Sunday, May 7, 2023

Luckiest Girl Alive (2022)


Režija: Mike Barker
Uloge: Mila Kunis, Chiara Aurelia, Finn Wittrock
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt4595186/
Trailer: https://youtu.be/B_XUlbPW-eY
Pogledajte još: Creep Nation (2019)

Luckiest Girl Alive je još jedna triler misterija nastala po istoimenoj knjizi, ovaj put izašloj još „davne“ 2015. godine. Čini se da nijedna (drugorazredna) knjiga ovog žanra neće ostati bez svoje filmske adaptacije a možda je tako i bolje jer je mnogo lakše izboriti se sa (u slučaju ovog filma) 113 minuta dugačkim ostvarenjem nego sa 320 stranica knjige u domaćem prevodu. Naravno, postoji mogućnost da je knjiga bolja od ovog filma ali to ostavljamo na procenu onima koji su je pročitali...


Idemo na film: najsrećnija devojka na svetu je 35-godišnja Ani, žena koja je uspešna u svim segmentima svog života. Ona je veoma ambiciozna, živi glamurozno, radi kao novinarka u najčitanijem mesečniku, vozi skupocena kola i živi u suvom luksuzu sa svojim bogatim verenikom... Međutim, ispod prividnog savršenstva na kojoj bi joj svaka žena pozavidela kod Ani nije sve idealno. Nju muči jedna trauma iz prošlosti koja svakim časom sve jače preti da ispliva na površinu i poremeti njen savršeni život za koji se mnogo borila i koji je stekla velikim trudom, odricanjem i požrtvovanjem. Ani je sada na prekretnici, ne samo zbog mnogo perspektivnijeg posla na koji treba da pređe, i ne samo zbog toga što joj uskoro predstoji udaja, već i zbog toga što mora prekinuti zavet ćutanja koji je pre mnogo godina dala sebi i drugima i javno reći ono što joj je na duši, bez obzira na veliku cenu i potencijalnu mogućnost da joj ta ispovest uruši sve ono za šta se godinama borila i šta je sticala od svojih srednjoškolskih dana. Do same završnice filma Ani, ali i gledalac, su na neprestanoj klackalici da li će se ona osloboditi stega prošlosti i konačno izustiti ono što je godinama muči...


A dok se to ne desi gledaoci gledaju dve paralelne, međusobno isprepletene priče. Dešavanja u sadašnjosti su dominantna i odnose veći deo minutaže a povremeno se vide flashbackovi iz prošlosti, uglavnom iz perioda kada se Ani školovala u jednom prestižnom internatu. Apsolutno ne iznenađuje prikaz bogatih klinaca koji su pod zaštitom imućnih roditelja baš kao što ne iznenađuje ni prikaz klinki koje su dolaskom u ovu ustanovu po prvi put bez nadzora roditelja i kao „puštene sa lanca“. Već možete predpostaviti šta se sve izdešavalo i koju bol Ani krije u sebi a ta tema verujemo da neće nikoga iznenaditi jer je itekako moguća a poslednjih godina i veoma aktuelna i medijski eksploatisana. Tema silovanja je itekako potrebna u filmskoj industriji i Luckiest Girl Alive svakako daje ohrabrenje devojkama i ženama koje su prošle kroz ovu traumu da ne drže to u sebi i istog trenutka imenuju krivca. Problem sa ovim filmom je što on skreće na potpuno drugu stranu, da ne kažemo zastranjuje, pa prerasta u još jedno ostvarenje gde su svi muškarci negativci i gde žena može uspeti isključivu ukoliko je osnažena, sama, nezavisna i što dalje od suprotnog pola.


Što se samog filma tiče moramo reći da nam je on bio najdosadnjikaviji od svih desetak koje smo pogledali u skorašnjem mystery thriller maratonu (recenzije nekih od opisanih filmova tek slede). Film je uglavnom koncipiran kao drama, ne kao triler, sa tek nekim misterioznim delovima koji se tiču sleda događaja iz prošlosti. Misterija koja se tiče finalnog ishoda filma ne postoji jer verujemo da ne postoji nijedan gledalac koji će verovati da Ani neće imati javnu ispovest koja tera suze na oči i kida srce na komade (domaći tabloidi bi svakako bolje sročili potresne naslove). Film uglavnom protiče u lomljenju glavne glumice i traženju oslonca oko sebe za ono što sledi ali i u takvim propagandnim kadrovima gde pomenutu podršku ne dobija čak ni od najbližih muških osoba. Kroz film su provučene još neke teške teme sa kojima se bori američko društvo (pucnjava po školama), ali nažalost i naše, a u svemu tome se korektno snašla Mila Kunis, koja i nije imala pretežak posao. Ipak, ona uglavnom i izvlači Luckiest Girl Alive jer se film nekako traljavo i sporo odvija, možda i zbog toga što je scenario pisala sama spisateljica knjige, definitivno neiskusna u scenarističkom poslu.


Ciljna publika ovog ostvarenja mogu biti isključivo žene i to one savremene, koje će u Luckiest Girl Alive pronaći dovoljno elemenata sa kojima će se poistovetiti, mada su sve ovo već bezbroj puta videle u ženskim emisijama na TV kanalima i glamuroznim časopisima. Sa glavnom porukom filma se slažemo, naravno, sa ostalima baš i ne, ali svakako mislimo da na ovu temu ima zanimljivijih naslova.

+ vrlo pozitivna poruka filma
+ Mila Kunis u glavnoj ulozi
— uglavnom dosadnjikav film
— dosta feminističkih poruka
— predvidljiv i bez iznenađenja
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment