Sunday, December 18, 2016

The Uninvited (2009)


Režija: The Guard Brothers
Uloge: Emily Browning, Arielle Kebbel, Elizabeth Banks
Pogledajte još: Janghwa, Hongryeon (2003)

Na predlog čitateljke Milice pogledao sam film koji sam još davno trebao „overiti” a to je The Uninvited, američki remake južnokorejskog A Tale of Two Sisters. Svi već dobro znamo da u američkim državama poslednjih deceniju ili dve vlada opšta horor bezidejnost a takođe dobro znamo i da njihova omladina (koji je većinski potrošač filmova strave i užasa) nema toleranciju ka stranjskim filmskim proizvodima pri čijem gledanju mora a) slušati nahovane dijaloge, ili b) istovremeno čitati titl i pratiti radnju. E tu na scenu stupaju amerikanizovani rimejci azijskih horora kojih ima već u tolikom broju da predstavljaju svojevrstan podžanr horor filmova.


Sumnjam da gledaoce preko bare zanima kako je A Tale of Two Sisters nastao po staroj azijskoj legendi pod nazivom Janghwa Hongryeon jeon kao što je i manje bitno da je The Uninvited proizvod izvesnog dvojca koji se krije pod pseudonimom Guard Brothers (The Uninvited im je za sada prvi i poslednji dugometražni film). Ono što je mnogo bitnije je da The Uninvited predstavlja amerikanizovanu varijantu južnokorejskog filma iz 2003. godine, sa svim dobrim i lošim stvarima koje to nosi sa sobom. Zaplet dva filma se (otprilike) poklapa i bavi se devojkom koja dolazi u svoj dom nakon desetomesečnog lečenja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. Naime, Anna je doživela veliki šok i čitav niz psihičkih problema nakon prošlogodišnje tragedije kada joj je u požaru stradala bolesna majka. Iako je u međuvremenu čak pokušavala da počini samoubistvo čini se da je težak period konačno iza nje a ona se srećna vraća u svoj topli dom.


Na njenu veliku žalost stvari kod kuće više nisu iste kao ranije... Otac je vrlo kratko tugovao za pokojnom suprugom i ubrzo se verio sa mnogo mlađom Rachel, negovateljicom koja se brinula o njegovoj bolesnoj supruzi. Iako Rachel pokušava da bude fina i prijatna prema Anni devojka je nikako ne prihvata i ostaje trajno nepoverljiva, sumnjičava i distancirana. Čini se i da je otac više privržen novoj partnerki nego svojoj ćerki a jedinu podršku Anna dobija od svoje sestre Alex, devojčurka koji je prilično drugačiji i slobodniji od svoje sestre. Međutim, to nije kraj problema po devojku koja je napustila psihijatriju: veoma brzo počinje da vidi prikaze i priviđenja po kući a stvari će dodatno eskalirati kada priviđenja i njihove aktivnosti dobiju svoj smisao. Naime, kada joj se ukaže prikaza pokojne majke i poruči joj da nije izgubila život nesrećnim slučajem već planski Anna će početi da sumnja da je to zasluga Rachel, počeće da istražuje njenu prošlost a kada sazna neke šokantne detalje vezane za njen raniji život niko joj neće verovati...


The Uninvited se donekle drži radnje originala ali se mnogo više drži standarda modernog američkog PG-13 ghost filma, kombinujući dva uticaja manje ili više uspešno. Amerikanizacija je dovela do mnogo očiglednijeg i banalnijeg prikaza svih likova zbog kojih je moguće odgonetnuti pozadinu cele priče i pre nego što su to autori planirali a čitav trougao između Anne, Alex i Rachel nije zadovoljavajuće maskiran pa verujem da ga mogu „provaliti” i oni koji nisu gledali original samo ako obrate pažnju na neke detalje. Nažalost, teško je proceniti u kojoj je meri ovaj film efektan kada znate za glavni twist i kada znate sve bitne stvari o likovima filma a jedino iznenađenje i mala uteha je završna scena koja jeste dobra. Amerikanizacija je doprinela i tome da pripovedanje bude manje konfuzno i haotično, da je film lakše pratiti i da ono ispričano bude kudikamo jasnije od onog u filmu iz 2003. Ovo će definitivno odgovarati mlađim gledaocima dok onim zahtevnijim verovatno neće.


Radnja filma se odigrava na lepim lokacijama a propuštena je prilika za stvaranjem jezivijeg ugođaja, pogotovo u noćnim scenama koje se odigravaju u unutrašnjosti kuće. Sam film je dosta neefikasan na polju horora jer se priče više bazira na odnosima između likova i njihovim skrivenim istorijatima nego na klasičnom plašenju koje postoji u samo nekoliko navrata. Horor scene su animirane i nestrašne a prikaze su svakako mogle biti jezivije. Film sadrži nekoliko specifičnih scena iz korejske verzije ali su sve one odrađene na razvodnjen način, možda i svesno. I kompletan film deluje razvodnjeno u odnosu na uzora što nikako ne znači da on nema svoj smisao, priču i poentu. Oba filma imaju svoje prednosti i mane; dok je azijski usled komplikovanijeg storytellinga pogodan za višestruka gledanja The Uninvited je pogodniji za jednokratnu upotrebu, pogotovo casual i mlađim gledaocima koji su okrenuti prekookeanskoj produkciji. Samo od gledaoca, njegovih afiniteta, potreba i onoga što traži/zahteva od filma zavisi da li će mu se svideti ova ili ona verzija.


+ lokaliteti; Elizabeth Banks; završetak
+ dobro vođena ghost priča sa twistom...
— ...ali twist je moguće otkriti veoma rano
— sve scene iz originala su razvodnjene
— mogao je biti kudikamo strašniji


 Ocena: 5/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment