Wednesday, November 25, 2015

Shredder (2003)


Režija: Greg Huson
Uloge: Scott Weinger, Lindsey McKeon, Juleah Weikel
Pogledajte još: Iced (1988)

Leto je svakako bolji period za gledanje snežnih horora jer ovih novembarskih dana ponegde snega ima i kada se pogleda kroz prozor. Iako sam mesec avgust tekuće godine odredio kao mesec snežnih horora ovih dana sam na predlog čitaoca Milana Tice pogledao meni apsolutno nepoznati film Shredder iz 2003. godine. U pitanju je direct-to-DVD tinejdžerski slasher horor koji je na nekim tržištima radi bolje prođe poneo naziv Jason Z kako bi nedvosmisleno podsećao na Jason X od pre neku godinu.


Nakon scene ubistva na ski stazi i jedne neuspešne hičkokovske kopije pod tušem vidimo da se petoro mladih ljudi uputilo na napušteno skijalište koje jedan od njihovih roditelja navodno želi da kupi. I pored izričitih upozorenja meštana da ni po koju cenu ne idu na tu zatvorenu stazu klinci to očekivano primaju sa osmehom i nastavljaju svojim putem. Ništa ih ne može sprečiti da uživaju u vikendu punom provoda, sexa, alkohola i koječega pa ni priča koja kruži po okrugu a tiče se ubice koji masakrira skijaše.


Shredder je horor film bez ikakvih iznenađenja pa sve ono što ste gledali bezbroj puta u tinejdžerskim slasherima vidite i ovde. Maskirani ubica skriva svoj identitet do samog finala a saznanje ko je dotični i zašto ubija bi iznenadilo gledaoce kada bi ovo bio ozbiljan film. Shredder ne uspeva da približi svoje teen likove gledaocima pa tako nijednog posmatrača neće biti briga kako je i da li je dotični lik skončao. Čak štaviše, ubistva su gotovo jedina zanimljivost koju ovde možete videti.


Sasvim očekivano likovi se neprestano razdvajaju pod sumnjivim izgovorima samo da bi olakšali posao ubici a njihovi razlozi ne dobijaju na logici ni kada vide da je đavo odneo šalu a mrtva tela počnu da se gomilaju oko objekta i po skijaškoj stazi. Dodatni problem filma su i aktivnosti samog ubice koje nemaju uvek logiku niti su izvodljive na onaj način kako su prikazane na filmu. Uvek postoji neki vremensko-prostorni problem pa je poželjno isključiti mozak da bi Shredder uopšte bio koliko-toliko gledljiv.


Kada isključite mozak ovo može biti sasvim zadovoljavajuća zabava za kasne sate, kada nakon naleta zevanja sledi talas ubistava. Ubistva su prilično maštovita ali često odišu velikom imbecilnošću onih kojima se život upravo završava. Recimo, kada maskirani ubica sekirom napadne snoubordera ovaj je više fasciniran štetom koje je sečivo ostavilo na njegovoj klizaljki nego što je uplašen za vlastiti život koji će se ubrzo ugasiti. Ubistvo kroz objektiv kamere je takođe maštovito ali deluje vrlo glupo i nerealno.


Osim nekoliko zanimljivih ubistava film karakteriše i sasvim pristojna snežna atmosfera. Povremeni kadrovi na napuštenom skijalištu, ili kadrovi oko objekta, zaista deluju kao da su iz nekog mnogo kvalitetnijeg filma nego što je Shredder. Glumu ne treba posebno komentarisati, specijalni efekti su osrednji za godište filma a prisutno je i nekoliko scena sa vrlo slabim animacijama. Apsolutno suvišna stvar su snimci kamere kojom jedan mladić beleži sva dešavanja oko njega jer su izuzetno lošeg kvaliteta, poput mobilnog telefona tog godišta.


Kada već nije uspeo da izvuče ništa iz pristojnog okruženja i zadovoljavajućih ubistava autor nas je počastio scenama seksa, golotinjom na snegu i neuspelim humorom. Mnogo vrednije od toga je što film ipak uspeva da podseća na slashere 80-ih pa upravo zbog ovoga Shredder nagrađujem ocenom više i pored svih minusa koje sam mu dao.

+ nekoliko zanimljivih ubistava
+ zadovoljavajuća snežna atmosfera
— prilično neubedljiv i nerealan film
— slaba i konfuzna priča; likovi
— neuspeo humor; animacije; završetak


 Ocena: 5/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

 1. Otprilike isto viđenje filma. To je ta ocena 4/10 . Samo što mi ja malo nerealno da Fear Island i Shredder imaju istu ocenu. :-)

  A šta kažeš za završetak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ti si baš emotivno vezan za Fear Island :) On verovatno jeste za jednu ocenu bolji od Shreddera ali nije baš neki horor reper. Prevagnulo je to što Shredder ima snežnu atmosferu i neki retro šmek a ja sam slab na te dve stvari :)

   A završetak ovog filma me nije dojmio pa sam ga i naveo kao minus. Suviše je konfuzan i neubedljiv za moj ukus.

   Delete