Monday, May 29, 2023

Under the Dome (Season 2) (2014)


Više o seriji: https://www.imdb.com/title/tt1553656/episodes?season=2

Gledanje druge sezone serije Under the Dome smo očekivali sa velikim nestrpljenjem kako bi se konačno uverili zbog čega je ona mahom dobila negativne kritike gledalaca i kritičara i zbog čega je dobar deo publike odustao od gledanja ove serije rađene po knjizi Stephena Kinga baš tokom (početka) ove sezone. Sezona 2 se samo bazira na knjizi Stephena Kinga ali ne reciklira dešavanja iz nje već donosi nove događaje napisane specijalno za ovu priliku. Sezona se prikazivala od 30. juna do 22. septembra 2014. godine a činilo ju je 13 epizoda...


Prva epizoda se nastavlja direktno na finale prethodne sezone i razrešava veliki cliffhanger te oslobađa Barbieja sa vešala koja mu je namenio Big Jim. Tik pred izvršenje smrtne kazne dešava se još jedno „čudo“ u režiji kupole a spektakularni i do sada neviđeni događaj ne samo da muti planove čoveka koji želi da kontroliše sve i svakoga u gradu te liši našeg junaka života već stavlja celokupno stanovništvo Chester's Milla u novu nevolju, naizgled nerešivu. Naime, kupola počinje da ispušta jezivi zvuk usled koga svi koji prisustvuju Barbievoj egzekuciji padaju u nesvest. Kupola postaje namagnetisana i počinje da privlači sve predmete od metala, rušeći tako objekte koji se nalaze na putu njenog „plena“. Istovremeno, odmah nakon što je Julija bacila famozno jaje u obližnje jezero upoznaje izvesnog Sama Verdreauxa, tajanstvenog tipa čiji će se istorijat postepeno otkrivati u narednim epizodama. Njih dvoje iz jezera spašavaju misterioznu devojku koja se ne seća ni svog imena niti bilo čega iz svoje prošlosti... Međutim, upravo ova devojka je ključna u „dešifrovanju“ rada kupole a samim tim i spašavanja zarobljenih ljudi kojih je svakim danom sve manje...


Ovo što smo ispričali nije ništa u poređenju sa daljim razvojem događaja, to su samo delovi dešavanja iz prve epizode. Akcenat je ovoga puta takođe stavljen na brojne misterije a centralna je (naravno) sama kupola. Kupola u ovoj sezoni apsolutno nije pasivna već na razne načine „atakuje“ ka gradiću nad koji se nadvila i na sve njegove zatočene građane. Ona proizvodi razne vremenske uslove (kiša, peščana oluja, ekstremno niska temperatura...), zrači raznim talasima, proizvodi zvukove, izaziva halucinacije a na koncu – i direktno atakuje na živalj Chester's Milla. Deo ovih aktivnosi je „unapred planiran“ ali je deo pomenutih i izazvan nepredviđenim ili za kupolu opasnim ponašanjem pojedinaca. Neki od meštana kupolu ne doživljavaju kao misterioznu katastrofu već kao biblijsku kataklizmu, kao supermoćno vojno oružje ili kao živi organizam sa kojim komuniciraju i sa kojim se mogu dogovarati. Poseban problem (kao i u svakoj kataklizmičnoj situaciji) predstavljaju ekstremni religiozni fanatici a umesto pokojnog sveštenika za potrebe ove sezone je izvučen izvesni Lyle, lokalni berber koji je pod teretom novonastale situacije zabrazdio u religiju.


Autori su rešili da stvari u ovoj sezoni prilično istumbaju, makar u njenom začetku, posebno se „poigravajući“ sa svojim likovima. Pred svakim karakterom se desilo nešto značajno, neki susret, obrt, proviđenje ili resetovanje usled drugog događaja, i skoro svaki od pomenutih likova je drugačiji nego što ga pamtimo iz prve sezone. Neki su napravili obrt nabolje, neko u potpuno suprotnom pravcu a oni treći su u „sivoj” zoni i samo dalji nastavak gledanja nam može odgonetnuti da li su zaista pozitivni ili ipak negativni karakteri. Najmisteriozniji je, naravno, sam Big Jim, za koga gledalac nikada nije načisto šta zaista misli i koji su mu sledeći koraci. On je doživeo svojevrsno „proviđenje“ pod uticajem kupole pa deluje da se okrenuo ispravnim vrednostima... Iznenađujući razdor je nastao između Julie i Barbieja, sad se tu umešao i Sam, Junior je možda konačno izvukao neke pouke a novopridošla profesorica Rebecca takođe u počeku nije jasno definisana. Autori su misteriji kupole dodali kompletnu misteriju likova ali će za razliku od prve ova druga misterija do 13. epizode uglavnom biti razrešena.


Moramo reći da sezona počinje nešto traljavije nego što se prethodna završila a to se ogleda ne samo u likovima koji se odjednom počnu ponašati drugačije nego što smo do tada navikli (što nije uvek sasvim ubedljivo) već i zbog toga što njihovu komunikaciju karakterišu nešto neubedljivije linije teksta. Tokom prve i eventualno druge epizode smo zaista verovali da će druga sezona biti fijasko i nedostojan naslednik one prve, koja je bila skoro pa odlična. Srećom, nakon početnog perioda stvari skoro da ležu na svoje mesto pa Under the Dome Season 2 možemo posmatrati kao logičan hronološki naslednik prve sezone. Na momente vidimo reciklažu starih ideja i prežvakavanje onoga što smo već posmatrali ali većina elemenata deluje prilično originalno i sveže imajući u vidu već dobro razvijenu priču, ograničen prostor na kojem se sve dešava i takođe ograničen broj glavnih likova. Ovo poslednje je ublaženo ubacivanjem novih karaktera, od kojih će vam se neki dopasti a neki ne, ali to je potpuno očekivano kod smena glavne postave u TV serijama. Gluma novopridošlih likova je na standardnom nivou pa zaključujemo da je kasting služba dobro odradila svoj posao.


Ono što nam se nikako nije dopalo je što su se neki od nama omiljenijih likova eliminisali već na samom početku sezone a ubeđeni smo da su dotični mogli pružiti još mnogo toga. Jedan od pomenutih likova je eliminisan bez neke preke potrebe i u sceni koja nema veliki značaj za razliku od drugog lika čija smrt će ostaviti snažan uticaj na dalja dešavanja (pretpostavljamo i na finalnu sezonu) i oko čije likvidacije su se stvarale tenzije gotovo do poslednje epizode. Još nekoliko likova biva „odstranjeno“ u finalu sezone, što je čin koji smo i očekivali ali ga opet polovično podržavamo: jedan od dva lika koje više nećemo gledati je bio osvežavajući u ovoj sezoni i definitivno je mogao doneti kvalitet poslednjoj. Završetak sezone je opet obeležen cliffhangerom, možda malo manje bezobraznim nego što je bio slučaj u poslednjoj epizodi prethodne, ali ovakvo finale definitivno mami gledaoca da pogleda kako će se serija završiti (ili možda bolje reći „završiti“) i gde su naši junaci skončali.


Kompletan izgled onoga što posmatramo je bolji nego ranije: gradić u kojem se sve dešava je isti, tako da što se toga tiče nećete imati utisak da je između dve sezone proteklo mnogo vremena. Ono gde se vidi razlika je kvalitet specijalnih efekata, koji je sada nešto kvalitetniji, ali i njihova brojnost. Obzirom da je sada kupola mnogo više u fokusu (bila je i u prvoj sezoni ali je mahom bila pasivna i akteri su je često samo dodirivali) i da „dejstvuje“ čitavim svojim arsenalom autori serije su bili prinuđeni da na kompjuterske animacije utroše mnogo više vremena i sredstava. Opet to nije na nivou holivudskih bioskopskih hitova ali se primećuje napredak. Ono što takođe prija je izlazak van zidina kupole. U nekoliko navrata nam se pruža prilika da vidimo život u „realnosti“ ali i da upoznamo neke likove iz spoljnog sveta koji su na neki način povezani sa našim junacima. Spoljni svet (čitaj: vojska i određene službe) je itekako fokusiran na kupolu i na famozno Jaje tako da će se u određenom momentu postaviti pitanje da li je za naše junake opasnije biti pod agresivnim staklenim zvonom ili u ništa manje opasnijem i prividno slobodnom spoljnom svetu...


Za ljubitelje prve sezone Under the Dome druga sezona će biti logičan nastavak, ukoliko pređu preko nešto trapavijeg uvoda. Drugoj sezoni treba nešto više vremena da se „zagreje“ ali onda pruža dovoljno gledaocima željnim misterije, naučne fantastike i fantazije. Činjenica je da druga sezona po velikom broju (često konfuznih) misterija veoma podseća na seriju Manifest ali ostaje nada da će se sve (uglavnom) razjasniti u finalnoj sezoni koju ćemo uskoro pogledati.

+ logičan hronološki nastavak prve sezone
+ veliki broj misterija i neobjašnjivih stvari
+ neki zanimljivi novi likovi; brojni preokreti
— nešto slabiji početak; neki zbrzani momenti
— sezona je likvidirala neke od boljih likova
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment