosta slabija a animacije jeftinije. I u The Beginning su animacije hijena bile slabe ali su zamaskirane tamom i raznoraznim filterima.


Završetak filma nije toliko atraktivan ali je barem drugačiji od očekivanog, on sadrži neke jeftine animacije i slabiji klimaks. Režija filma je dobra a glumačka postava odrađuje korektno svoj posao. Stellan Skarsgård u ulozi oca Merrina je na visini zadatka. Scene na iskopinama nisu toliko upečatljive kao u The Beginning i ne sadrže toliki broj statista. Film se na direktniji način bavi porukama ali sadrži i neke diskutabilne poput pomaganja bogaljima „kojima ni sam Bog nije pomogao“. Ipak, kada se sve sabere i oduzme Dominion nije toliko lošiji od The Beginninga, tačnije kao film je možda i ubedljiviji ali je produkciono slabiji i manje atraktivniji. To nije ni toliko važno jer su horor scene u prethodniku ionako izgledale nakalemljene na glavnu radnju i van funkcije same priče, gotovo poput pojavljivanja nekih poznatih imena koja su trebala da spasu film (Alan Ford).


A kada se posmatra ceo serijal ocena je da su svi nastavci posle originala izuzetno nepotrebni, toliko da se bukvalno takmiče međusobno u nepotrebnosti i suvišnosti. Kao ljubitelj starijih filmova moj glas bi, i pored lošije ocene, otišao drugom nastavku; ipak sadrži jednog Richarda Burtona i jednu Lindu Blair a sadrži i toliko lošu priču da je to zaista spektakl. No, moja preporuka je da se držite samo originalnog Exorcista i da pustite da nastavke prekriju snegovi, ruzmarin i prašina.

+ jasnija i manje konfuznije ispričana priča od prethodnika
+ Stellan Skarsgård u ulozi oca Merrina; nekoliko scena
— produkciono i vizuelno inferiorniji od The Beginning
— vrlo malo horor scena a postojeće su slabo animirane
— suvišan i nepotreban nastavak (poput svih ostalih nastavaka)


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment