Friday, November 27, 2015

Wrecker (2015)


Režija: Micheal Bafaro
Uloge: Anna Hutchison, Andrea Whitburn, Jennifer Koenig
Pogledajte još: Joy Ride (2001)

Najbolje prijateljice Emily i Lesley (koje glume Anna Hutchinson i Andrea Whitburn) krstare u svom automobilu kroz pustoš Kalifornije, uživaju u brzini, uzajamnom društvu i razgovorima o provodu koji ih očekuje. Nakon izvesnog vremena nailaze na prečicu koja se odvaja desno: zašto ne uštedeti malo vremena i skrenuti sa glavnog puta te nastaviti road trip puteljkom imena Devil's Pass (na kojem by the way nema signala mobilne telefonije)? Možda zato što ovim drumom hara Devils Truck, kamion njuškaš za čijim volanom se nalazi Devils Driver, sudeći po naopakom krstu i pentagramu okačenom o retrovizor uz mirišljavu jelkicu.


Zbog sasvim bezazlene saobraćajne drskosti misteriozni vozač crnog kamiona se okomio na dve mlade i lepe putnice koje nikako ne uspevaju da mu umaknu. Gde god da se denu, gde god da skrenu, kad god ubrzaju ili uspore crni kamion crne boje je uvek ispred ili iza njih. Putevi su pusti, signala mobilnog nema a Kalifornija je dovoljno dugačka da se ovo proganjanje otegne do samog finala filma. Kamion ih sustiže, kamion ih prestiže, kamion ih gura s puta ali kamion ima još hiljadu svojih aduta...


No, na žalost gledalaca starijih od 9 ipo godina Wrecker pada već po svom početku, dakle namah po pojavljivanju satanističkog kamiona ubice. Ni u jednom trenutku jurnjava sa kamionom ne deluje ubedljivo a svako sustizanje putničkog automobila od strane ogromne gvozdene mrcine koja ispušta animirani dim rezultiraće prevrtanjem očiju gledalaca. Wrecker bi svakako bolje funkcionisao da za automobil u filmu nije izabran Ford Mustang ali sponzorstvo se izgleda nije moglo odbiti a s izborom ovog modela automobila ceo film je pao u vodu.


Apsolutno je nemoguće da Ford Mustang GT prethodne generacije sa svojih 5000 kubika radne zapremine motora i maksimalnom brzinom od preko 250 km/h ne može da pobegne kamionu na ravnom putu, bez obzira na snagu i prepravke kamiona, a to se upravo u ovom filmu redovno dešava. Čak i uz brojne prepravke na motoru i vešanju kamiona nemoguće je da on bude startniji, upravljiviji (na pravcu i pri kočenju) i brži od sportskog automobila kakav je Mustang. O prolasku kroz krivine da i ne govorim.  


Da stvar bude još gora film apsolutno ne uspeva da dočara pravu brzinu automobila (pa i kamiona) iako se često u krupnom kadru vidi brzinomer Mustanga sa kazaljkom koja pokazuje velike brzine. Za to vreme gledalac kao da posmatra automobil koji krstari 60 km/h, što je verovatno i bio slučaj. Zašto autori nisu dve junakinje smestili u neki sporiji ili stariji automobil nije mi poznato ali definitivno da se ovakav film ne može snimiti sa najnovijim sportskim modelom a da film bude ubedljiv.


Katastrofi ovde nije kraj jer je Andrea Whitburn napustila snimanje filma pre zvaničnog završetka. Zbog ovoga je njen karakter pretrpeo niz izmena i gotovo misteriozno nestao, pritom urušavajući imidž tajanstvenog vozača. Sam završetak Wreckera je suviše dečiji i više priliči filmovima o oživelim mašinama nego filmu koji bi trebao biti koliko-toliko realan. Autori nisu propustili priliku da finale nakrcaju veoma slabim animacijama jer očigledno budžet filma nije dozvoljavao kupovinu jedne olupine vizuelno sličnog kamiona.


Pitate se da li film ima išta pozitivno u sebi? Ima, najpre lepuškastu plavušu u glavnoj ulozi (Anna Hutchison) s kojom se ipak ne bih vozio. Tu su i prelepi krajolici i pusti putevi koji ipak ne stvaraju atmosferu kakvu su trebali. Na kraju, tu su Ford Mustang i stari kamion za ljubitelje automobila a za ostale je tu „navlakuša” kako je ovo remake kultnog Spielbergovog filma Duel iz 1971. godine.

+ plavuša, Mustang i krajolici
— kamion brži od Ford Mustanga?
— nema osećaja brzine
— neubedljiv, konfuzan i nejasan film
— animacije, bez ikakve poente


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment