Friday, September 25, 2015

Insidious: Chapter 3 (2015)


Režija: Leigh Whannell
Uloge: Stefanie Scott, Lin Shaye, Dermot Mulroney
Pogledajte još: Witchboard (1986)

Tri godine nakon hit filma Insidious snimljen je dosta slabiji nastavak a samo dve godine kasnije osvanuo je treći deo. Nisam imao nikakvih očekivanja po pitanju ovog filma i dugo sam odlagao njegovo gledanje. Još prethodnik je bio nedovoljno maštovit i cedio je suvu drenovinu, glavna akterka je mrtva još od finala prvenca, James Wan je odustao od njegovog režiranja a usled nemogućnosti nastavljanja radnje najavljen je kao prequel koji se bavi novim karakterima. Svi sastojci jednog skarabudženog i smandrljanog filma koji se pojavljuje samo radi zgrtanja love su bili tu.


Chapter 3 je prequel ranijih dešavanja jer radnju sa glavnim likovima gore pomenutih prethodnika jednostavno nije bilo moguće nastaviti. Dešavanja se odvijaju „nekoliko godina” pre onih sa Lambert porodicom i pronalaze Elise Rainier godinu dana nakon smrti svog supruga. Iako je odlučila da više ne upotrebljava svoj dar i kontaktira mrtve ipak pristaje da pomogne simpatičnoj devojci Quinn koja je usled neznanja napravila spiritualni haos u svojoj kući.


Ona je pokušala da dopre do svoje nedavno preminule majke i pored upozorenja da to ne radi. Nakon višestrukih pokušaja kontakta uspeva samo da uvuče nepoznatog monstruma sa gas maskom na licu u svoj svet. Kreatura pokušava da ubije devojku a jedino što joj može pomoći je osoba koja zaista veruje u ove neverovatne stvari i ima dar koji može upotrebiti. Tako će i Elise biti uvučena u haotična i mračna dešavanja koja će dovesti do onih viđenih u dva Insidious prethodnika.


Insidious: Chapter 3 napušta porodicu iz prethodnika i bavi se devojkom Quinn, te njenim bratom i ocem kao sporednim likovima. Stefanie Scott (inače dečija glumica i pevačica) je zaista odlična u ulozi Quinn. Pravo zadovoljstvo je posmatrati jednu simpatičnu i moralnu devojčicu nakon svih tih retardiranih drogiranih kretena u novijoj teen horor produkciji. Devojčica nepodeljeno dobija simpatije gledalaca iako je nepromišljenošću „zakuvala” celu situaciju a i osim toga - klinka vrlo dobro glumi.


Ono što mi se dodatno svidelo je gotovo ravnomerno raspoređivanje kastinga na dva glavna lika: onoliko vremena koliko je dobila talentovana i simpatična Quinn toliko je dobila maestralna i uvek odlična Lin Shaye u ulozi Elise. Ovo je svakako napredak u odnosu na prethodnike jer film sa Lin Shaye naprosto ne može biti loš. Prosto je neverovatno kako u prethodnicima ona nije dobila veću minutažu ali tome je svakako kumovalo što su Insidious filmovi namenjeni nekim novim klincima.


Insidious: Chapter 3 je perfektan primer kako jedan horor film treba da glumački funkcioniše i šta je dobitna kombinacija kada su likovi u pitanju. Ni ostali karakteri u filmu nisu loši samo je njihova minutaža svedenija. Zanimljivo je pojavljivanje Specsa i Tuckera koji od lovaca na duhove prevaranata postaju Eliseini saradnici koje smo posmatrali u prethodna dva nastavka serijala. Ovo je takođe i vrlo simpatičan način da se prequel poveže sa hronološkom radnjom koja će uslediti, a koju smo već gledali.


Umesto Jamesa Wana Insidious: Chapter 3 je režirao Leigh Whannell, 38-godišnji producent, glumac (igra Eliseinog saradnika u sva tri filma) i scenarista kome je ovo debitantsko režisersko ostvarenje. S obzirom da je sa Wanom već sarađivao nekoliko puta (Saw, Dead Silence, Insidious) nema sumnje da je od njega pokupio dosta režiserskih caka. Režiju Chaptera 3 ne bih upoređivao sa Wanovom ali ću reći da film režiserski ni za jedan trenutak ne deluje kao delo amatera.


Sve perfektno deluje, kamera je odlična, kao i montaža a iako je (trenutno) inferiorniji od svog uzora uspeva da stvori nekoliko vrlo napetih situacija (scena kada monstrum obara Quinn i zatvara vrata). Izgled filma je vrhunski i vidljivo je da je u njega uloženo dosta novca, barem ukoliko ga poredimo sa prosečnim prekookeanskim horor ostvarenjem. Osim odličnih tehničkih karakteristika film karakterišu lepe boje i koloriti koji se menjaju u skladu sa odvijanjem radnje kao i vrlo dobra scenografija, ma gde da se radnja trenutno dešava.


Mnogima se neće svideti što je film diskretniji, neoriginalniji i nespektakularniji nego ranije. Ovome samo delom kumuje scenario jer je stvar u nečem drugom: astralna projekcija više nije iznenađenje i videli smo je (barem) dva puta. Očekivani prikaz nekog drugog sveta ovog puta je manje spektakularniji nego ranije i nikoga neće ostaviti bez daha. Specijalni efekti su zadovoljavajući ali će mnogi ovaj film pronaći kao suviše nestrašan i deja vu. Još će reći da je pozadina stvora iz druge dimenzije ostala nepoznata. I biće u pravu.


Da bi nadomestili manjak originalnosti, ali i da bi se dodvorili mlađoj gledalačkoj publici, autori su u film ubacili dosta jump scare scena. Neću da kažem da takve scene ne volim ali više cenim deo filma u kojima istih nema. Dotične scene umeju da štrecnu gledaoca iako su ponekad vrlo očekivane. S druge strane, kompletna priča ovog filma ima potpuno drugačiji pravac i ton od onih iz prethodnika i neku toplinu i emocije koje ranije nismo viđali. Neće biti veliko iznenađenje ukoliko završite gledanje ovog filma suznih očiju.


Na kraju se postavlja obavezno pitanje da li je Insidious: Chapter 3 dobar film i da li je bolji od prethodnika. Iako znam da se mnogi sa mnom neće složiti reći ću - da, Insidious: Chapter 3 mi se i pored nekoliko mana svideo više od mnogo hvaljenog i u nebesa dizanog prvenca. Iz ovog proizilazi rečenica za koju sam mislio da je nikada neću izgovoriti/napisati: podržavam snimanje četvrtog nastavka za koji se već šuška da će biti snimljen. Kada se pogleda zarada Chaptera 3 svaka drugačija odluka bi bila pogrešna.

+ iznenađujuće dobar i kvalitetan nastavak u serijalu
+ Lin Shaye u ulozi Elise i Stefanie Scott u ulozi Quinn
+ ne toliko originalna ali lepa, topla i emotivna priča
— astralna projekcija je mogla biti efektnija i spektakularnija
— neki jeftini specijalni efekti (završni kadar); pozadina


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Interesuje me da li si film gledao preko interneta ili si ga skinuo. Ako jesi, na kojem sajtu, pošto gde god skinuo film je sa kineskim titlom a ne može da se izbriše pa mi smeta pri gledanju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako si skinuo verziju sa nalepljenim prevodom iskoristi opciju pozadine subtitlea u playeru koji koristiš. Ako ti ne uspe javi mi se na privatnu poruku.

      Delete