Sunday, September 13, 2015

The Culling (2015)


Režija: Rustam Branaman
Uloge: Jeremy Sumpter, Elizabeth Di Prinzio, Brett Davern
Pogledajte još: Mercy (2014)

The Culling je paranormalni triler horor koji dolazi od glumca, ali u ovom slučaju režisera i scenariste, Rustama Branamana (bolje da je ostao samo glumac). Zvanično je ovaj film još okarakterisan kao post-apokalipični ali zaista ne znam zbog čega mu je nalepljena takva etiketa. Film prati putešestvije petoro američkih studenata na nekakav famozni muzički festival. Nakon što su ogladneli od silnog „duvanja” pomenuti studenti svraćaju u restoran na porciju pilećih bataka. Restoran je zatvoren ali primećuju izgubljenu i uznemirenu plavokosu devojčicu.


Iako većina prijatelja želi da nastavi put dalje glas razuma i majčinskog instinkta oličen u tamnokosoj savesnoj studentkinji izričito želi da izgubljenu devojčicu isporuči njenim roditeljima, ma gde oni bili i ma koliko vremena im to oduzelo. Sad biste vi rekli da bi razumniji potez bio poziv lokalnoj policijskoj stanici ali (pazite sad iznenađenja) u celom okrugu nema signala mobilnog telefona! Onoliko koliko je originalan ovaj zaplet toliko je originalan i nastavak filma a on ide otprilike ovako...


Ekipa vozi devojčicu u njen dom koji je (očekivano) veoma udaljen od glavnog puta. Dve stvari odmah ukazuju da nešto nije u redu (tri, ako ubrojimo tu i čudnu devojčicu) a to su: jeziva kuća iz koje se povremeno čuju neartikulisani zastrašujući zvukovi i roditelji koji nalazače svoje ćerkice ne dočekuju nimalo prijateljski. Prvo su hteli da ih biju ali su se posle malo smirili što našim uduvanim putnicima na koncert nije bio nikakav problem pa su ostali na večeri i pivu.


Naravno, u lošem i glupom filmu kakav je The Culling nikakvi nagoveštaji paranormalnog, zločinačkog, ubistvenog, uvrnutog ili bilo čega što nije u redu i u šta ne treba gurati nos neće proći primećeni. Čak i kada neko primeti nešto sumnjivo i neprirodno drugi to primaju sa podsmehom i pripisuju to uduvanosti svedoka. Likovi studenata su vrlo antipatični (sa izuzetkom savesne tamnokose devojke) i svi imaju neke svoje poroke i preležane terapije/odvikavanja.


Pravi problemi nastaju kada roditelji devojčice „moraju” da odu a ekipa treba da čuva devojčicu tokom noći. Tu nastaje kućna i okolokućna tarapana u kojoj se ne zna ko pije a ko plaća. Još gore, ne zna se ni šta je to što deluje u kući i okolini i zaposeda ljude i sa kojim ciljem. Misterija će ostati na snazi i nakon završetka filma pa se postavlja veoma bitno pitanje - šta zapravo The Culling predstavlja i čemu uopšte služi (a uz to i ne radi). Ovakav kakav jeste The Culling je apsolutno gubljenje vremena.


Priča u filmu nema nikakve logike, zapleta ili raspleta, scene nemaju veze jedna sa drugom a film poseduje tolike rupe da propuh preti da ga kompletnog oduva. Autor pokušava da u finalu filma selotejpom i super lepkom poveže sve u jednu koliko-toliko smislenu celinu ali ostaje neobjašnjenih i nejasnih stvari „za izvoz”. Olakšavajuća okolnost je što ne verujem da će to ikoga zanimati, tim pre što će do tog trenutka većina gledalaca već odustati od gledanja filma.


Dijalozi su vrlo neuverljivi, postupci likova još više a karakteri su plitki i neubedljivi. Kao takvi oni su k'o stvoreni za brza ubijanja ali i na tom polju film pada i ne uspeva da bude makar malo zanimljiv. Ubijanja, naravno, ima ali je sve vrlo jadno prikazano, režirano i bez ikakvog smisla. „Paranormalni entitet” koji dejstvuje u objektu i okolini je prikazan kao CGI crni dim što je vrlo neatraktivno iako prvo pojavljivanje dotičnog može da štrecne gledaoca. I tako jadno animiran pojavljuje se u samo nekoliko scena.


Ovako slab film je svojstveniji mlađim i netalentovanijim autorima a ne režiseru i scenaristi koji je bliži penziji nego početku karijere. Možda najzanimljivija činjenica vezana za ovaj film je da je on snimljen još 2011. godine pa je pitanje šta se s njim dešavalo od tada do danas. Sumnjam da je četiri godine potrošeno za animaciju crnog dima ili za poliranje snimljenog materijala. Ovo niko nikad ne ispolira pa savetujem da The Culling zaobilazite u širokom luku.

+ nekoliko kadrova grobnice i šupe
— neubedljiv zaplet; nezanimljiv film
— apsolutno ništa u filmu nema smisla
— slabi i antipatični karakteri
— malo horora; slab izgled kreature


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. Ocena 3/10 je rezervisana na nepotrebne i prazne filmove koji su dosadnjikavi i uspavljuju gledaoca dok je niža ocena za one filmove koji su takođe nepotrebni i slabi ali iz nekog razloga i nerviraju gledaoca i/ili su odvratni i odbojni. Možda bi trebao da postavim legendu ocena sa objašnjenjem svake :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda ne legendu ocena.Ali bi jednog dana voleo da sortiraš opisane filmove po ocenenama koje si im lično dao.
      Ali unapred znam da je komplikovano.

      Delete
    2. Sortiranje po ocenama mi je u planu još odavno, kao i neke druge stvarčice na sajtu. Mislim da neke zamisli nisu izvodljive na Blogger platformi a neke će biti implementirane, verujem tokom zimskih meseci.

      Delete