Sunday, September 11, 2016

Friend Request (2016)


Režija: Simon Verhoeven
Uloge: Alycia Debnam-Carey, William Moseley, Connor Paolo
Pogledajte još: Cybernatural (2014)

Već samim pogledom na naziv i omot filma jasno je da Friend Request (drugog naziva Unfriend) spada u grupu tzv. internet social network horora, verovatno najnovijeg podžanra horor filmova. Ovo je potpuno logično imajući u vidu značaj društvenih mreža u životu savremenog čoveka (a tinejdžera pogotovo) pa stoga ne čudi da je sličnih filmova sve više i da sam nekoliko koji se bave veoma sličnim temama već opisao na ovim stranicama (#Horror, Unfriended, The Den). Za razliku od pomenutih Friend Request standardnu tinejdžersku social network priču pokušava da nakalemi old school paranormal nadogradnjom po čemu dosta podseća na poznati (a neki bi rekli i horor hit) Pulse.


Kao i kod svih gore linkovanih filmova i kod Friend Request je u središtu pažnje kritika moderne mobilne komunikacije koja korisnike zavarava brojem virtuelnih prijatelja, stvara grupe koje su okupljene oko opšte prihvaćenih i nametnutih najčešće materijalnih stvari, svojim pravilima funkcionisanja izopštava one koji su različiti a zatim ih zlostavlja, najpre preko tih istih društvenih mreža dok sve ne pređe i u fizičko. E sad, za jednu ovakvu priču potrebna je grupa standarno nesimpatičnih tinejdžera-studenata a nju posmatramo kroz Lauru i nekoliko njenih prijatelja i kroz njihove aktivnosti u učionicama i u studentskom domu. S druge strane imamo usamljenu depresivnu devojku po imenu Marina, darkerku koja jedinu prijateljicu u svom usamljenom životu i na svom društvenom profilu vidi upravo u Lauri koja je dodaje za svog prijatelja uprkos negodovanju svoje (mahom Facebook) okoline. Upravo zbog te okoline i „prijatelja”, ali i zbog Marinine čudnovatosti i nasrtljivosti, Laura ne želi da se sa njom prisnije zbliži što rezultira incidentom u kantini i Laurinim brisanjem Marine iz liste prijatelja. 


Marina opet ostaje sa brojem prijatelja 0 a pravi šok po Lauru nastaje kada sledećeg ponedeljka profesor studentima saopštava informaciju da je Marina tokom vikenda sebi oduzela život. Opšti šok prekida prva u nizu tragedija, kada jedan od Laurinih prijatelja takođe oduzima sebi život u misterioznom ali bizarnom samoubistvu za koje policija nema nikakvog objašnjenja. Negde u ovom trenutku do tada zanimljiv, potencijalno realan i prilično poučan film gubi tlo pod nogama jer autor odlučuje da svoje delo obogati paranormalnih elementima koji se (makar za moj ukus) nikako ne uklapaju u temu društvenih mreža i odnosima koji na njima vladaju. Ispostavlja se da mračna i povučena devojka nije baš ona za koju se predstavljala i da sve ima veze sa nekim drevnim magijama, tamnim ogledalima, prokletstvima, vešticama, ritualnim samoubistvima, davnim tragedijama i - osama. Bilo kako bilo - Laura mora da odgonetne misteriju samoubijene nesuđene Facebook friendice dok joj se prijatelji izvrću k'o kegle usled najmaštovitijih samoubistava: samo rešenje ove misterije, razumevanje drevnih (internet) tekstova može zaustaviti talas smrti i ostaviti Lauru u životu.


Početna pozitivna ideja filma se negde u međuvremenu gubi pa umesto poučnog osvrta na današnju omladinu i društvene mreže sve prerasta u cool film za mnoštvom bizarnih (samo)ubistava bez ikakvog reda, poente i naravoučenija. Umesto da vidimo poučnu priču o usamljenim, maltretiranim i izopštenim (u ovom slučaju sa društvenih mreža ali se to može odnositi i na svako drugo izopštavanje i šikaniranje) autor filma pravi bukvalni nonsens pa gledaocima poručuje da su oni koji se razlikuju i koje većinska pomodarska društvena zajednica ne prihvata takvi upravo s razlogom i da ni vi ne treba da ih prihvatite ukoliko ne želite da na vrat natovarite bedu. Pustite usamljene, depresivne, povučene, stidljive da se guše u svom bolu i samoći, ako se ukaže prilika dodatno ih dotucite, ismevajte i ponižavajte po mogućnosti pred svima, poručuje nam autor ovog filma, jer šta ako je ta ista koju većina ne voli zapravo veštica? Postoji zaista mala verovatnoća da usamljena i povučena devojka zaista i jeste veštica željna svačije smrti ali za svaki slučaj treba poniziti svaku sličnu devojku pa ako se dotična samoubije tim bolje za sve.


Dakle, umesto bilo kakve pouke mi gledamo još jedan film gde neko nije uslišio zahtev nekog drugog pa taj drugi želi da zatre seme & pleme onom prvom, ubijajući sve njegove prijatelje, kako fizičke tako i one virtuelne, njegovu bližu i dalju rodbinu, komšije, komšije iz detinjstva, prijatelje i komšije tih komšija, drugove iz vrtića i tako redom u nedogled. Ta i takva ubistva jesu povremeno zanimljiva i maštovita, nažalost i obogaćena suvišnim animacijama (koje u principu jesu korektne za ovu klasu filma), ali se može reći da je film prilično brutalan i to će većini mlađih gledalaca biti dovoljno. Nažalost, većina ubistava se dešava van ekrana ali i ono što se vidi je kudikamo više nego što možemo videti u današnjem prosečnom PG-13 hororu. Ono što je dodatna otežavajuća okolnost po ovaj film je nejasna pozadina kompletne priče jer se gledalac veoma lako gubi u nizu nejasnih informacija i brzih novinskih natpisa koji se tiču davnih dešavanja i tragedija. S druge strane, čak i ako ne pohvatate sve konce priče definitivno ćete znati ko se nalazi s koje strane a to je za razumevanje filma (upravo onakvoj generaciji o kojoj Friend Request priča) sasvim dovoljno.


Posebno iritirajući u filmu je njegov središnji deo kada se situacija između Laure i sada već pokojne Marine okreće i kada nekada u društvu omiljena devojka počinje da se približava jednocifrenom broju prijatelja. Duhove i nečastive u digitalnim tehnologijama smo već gledali (u Pulse, recimo) ali ovakav razvoj situacije i nezasluženi prezir kod okoline je zaista veoma neuverljivo osmišljen. Nikako nisam mogao da se uživim u situaciju kada Facebook profilom gospodari neko drugi, kada nijedna komanda mreže ili laptopa ne funkcioniše a policija, prijatelji, okolina i profesori izričito okrivljuju vlasnicu za novopostavljene statuse. Vrhunac gluposti su situacije sa profesorima i policijom ali i bez toga je činjenica da Friend Request od svog prilično dobrog početka svakim svojim minutom sve više pada i pred sam svoj završetak se strmoglavljuje u ponor horor gluposti. Jedino što preostaje su početne kritike (što smo ionako znali) i nekoliko uspešnih horor i jump scare scena (ali koje su skoro prekopirane iz The Exorcist i A Nightmare on Elm Street).

+ kritika funkcionisanja društvenih mreža
+ nekoliko maštovitih i brutalnih ubistava
— glupa priča bez ikakve poruke i poente
— neoriginalnosti, klišeji i neubedljivosti
— neuspeo paranormal-facebook horor film


 Ocena: 4/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment