Saturday, November 21, 2015

Hostel: Part III (2011)


Režija: Scott Spiegel
Uloge: Kip Pardue, Brian Hallisay, John Hensley
Pogledajte još: Cabin Fever (2002)

Veoma je teško reći da li je Hostel III bolji ili lošiji od Hostela II ali je definitivno jasno da spada u grupu apsolutno nepotrebnih nastavaka. Iako je drugi nastavak Hostel serijala doneo mnogo manju zaradu od prvenca nekome je i to bilo dovoljno da se osmeli na snimanje trećeg nastavka. Eli Roth je odbio da učestvuje u snimanju filma (eto nešto pametno i od njega) a režisersku palicu je preuzeo Scott Spiegel, producent prethodnih Hostela i režiser zaboravljenog horora Intruder. Scenario je napisao Michael D. Weiss, pisac drugorazrednih nastavaka poznatih filmova, što se savršeno uklapilo u budžet filma Hostel: Part III.


Usled zasićenja, ali i malog budžeta filma, zaboravljena je Slovačka i tajna organizacija za likvidiranje ljudi iz čistog zadovoljstva koja deluje u tom delu Evrope a radnja se seli u Las Vegas. Sasvim neplanirano autori su gledaocima dali najjači dokaz o snazi organizacije kojoj je zaštitni znak tetovaža u obliku razjarenog psa: njeni pipci su toliko dugački i jaki da sasvim nesmetano deluju u svim delovima sveta, pa i na jednom tako „uređenom” mestu kakav je Las Vegas.


Uvod filma je bliži onome iz prvenca nego onome iz nastavka jer prati četvoricu oženjenih muškaraca koji umesto na unapred planirani golf turnir odlaze u grad poroka. Kada stignu u Las Vegas osećaju se kao pušteni s lanca te se provode bez prestanka (ili „za sve pare”, što bi rekli današnji klinci). Nakon silnih prostitutki, polugolih plesačica, hostela, kafića, žurki, opijanja, duvanja i još kojekakvih poroka naleteli su na člana tajne organizacije koji ih drogira i odvlači u objekat koji se nalazi u sred pustinje.


Hostel: Part III je barem u nečemu originalan a to je da sasvim ispravno prikazuje prirodu Amerikanaca u odnosu na druge nacije, u ovom slučaju istočnoevropske. Dok je u Slovačkoj sve obavijeno velom tajne i odigrava se u mračnim katakombama napuštene fabrike u Las Vegasu je sve podređeno spektaklu. Zbog toga se ubista u Americi odvijaju pred očima malobrojne i odabrane klijentele, u svojevrsnim performansima, kada prisutni licitiraju sume i odlučuju se kako će maskirani krvnik kazniti i masakrirati nemoćnu žrtvu.


Ova ideja je nekoliko godina kasnije iskorištena u filmu The Purge: Anarchy a u Hostelu III je jedina originalna stvar. Kada se likovi nađu u kanždama organizacije znamo šta im sleduje i tu nema iznenađenja: gotovo svi će biti masakrirani na najrazličitije načine a samo jedan će se možda spasiti na određeni način. U vezi zarobljavanja i spašavanja film nudi nekoliko twistova koji nisu toliko neočekivani i na granici su neizvodljivosti ali jednom nižebudžetnom direct-to-DVD filmu nema svrhe zamerati ovakve stvari.


Što se tiče ubistava film je korak unazad u odnosu na oba prethodna filma a tako nešto se i moglo očekivati. Neka od ubistava su ne baš originalna ali dobro osmišljena dok je većina prilično slabo snimljena i bez mnogo eksplicitnih detalja. Vidimo i nekoliko apsolutno nerealnih ubistava gde čovek sa više strela u organizmu, od kojih je jedna zabodena u genitalije, i dalje diše i govori, kao da je u najgoru ruku slomio mali prst na nozi. Tu je i ubistvo bubama koje su samo neubedljivo animirane.


Osim predugačkog uvoda Hostel: Part III karakteriše i nonsens završetak, definitivno najslabiji u celom serijalu. Kada se sve sabere i oduzme, a doda i ambijent Las Vegasa koji nije odgovarajući za ozbiljan horor, dobija se samo slab film, ukoliko ga poredimo sa Rothovim Hostelima. Ukoliko ga posmatramo kao low budget Hostel: Part III i nije toliko loš a na meni je da vas upozorim da od njega ne očekujete previše.

+ spektakl ubistva na pozornici
+ tek nekoliko specijalnih efekata
— vrlo primetan mali budžet
— ambijent Las Vegasa nije za horor
— dug uvod i vrlo slab završetak


 Ocena: 4/10


Dopuna nakon drugog gledanja (12.10.2021.)

Ko kaže da ne menjamo mišljenje o pogledanim filmovima dva puta u samo dva dana? I opet, da li zbog boljeg tajminga, raspoloženja ili usleg gomile loših horora tokom proteklih godina, tek, ponovo nismo primetili određeni broj mana (određeni itekako jesmo) koje smo nabrojali u gornjem opisu a film nam je legao skoro kao Hostel 2. Zapravo utisak nam je ovaj: nakon ponovnog gledanja nismo stekli dojam o prevelikoj suvišnosti trećeg dela. Mislimo čak da se priča o ubilačkoj organizaciji proširila na logičan i zanimljiv način, prikazujući je kao mnogo moćniju, čiji pipci sežu po celom svetu. Las Vegas je vrlo zgodno mesto za aktivnosti jedne takve organizacije budući da se dobar deo posetilaca ove za poroke atraktivne destinacije u nju upućuje tajno. Odličan element filma je nenadana i neočekivana opasnost koja vreba bukvalno na svakom mestu i od svakog pojedinca, bez obzira koliko nam blizak bio i koliko mislili da ga poznajemo. Pravi, a moglo bi se reći i jedini problem ovoga filma je njegov mali budžet, zbog koga sve ne deluje previše uverljivo. Fotografija je isprana i sterilna, lokalitet famozne izdvojene zgrade deluje veštački a neka od ubistava su iako maštovita slabo animirana. Da je u Hostel 3 uloženo malo više novca finalni proizvod bi bio bolji a skoro se ne bi ni osetilo odsustvo Elija Rotha. Šteta što je sve ispalo ovako, a šteta je i što se Hostel serijal do današnjih dana nije nastavio jer je za nastavak svakako bilo materijala. Ipak, povećavamo ocenu filmu na - 5/10.




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment