Thursday, November 19, 2015

The Hallow (The Woods) (2015)


Režija: Corin Hardy
Uloge: Joseph Mawle, Bojana Novakovic, Michael McElhatton
Pogledajte još: Deep in the Darkness (2014)

Iza nemaštovitog naziva The Hallow krije se film još nemaštovitijeg originalnog naziva The Woods, koji je zapravo debitantsko ostvarenje izvesnog Corina Hardyja. Hardy je dugogodišnji stručnjak za specijalne efekte koji se dokazao u brojnim kratkim filmovima i spotovima koje karakteriše njegov specifični mračni stil. Još odmalena je opčinjen zombijima, vukodlacima i slasher filmovima pa stoga ne čudi da mu je debitantsko ostvarenje prepuno čudovišta. Međutim, treba pohvaliti što se The Hallow ne bavi zombijima i što ne spada u slasher žanr jer sličnih filmova poslednjih godina ima zaista mnogo.


The Hallow je britansko-irska koprodukcija a njegova radnja je smeštena u podneblje Irske. Joseph Mawle (The Awakening) i Bojana Novaković (Drag Me To Hell, Devil) su Adam i Clare, mladi bračni par koji se sa svojom malenom bebicom doseljava u pustoš zapadne Irske. Njihov dom je stara i dotrajala kućerina koja se nalazi na obodu šume a Adamov posao je da ispita okolnu životnu sredinu, utvrdi starost stabala u šumi te odredi koja su debla dotrajala i spremna za obaranje.


Malobrojne komšije ih ne dočekuju blagonaklono; već po doseljavanju im jasno pokazuju da nisu dobrodošli i više puta ih upozoravaju da se klone šume. Naravno, oni ne govore zašto bi novopridošli mladi londonski par trebalo da se drži podalje šume što naše junake navodi na pomisao da su u pitanju lokalni čudaci. Prilikom prvih problema sa komšijama Adam i Clare pozivaju policiju ali i pored toga što se lokalni čuvari reda i mira trude da budu objektivni ipak staju na strani meštana, znajući šta se dešava u dubinama šume.


The Hallow koristi staru irsku legendu u čudovištima koja žive duboko u šumi i kradu decu od roditelja tako što zamene bebe. U irskom folkloru se ovo naziva „changeling” a za tu reč nema pravog prevoda na jezicima naših naroda i narodnosti. Poenta je da zamenjena beba izgleda ružnije, uvek je gladna i zle je naravi dok originalna beba nastavlja da živi sa stvorovima u šumi. Ukoliko se zamena otkrije na vreme moguće je vratiti sopstveno dete a upravo ovo The Hallow koristi za stvaranje tenzije i napetosti.


Meni se ipak više svideo prvi deo filma koji čak navodi gledaoca, doduše pogrešno, da je u pitanju ekološki horor. Adam, a i gledalac sa njim, se upoznaje sa veoma jezivom i sablasnom šumom, ruševinama nekakvih starih objekata koji se nalaze u njenoj dubini i leševima zaraženih životinja. Kada uzme uzorak iz jedne strvine Adam otkriva misteriozne agresivne gljivice koje deluju kao božija kazna za one koji se ne ophode kako treba prema prirodi, u ovom slučaju prema šumi.


Nažalost, film gubi tu misterioznost i atmosferu veoma brzo jer se masovno pojavljuju animirana stvorenja koja u najboljem maniru home invasiona terorišu usamljenu porodicu odsečenu od civilizacije. U nastavku filma nema previše iznenađenja a The Hallow se veoma često odmotava na auto-pilotu (čitaj: gledamo suviše generičke, hiljadu puta viđene scene). Vidimo i neke nerezonske postupke, mahom Adama, a na kraju se sve završava dosta dobrim i emotivnim završetkom koji ostavlja jednu nedoumicu.


Što se tiče izgleda filma stvari stoje odlično. Lokaliteti se koriste gotovo do maksimuma, priroda je prelepa i istovremeno sumorna dok je šuma zastrašujuća a svojom lepotom oduzima dah. Za moj ukus film poseduje previše mračnih scena i prevelik broj scena sa čudovištima. Šumske kreature su pristojno animirane ali su animacije ipak primetne. Mnogo upečatljivije su maske određenih likova (Adama i nestale ćerke) kao i neki efekti transformacije u završnici. Za ovakvu klasu filma specijalni efekti su više nego zadovoljavajući.


Glumački dvojac je ovde vrlo ubedljiv i dosta pomaže da film deluje ozbiljnije. Joseph Mawle u ulozi Adama se dobro snalazi u svim svojim oblicima i fazama iako je zbog njegove njuške donekle predvidivo kuda bi film mogao poći. Rođena Beograđanka Bojana Novaković izgleda simpatično a uloga zabrinute majke koja se svim silama trudi da spasi svoje dete joj prilično dobro leži. Odlični su i malobrojni sporedni likovi što je i očekivano od jednog britanskog horor filma.


The Hallow je film dobre ideje, odličnog izgleda ali slabije skrojene priče i naracije. Glavni krivac za ovo je scenarista, takođe Corin Hardy. Baš zbog njegovog prethodnog zanimanja film je nakrcan specijalnim efektima dok mu je priča u pojedinim delovima dosta mlaka, nerezonska, neubeljiva i sadrži dosta slučajnosti. Umesto da se zadrži na snažnoj atmosferi i prirodi koja mu na dlanu pruža brojne kadrove za pamćenje autor se opredelio za spektakl efekata, brojne karakondžule i jeftine jump scare scene.

+ lokaliteti, šuma, atmosfera
+ glumci; legenda o zameni beba
+ dosta emotivna završnica
— drugi deo filma je neubedljiv
— nejasan kraj; dosta nelogičnosti


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment