Sunday, November 11, 2018

Malicious (2018)


Režija: Michael Winnick
Uloge: Bojana Novakovic, Josh Stewart, Delroy Lindo
Pogledajte još: Demon Baby (2014)

Mladi bračni par, on profesor, ona trudnica, sele se zbog njegovog novog posla u drugi grad i u novu ubavu kućicu samo da bi se tu susreli sa nekakvom zaposednutošću, paranormalnim pojavama i zlim entitetima, a sve to je ofkors povezano sa detetom koje uskoro trebaju dobiti... Ne, ovakvu radnju filma još niste gledali... ove sedmice. Ali, pošto volim haunted i paranormal filmove pogledao sam i famozni Malicious - samo da ga vi ne biste morali gledati!


Dakle, profesor Adam i njegova trudna supruga Lisa se useljavaju u svoj novi dom a kako to zakon & red nalažu za useljenje se daruju i prigodni pokloni. No, Amerika ti je to, nema tu prijatelja, kolega, rodbine i topline, pa nema tu ni budžeta da bi se ovaj film razmahao statistima, stoga je tu samo Lisina sestra koja im (otuđeno, nego kako drugačije) svoj poklon za useljenje šalje DHL-om, nekakvu kutiju sa čudnim mehanizmom za otvaranje. Ona to kupila na nekoj aukciji, ne zna tačno ni ona gde i kada, bilo joj jevtino, ne bacaše joj se dvajes dolara na nešto pametno pa kupila ovu glupos' i poklonila svojoj sestri a usput i zetu s kojim se ne miriše baš, da ne koristimo sad 'sovke u opisu. Ali, unfortunately, taj drveni box nije obična drvena kutija već (pazite sad!) astečka kutija plodnosti koju samo trudnica može otvoriti. Adam jedan dan prob'o al ćorak, nije trudan i mehanizam osta čvrst, nepomeren, stamen i zaključan.


E ali pošto je Lisa žena a žene su radoznale i turaju svoje nosiće u svakojake astečke kutije ona jedne večeri otvori kutiju bez ikakvog problema, trudna je pa zato, podigne poklopac i vide da je kutija - prazna da praznija nemož' biti, nema ništa. Bi ona razočarana, očekivala unutra nešto kreativno, ako ne kreativno a onda barem kovertu sa zelembaćima, ništa, zatvori ona kutiju i vrati je iznad kamina. Ali zlo iz kutije već bejaše pušteno, što ona ne znaše tada al malo kasnije joj bi jasno. Pošto joj je muž ceo dan na poslu, na predavanjima je onim što budu na fakultetima, a ona je sama samcijata pa još i trudna u kućerini u prvom delu filma uglavnom gledamo Lisu kako se susreće sa nečastivim entitetima, kao duhovima ili prikazama nekakvijem, uglavnom ne toliko strašnim nama ali njoj da. Gledaocima tj. nama zanimljivija je priča u tim trenucima jer nas zanima šta su sad ti kao duhovi i šta 'oće, šta se navrzli na simpatičnu plavušu i njen plod u utrobi što nosi.


Kasnije svi oni pa i mi saznadoše šta se tu zapravo dešava i kakva je to tarapana koju Asteci iniciraše, iz nepoznatih razloga, jel'. I to sve saznadosmo od jednog Adamovog kolege, tamnoputog slepog čini mi se profesora sa istog koledža koji kao da je osetio da tu ima nešto u domu ovih naših junaka. Ne bih vam dalje prepričavao šta se onda dešava al' ću vam reći da nema prevelikih iznenađenja, može se više zevati uz film no plašiti. Nakon nekoliko pojavljivanja spodoba dešava se preokret koji je očekivan pa onda valjda i nije preokret, ali nakon njega film postaje dosta banalniji, baš šteta, početak iako mnogo puta viđen bio relativno zanimljiv. Aj' što je priča banalna, često i glupa, a i vala prežvakana ali naivnosti najviše doprinosi tamnoputi profesor koji u malom prstu drži sve o Astecima, duhovima, kutijama, zaposednutim trudnicama, o tome šta duhovi žele i kako da se ponovo uteraju i spakuju u tu kutiju. Šta taj profesor predaje u školi - ne znam.


Malicious ima onako padajuću krivilju, kako bi' vam objasnio, svakim svojim minutom postaje sve slabiji, ajd nema tu baš mnogo scena da prevrćete očima al ćete ih prevrnuti kada vidite ekstra glup kraj, ja ovako nešto još ne videh u filmovima a da se sećam. Kapiram ja loše porodične odnose al' ovo ne kapiram, ono što videh jes' otvoreni završetak, jes' šok, al' glupo, brate... A i pre toga film ima problema, trebao je i sa ovom pričom biti bolje snimljen, recimo da je bilo još drugih likova, da je umesto famoznog sveznajućeg slepca tu jedna stara obična bibiloteka, jes' i ona glupa al' nekako je bolja od ovog zombija, e da - i kao da je režija ili montaža trokirala, neke scene se prebrzo odvijaju, dešavanja se prebrzo odmotavaju a odluke likova nisu rezonske niti im prethodi makar minutno študiranje. Niko tu ni pet ni šes' nego bup i odluka je tu, iznebuha, ko da nisu živa bića no glumci a glumci i jesu, realno.


E a glumci su OK, posebno ako imamo u vidu klasu filma a ona nije neka (pogledajte samo ta dosta amaterska kadriranja tokom vožnje autom ili još bolje - pogledajte užasnu masku paranormalne starice pred kraj filma). Glumci se dobro snalaze sa povremeno slabim scenarijem i verujem da i Bojana Novaković (The Hallow, Devil, Drag Me to Hell) i Josh Stewart (The Collector, The Collection) zaslužuju kudikamo bolji film pa makar na istu ili sličnu temu. Ovakav kakav je Malicious ne zaslužuje da bude pogledan, makar ako imate nešto zanimljivije na repertoaru, a verovatno imate.

+ dosta misteriozan i zanimljiv zaplet
+ Bojana Novaković i Josh Stewart
— ništa novo, ali skoro sve neubedljivo
— naivnosti, nelogičnosti, nejasnoće
— katastrofalan završetak filma


 Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

6 comments:

  1. Da li je moguce da nema recenzije o Alien -u ? Volela bih to da procitam u buducnossti .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moguće je, nažalost :) Stoji skinut ko zna od kada ali nikako da dođe na red, iako je trebao... Biće opisa sigurno.

      Delete
    2. SUPER. Ako može i predrator bila bih zahvalna :D

      I slobodno češće objavljuj postove, ja svaki dan klikćem a slabo nešto novih postova ima :D

      Delete
    3. Okej, biće nadam se češće od decembra. Ako imaš još predloga slobodno piši gore u „kontakt” ;)

      Delete
  2. meni se licno jedino dopao kraj filma

    ReplyDelete
  3. Ja samo da se složim da je Alien definitivno trebao da se nadje ovde, kao i Predrator. Sve pohvale za blog, redovno čitam.

    ReplyDelete