Sunday, November 29, 2015

Without Warning (1980)


Režija: Greydon Clark
Uloge: Jack Palance, Martin Landau, Tarah Nutter
Pogledajte još: The Final Terror(1983)

Ukoliko preskočite prolog filma Without Warning vam može izgledati kao prosečan slasher s početka 80-ih: grupa tinejdžera svojim kombijem odlazi na zabačeno jezero kako bi uživala u provodu i svemu onome što kampovanje, noć, mladost i alkohol donose. I pored upozorenja sumnjivih meštana da nikako ne idu u tom pravcu tinejdžeri sve dočekuju sa podsmehom (po hiljaditi put u horor žanru) a kada krene tarapana biće im đavo kriv. Zapravo ne đavo himself: Without Warning je SF horor film u kojem slasher ubicu igra - vanzemaljac a hladno oružje koje lišava života ničim izazvane tinejdžere i meštane - njegovi frizbi minioni s ubistvenim pipcima!


Kada se pipci parazita zariju u ljudsko telo čovek najčešće završava okačen u jednoj okolnoj kolibi koja služi vanzemaljcu kao sušara za meso. Ostaje nepoznato šta izvanzemaljac namerava sa suvim ljudskim vratom i tinejdžerskim šunkama ali opasnost po naše junake konstantno postoji, vreba iz svakog žbuna sa obale jezera i to je najbitnije po atmosferu i napetost samog filma. Tinejdžeri koji su preživeli prvi napad moraju da se spasu kako umeju a gledaoci već znaju da to neće biti nimalo lako i bez žrtava.


Sasvim je očekivano da će klinci potražiti pomoć policije, meštana i slučajnih prolaznika a isto je tako očekivano da pomoć neće stići ili ne na vreme. Lokalno stanovništvo je tradicionalno nepoverljivo prema došljacima, ima i onih primitivnih lokalaca, ima sumnjičavih a ima i onih koji nešto znaju o vanzemaljcima. Deluje da bi nesuđeni kupači na jezeru mogli da dobiju podršku od naizgled poremećenog ex-vojnika koji neprestano bulazni o NLO-ima ali možda i nije sve tako jednostavno...


Without Warning je niskobudžetni film tog doba i to će vam postati jasno već po samom početku filma. Osim kvaliteta fotografije klasu najbolje oslikava lokalitet i delovi scenarija koji su dosta amaterski. Scenario u nekim delovima nije dorečen pa priča ne uspeva da dočara ono što je, pretpostavljam, u startu zamišljeno. Without Warning kombinuje naučnu fantastiku, horor a u drugoj polovini filma i napeti slasher. Nažalost, ni u jednom ovom segmentu film nije najsrećnije izveden pa ni kombinacija ova tri žanra ne predstavlja dobitnu kombinaciju.


To nikako ne znači da film nije vredan gledanja, posebno za stariju generaciju gledalaca. Without Warning na prilično dobar način prezentuje retro osećaj prisustva izvanzemaljskog a u tako stvoren osećaj i ambijent se savršeno dobro uklapa vanzemaljac svojim karakterističnim izgledom. Izgled njegovih letećih pomoćnika koji se zarivaju u ljudsko meso je nešto ubedljiviji a dotični najviše podsećaju i funkcionišu kao živi Cronosi. Specijalni efekti pri napadu na ljudsko telo su jeftini ali podnošljivi, sa nekoliko simpatičnih detalja.


Sporedna glumačka postava (tinejdžeri) nije dovoljno talentovana, ili je talentovana isključivo za niskobudžetni slasher, ali je zato film boostovan eminentnom starijom garniturom. Tu je Jack Palance u ulozi napadnutog meštanina, Martin Landau u ulozi bivšeg vojnika (obojicu možete videti u Alone in the Dark) i još nekoliko sporednih faca koje smo gledali u starijim horor ili nehoror filmovima. Niko u filmu ne briljira ali je svakako lepo videti legendarne glumce, makar i u nečemu ovako nestandardnom za njihov opus.


Without Warning je sasvim dobar film za režisera od koga dolazi a sudeći po ocenama njegovih filmova na iMDB (neki nose i ocenu ispod 2 a većina tek oko 3) možda i film karijere. Njegova vrednost je, međutim, u nečem drugom. Specijalne efekte za ovaj film je kreirao Greg Cannom koji je kasnije napravio veoma uspešnu karijeru radeći maske za brojne horore (između ostalih The Howling , A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, Subspecies...) ali i hollywoodske blockbustere (Titanic, The Mask...). 


Dalje, Without Warning je zvanično poslužio kao inspiracija za Predatora (1987) a ova dva filma povezuje i čovek koji je glumio kako Predatora tako i vanzemaljca pored jezera - prerano preminuli Kevin Peter Hall. Iako ponekad skoro budalast Without Warning je pristojan niskobudžetni SF horor vredan gledanja, posebno ako dođete do kvalitetne kopije filma.

+ napetost, neizvesnost
+ Jack Palance i Martin Landau
+ kombinacija horora i SF-a...
— ... ali ne najsrećnije izvedena
— nejasnoće; neubedljivost


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment