Friday, May 26, 2023

The Innocents (2021)


Režija: Eskil Vogt
Uloge: Rakel Lenora Petersen Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt4028464/
Trailer: https://youtu.be/DU3BR_9WMgI
Pogledajte još: The Children (2008)

Za ovaj film smo čuli mnogo pre nego što se zvanično pojavio a strani portali su ga pola godine pre izlaska najavljivali rečima kako je u pitanju jedno jezivo i do sada neviđeno iskustvo koje neće biti prijatno nekim gledateljima. Okej, hype je urodio plodom te smo The Innocents pribeležili u našu svesku na francuske kockice i podvukli ga crvenom olovkom, a nedavno smo ga i pogledali, sa malim (tj. malo većim) zakašnjenjem.


Za početak ćemo reći kako je u pitanju norveški film, zvanično svrstan u žanr paranormalnih trilera. Potvrđujemo da u The Innocents postoje paranormalni elementi ali ne baš onakvi kakve bi prosečan horor gledalac očekivao od jednog ostvarenja sa tom žanrovskom odrednicom pa ćemo mi film ipak svrstati u psihološku dramu sa horor elementima. Radnja filma se dešava jednog toplog skandinavskog leta u stambenom kompleksu jednobojnih, sumornih zgrada i propratnom prostoru koji se prostire preko igrališta i šumice pa sve do obližnjeg auto-puta. Upravo na tom prostoru obigrava Ida, plavokosa usamljena devojčica željna drugarstva koje ne može pronaći u svom malom stanu. Naime, njeni roditelji su suviše zauzeti svojim poslovima ali i brigom o Idinoj starijoj autističnoj sestri Anni sa kojom se ova ne može igrati. Ida zato uspeva da se sprijatelji sa dečakom Benom iz susedne zgrade i među njima se stvara neka konekcija. Ono što mnogo više iznenađuje je što se stvara izvezna veza između neme Anne koja živi u nekom svom svetu i devojčice Aishe koja živi u susednoj zgradi. Zbog ove povezanosti Anna počinje da govori što sve iznenađuje... Ali tu nije kraj ovoj neobičnoj priči.


Aisha nije jedino dete koje ispoljava nekakve supermoći budući da svako dete koje ovde vidimo poseduje neke misteriozne sposobnosti. Upada u oči da (skoro) nijedno dete ovde nije sasvim obično i da svako poseduje neki telesni ili psihički beleg (što definitivno nije slučajnost koja se potkrala autoru filma) ali i da neka od dece uopšte nisu naivna i bezazlena, pogotovo kada budu „naoružana” određenim moćima. Doći će do pravih obračuna i borbi na život i smrt ali onako kako i dolikuje jednom filmu – bez gotovo ikakvog uticaja starijih likova, tačnije roditelja. Klinci su ovde ostavljeni da se ponašaju kako znaju i hoće i da neometano ispoljavaju svoju agresiju prema svim živim bićima, što definitivno jeste jedna od poruka filma. Upravo u tu svrhu The Innocents je obogaćen sa nekoliko veoma uznemirujućih kadrova, gde mi u vrh stavljamo scenu likvidacije jednog roditelja u kuhinji a odmah iza toga scenu u podrumu sa mačkom. Iako u drugoj polovini filma po ekranu neprestano trčkaraju deca sa sposobnostima telekineze ili nečim sličnim na specijalne efekte slobodno možete zaboraviti. Ovde nema vizuelnog spektakla, eksplozija, animacija i ostalih elemenata koji karakterišu prosečan horor film. Ovo je je film koji izaziva horor „iznutra” te se stoga slabo šta vidi ali viđeno itekako zna biti uznemirujuće.


Problem sa ovim filmom može biti njegov zaista spor tempo pa upravo zbog toga The Innocents počinje da pokazuje svoje zube tek posle punog časa, kada bi dobar deo horor publike već mogao odustati od filma. Do tog trenutka treba imati dobre živce i izboriti se sa antipatičnim otuđenim klincima, njihovim maltretiranjem svega u okolini ali i sa potresnim životom autistične devojčice. Sreća u nesreći je da su svi klinci izuzetno dobro odigrali svoje uloge, što nije uvek slučaj u filmovima sa maloletnicima. Svi su ovde na veoma visokom nivou pa zaista ne deluju kao glumci već zaista kao klinci koji provode svoj dosadni letnji raspust. Posebno oduševljava izvedba Alve Brynsmo Ramstad koja je toliko uverljiva u ulozi osobe sa posebnim potrebama da se gledalac ne može oteti utisku da je filmska ekipa zaista angažovala neku osobu sa određenim autizmom. Istakli bismo i nekakvu nelagodnu atmosferu koja provejava tokom celog trajanja filma, bez obzira da li se u kadru nalazi samo jedan jedini lik (naprimer Ida) ili se klinci nalaze na igralištu koje je prepuno kako dece tako i njihovih roditelja. Iako se dešava u sred toplog (skandinavskog) leta The Innocents je veoma sumoran i mračan film, na momente težak i na ivici gledljivosti, što može biti njegova dobra ili loša strana, u zavisnosti od afiniteta gledaoca.


Film se bavi raznim temama vezanim za porodicu, decu, njihovo odrastanje, druženje i vaspitanje, sa posebnim akcentom na otuđenost od roditelja i agresiju kod maloletnika. On poseduje obilatu simboliku, daje određena upozorenja a od vas se očekuje da sve to pohvatate u letu ukoliko je ikako moguće i iz pogledanog materijala izvučete neke pouke. Za nas su neki aspekti filma ostali nedokučivi ali verujemo da bi se kod drugog gledanja mnogo više stvari posložilo i razjasnilo. The Innocents je (horor) ostvarenje koje se često nalazi na top listama najboljih filmova (strave i užasa) za 2021. godinu ali se ne nalazi i na našoj listi... Njega svakako vredi pogledati ali je veliko pitanje da li se filmu može vratiti ponovo.

+ dosta upozoravajućih poruka o odrastanju
+ zaista odlična gluma svih klinaca u filmu
+ nekoliko veoma uznemirujućih kadrova...
— ...koji neće biti prijatni nekim gledaocima
— veoma spor tempo; neki nejasni elementi
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Opisi celog Pinhead. Fanovi traže pa ja reko sto da ne. Kec najjaci

    ReplyDelete
  2. Gospodar pakla treba opisati. Fanovi pišu kao nenormalni, a ja koja sedim i pomislim sto da ne. Ipak je Hellraiser kec najjaci

    ReplyDelete