Sunday, November 4, 2018

He's Out There (2018)


Režija: Quinn Lasher
Uloge: Yvonne Strahovski, Anna Pniowsky, Abigail Pniowsky
Pogledajte još: Hush (2016)

Kada neko nema ideju kakav horor film bi snimio njegova logična odluka je da to bude slasher, ali šta da radi u vremenu kada slasheri nisu toliko popularni kao nekada? E pa tada mora svoj famozni slasher kombinovati sa nekim modernim trendovima, recimo sa torture pornom, dramom, zombijima, pametovanjem, meta glupostima ili home invasionom, naprimer. Upravo na ovo poslednje se odlučio jedan debitant nebitnog imena koji se našao iza kamere filma He's Out There, skupa sa scenaristom debitantom, još nebitnijeg imena.


Slasher/home invasion nikada u centru pažnje nije imao muškog lika pa tako nije ni ovaj put. U fokusu naše pozornosti nalazi se jedna majka po imenu Laura koja sa svojim suprugom i dečicom odlazi u kolibu koja se nalazi u šumama pokraj nekog kanadskog jezera da bi tu ugodno proveli nekakve praznike ili vikend, nebitno. E sad, autori ovog filma su se odmah na početku svog scenarija susreli sa problemom i činjenicom da bi otac zapravo mogao smetati jednom home invasion slasheru. Umesto da oca potpuno izbace i u kolibu smeste samohranu majku dvoje male dece (mada bi i tako zaplet delovao veoma nerealno) oni su napravili pomalo neprirodnu situaciju da majka sa decom odmah putuje u kolibu a otac zbog silnih obaveza kreće nešto kasnije, predveče. I tako, umesto da svi skupa otputuju glupa scenaristička odluka pravi setup pogodan za ono što nas nadalje očekuje... Dakle, imamo kolibu u sred šumske nedođije, imamo pusto jezero nedaleko od kolibe, imamo mladu majku sa dvoje male dece i oca koji ko zna kada stiže i da li stiže...


Šta ovde još fali, pitate se? Pa krvolok himself, naravno. Već na prilasku do kolibe Laura sreće jednog mladića koji joj iznebuha, ničim izazvan, ni pet ni šest, što na drum to na um, istrtlja priču o izvesnom Johnu, poremećenom sinu porodice koja je nekada živela u toj kolibi, a koji je nekada davno negde nestao i sad, logično, počinje da ubija, što ćemo tek videti u nastavku filma. Uglavnom, krnja porodica se smešta u kućicu, dečica se igraju u travi i ljuljaju ali neko iz šumovitog prikrajka posmatra majku i kuje svoj brutalni slasher home invasion plan... Dalje prepričavanje bilo kog dela radnje ovog filma nije potrebno, ne zbog toga da ne bih kvario užitak gledaocima već zbog toga što je sve što vidimo u He's Out There već viđeno i to najmanje stotinu puta u (uglavnom) zanimljivijim i kvalitetnijim filmovima. Ukoliko ste gledali neki slasher od 1980. godine naovamo, i neki home invasion od The Strangers naovamo znaćete kompletan repertoar aktivnosti kako članova porodice tako i misterioznog Johna čije se lice krije ispod maske (naravno).


Ima tu malih izuzetaka, koji su uglavnom glupi, nejasni i ubačeni samo da bi se pokušala razbiti monotonija. Recimo, ubica iz nama nepoznatih razloga pravi nekakve creepy drvene lutke u prirodnoj veličini a koje liče na članove porodice, da li ove ili neke druge, nisam baš shvatio najbolje. Zbog čega pravi te lutke nije najjasnije, kao što nije jasan ni motiv njegovih aktivnosti tj. zašto je pomahnitao tek posle dvadeset godina i šta je radio, tj. čijom ljudetinom se hranio u međuvremenu. Da li on ima poseban pik upravo na ovu porodicu, da li je podivljao zato što su se uselili u njegov nekadašnji dom ili su oni naprosto prvi koji su mu se na tacni ponudili takođe je misterija. Tu je i bizarna čajanka u sred šume, tu je i jeziva lutka, tu je nepoznat motiv za nošenje maske, tu je nepostojeći istorijat ubice a tu su i neke veoma nerealne scene, plus jadno animirane (udes automobila, recimo). Kompletan film, od prologa do epiloga, je mestimično filovan citatima iz nekakve pesmice/zagonetke o mišu i vrani ali se nisam trudio da shvatim u čemu je fazon, ukoliko ga uopšte i ima.


Samo gledanje filma kod vas neće izazvati nikakve emocije: iako se majka svim silama bori za svoj i život svojih ćerkica, i iako je Yvonne Strahovski u ulozi majke Laure relativno dobro odigrala svoju rolu, film ne uspeva da stvori bilo kakvu empatiju, napetost ili sedenje na ivici stolice. Jedan od dva glavna krivca za ovo je sama priča koja nema nijedno iznenađenje, pa čak i tamo gde bi moglo doći do nekog preokreta ili neočekivanog sleda dešavanja film se vraća na očekivani kolosek. Bukvalno ono što očekujete u 15-tom minutu filma dešava se na kraju, uključujući tu i finalnu scenu. Druga stvar koja otežava gledanje ovog filma su dve devojčice, mlađa koja je bolesna i starija koja je zdrava, ali obe veoma plačljive, histerične, panične, kenjkave i uglavnom veoma iritantne. Njih dve toliko otežavaju pokušaje majke da sebe i njih spasi da bi dotična verovatno veće izglede za preživljavanje imala sa dva oveća kamena u džepovima na sred Dunava. Osim iritantnih kadrova sa klinkama film uglavnom obiluje bezbrojnim klišeima i - dosadom.


Ovog križanca Friday the 13th i prosečnog home invasiona zaista nemate potrebe gledati jer on ne donosi ništa novo a hiljadu puta viđene scene, uz one glupe ili nejasne, svakako neće nikome prijati. He's Out There svakako nije najlošiji film koji biste mogli pogledati, nije ni najlošiji film iz ovogodišnje produkcije, ali je generator dosade i može se okarakterisati kao gubitak vremena.

+ ambijent šume i kolibe; Yvonne Strahovski u ulozi majke
— generičko ostvarenje bez ijednog preokreta ili iznenađenja
— mešavina slashera i home invasiona sa brojnim klišeima
— iritantne klinke koje dosta otežavaju gledanje ovog filma
— ubica nema pozadinu, istorijat a mnoge scene su nejasne


 Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment