Saturday, May 27, 2017

The Crooked Man (2016)


Režija: Jesse Holland
Uloge: Angelique Rivera, Cameron Jebo, Michael Jai White
Pogledajte još: Pulse (2006)

Svako malo nas spopadne neki ”Man”, još se nismo oporavili od terora i jeze koju je nedavno proizveo The Bye Bye Man (kad bismo se zezali, naravno) a evo ga već novi gospodar horora - glavom i bez brade (ali sa šeširom) The Crooked Man lično i personalno! Teško je reći ko je zapravo dotični The Deformisani Čova, mada bi se reklo da su autori inspiraciju svakako pronašli u istoimenom stvoru iz nedovoljno dobrog The Conjuring 2. U drugoj polovini filma koji vam danas opisujem saznajemo nešto više detalja, vidimo kako dotični stvor obitava u digitalnom obliku, u formi nekakve video igre ili famoznog web sitea a upravo zbog toga njegova ciljna grupa su deca i mladi. Baš takav je i kompletan film: tinejdžerski (skoro dečiji) monster horor u „staroj dobroj” SyFy produkciji...


Pre šest godina nekoliko curica se u nedostatku tradicionalne klinačke zabave u vidu Ouija table latilo miša i monitora i posetilo stranicu Deformisanog Čoveka. Legenda kaže da se u cilju njegovog dozivanja mora otpevati nekakva njegova pesmica, one to i učiniše a čova se namah otelotvori što je u roku od odmah dovelo do tragičnog akcidenta u kojem je stradala jedna od prisutnih devojčica. Za njenu smrt je optužena Olivia, njena vršnjakinja, kojoj niko (naravno) nije poverovao kako je nesrećnicu zapravo ubio nekakav digitalni boogeyman; s obzirom da je bila dete Olivia nije odslužila kaznu u nekakvom zatvoru već u drugoj vrsti ustanove a nakom šest godina se vraća u svoje rodno mesto kako bi se suočila sa mržnjom i prezirom okoline, drugova, komšija. No, nije samo Olivia stigla u gradić: skupa sa njom stiže i Crooked Man, da nastavi tamo gde je onomad stao... Zašto je čekao toliko godina, gde se krio i čime se 'ranio - ostaje nepoznato a naša pretpostavka je da sve cure koje su ga pre mnogo godina prizvale moraju biti na okupu kako bi se obezbedili svi neophodni uslovi za njegovo delovanje. A njegovo delovanje se vidi već istog dana kada padne prva žrtva...


Dalju radnju u kojoj žrtve oko Olivie padaju k'o pokošene, u kojoj ona postaje nanovo osumnjičena ali se tu ipak našao jedan zgodan dečko koji joj veruje & pomaže zaista nema potrebe prepričavati jer je The Crooked Man film koji se kreće standardnim šinama za ovu klasu horora (čitaj: TV film) ali, pre svega, za SyFy produkciju. U njegovoj radnji nema apsolutno nikakvog iznenađenja, većina dešavanja je potpuno očekivana i predvidljiva a ono što najviše iznenađuje je odsustvo bilo čega originalnog. No, očigledno je da se nije htela izmišljati topla voda i da za ovakvim ostvarenjima i dalje ima potražnje, bez obzira koliko su naivna, generička, nestrašna i sadrže određeni broj vizuelnih grešaka, slabosti i manjkavosti. Uostalom, i sam sam skoro uživao u pojedinim delovima filma, više nego kod nekih bolje produciranih filmova, što verovatno ne bih trebao priznati :) Osim generičkog materijala koji veoma podseća na neke druge filmove iz pomenute produkcije najviše mi je zasmetalo odsustvo pravila kod dejstvovanja The Crooked Mana (ili ih barem ja nisam shvatio) jer on osim devojaka killuje i neke druge likove koji nisu baš na toliko direktan način povezani sa dešavanjima od pre šest godina.


Sam The Crooked Man je urađen u digitalnom fazonu, kao da je pobegao sa kompjuterskog monitora, a njegova je pojava izlomljena, deformisana i pati od konstantnog titranja i treperenja, kao da je pod stalnim smetnjama ili pod lošom internet konekcijom. Njegov animirani izgled ima nekog osnova ali on nije preterano strašan, u krupnom planu se pojavljuje samo nekoliko puta dok izdaleka zbog maske, figure i šešira liči na kopiju čuvenog King Diamonda (iz poslednje dve decenije). Crooked se pojavljuje samo u mraku, što je već viđen element iz nekih drugih horor filmova i dovodi do pojava koje smo nedavno videli u poznatijim predstavnicima žanra (vidimo skoro prekopirane scene iz Lights Out) ali ovo nije film koji skriva svoje pozajmice tako da u njemu možemo videti mnogo deja vu kadrova. Ubistva koje monstrum sprovodi su brutalna, većinom se dešavaju van ekrana ali i kod njih ne postoje definisana pravila (baš kao i kod ubice lično, koji izdaleka i izbliza ne izgleda potpuno isto). Uglavnom, film poseduje određenu dozu krvi i specijalnih efekata koji se kreću od pristojnih (za ovaj rang filma) do skoro amaterskih i apsolutno nepotrebnih a koji su definitivno zaštitini znak ove produkcije. 


Gluma je zadovoljavajuća za ovaj rang filma, niko od aktera neće dobiti nikakve nagrade ali likove nije naporno posmatrati a glavna junakinja je dovoljno lepa i simpatična u ulozi Olivie. Pretpostavljam da bi i njen kompanjon mogao biti lep i simpatičan ženskom delu publike ali nisam baš siguran da bi dotičnog pustili neobrijanog na policijsku dužnost. Ipak, ovo je samo jedna u nizu vizuelnih nelogičnosti koje vidimo tokom filma a koje su proizvod nezainteresovanosti ekipe, brzanja i otaljavanja posla. Tako u nekim krupnim kadrovima sasvim očigledno vidimo ruke koje nisu Olivijine, vremenski period nije najbolje definisan (devojke su mnogo starije nego što bi trebale biti) itd. Film je ugodno pratiti jer su boje i koloriti (za razliku od bolje produciranih horor filmova) jasne i vedre, sve se savršeno vidi i vizuelno je prijatno. Neki detalji ipak sreću kvare, poput slabo animiranog brloga Crooked Mana ili loše animirane mačke u jednoj bespotrebnoj sceni (ne shvatam kako ekipa nije mogla pronaći jednu običnu, domaću, neanimiranu mačku). A tu je i nekoliko urnebesno loše napisanih replika ili momenata, čisto da ne smetnemo s uma kako je ovo ipak SyFy ostvarenje. Ipak, The Crooked Man je zadovoljavajuć za nezahtevne sitne sate na TV kanalima a to mu je i osnovna svrha.

+ vrlo dobar kvalitet fotografije; veoma vedri i jasni koloriti
+ ne toliko loš film (s obzirom da dolazi iz SyFy produkcije)
— apsolutno ništa novo; prekopirani detalji iz brojnih filmova
— prilično naivna radnja i vrlo loše napisani delovi scenarija
— nekoliko grešaka i vrlo slabih animacija; nedovoljno strašan


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment