Thursday, February 28, 2013

The Collector (2009)


Režija: Marcus Dunstan
Uloge: Josh Stewart, Andrea Roth, Juan Fernandez
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0844479/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EE1sL7QWL5c
Pogledajte još: neki od delova Saw serijala

Pojavljivanje filma The Collection, što je nastavak filma koji opisujem, je idealno vreme za gledanje oba nastavka u kratkom periodu, a samim tim bolje sagledavanje svih dobrih stvari i mana u njima. The Collector je originalno trebao da se zove The Midnight Man (možda zbog podsećanja na termin Midnight Movie) i da bude prequel u serijalu Saw. Producenti su odustali od ove ideje a time je stvoren novi mini serijal nemaštovitog imena.


Arkin, bivši osuđenik a sada majstor za postavljanje rešetki na prozore, nakon susreta sa bivšom ženom saznaje da je ona dužna nekim zelenašima poveću svotu zelembaća i da je krajnji rok za isplatu ponoć. Za šta je bio novac pozajmljen nije ni važno ali Arkin se sažalio više na maloletnu ćerkicu nego na ex-suprugu i rešio da nabavi novac kako zna i ume, a ume samo na jedan način: opljačkaće sef u kući gde je istog dana ugrađivao rešetke na prozore, a zaradu podeliti sa svojim local mafia bossom. Rutinsko obijanje sefa se izjalovilo već na početku, kada usred otkrivanja kombinacije za otvaranje Arkin začuje zapomaganje iz podruma a vrlo brzo i korake po kući. Sakriva se u drugu prostoriju, vidi maskiranog čoveka a zatim pokušava da pobegne iz kuće ali je to nemoguće. Naime, celokupna kuća je bukvalno prekrivena raznoraznim zamkama i klopkama koje ubijaju, odsecaju udove i delove tela, hvataju živu žrtvu poput plena ili je jednostavno kače, lepe itd.


Počinje igra mačke i miša gde nijedan korak u kući nije siguran jer je celokupno prizemlje izprepleteno sitnim žicama koje aktiviraju razne mehanizme, počevši od lustera sa noževima do samonamotavajućih mehanizama koji žrtvu dižu poput praseta na svinjokolj. Tabananje po kući u polomraku i međusobno izbegavanje i nadmudrivanje traje tokom gotovo kompletnog filma ali nije nimalo monotono, prvenstveno zbog izuzetne naptosti koja većinom i izvlači ovaj film. Čak i oni koji nisu ljubitelji ovakvih filmova netremice će ga pogledati do kraja samo da bi videli kako će se Arkin i oni koje će on zateći u kući uspeti da se spasu. No, iako možda deluje da je ovo neki inteligentni horor film on to svakako nije. Prvo, zaplet „ne pije vodu“, što će reći manje je logičan i od svog uzora, jer je Arkin uspeo da „ladno“ ušeta u kuću ne primećujući ni najmanje sumnjivi detalj da bi posle desetak minuta otkrio da je bukvalno svaki pedalj kuće prekriven zamkama, plus prozori zakucani daskama. Automatski se postavlja pitanje i koliko je vremena trebalo maskiranom ubici da to sve postavi po kući, razvuče sajle po plafonima, prikuca sve prozore i ko zna šta sve ne, plus da pohvata ukućane.


Dalje, maskirani ubica je tradicionalno neuništiv pa ga ne može dekoncentrisati ni ono što obične smrtnike u filmu ubija „iz prve“. Njemu pomažu i likovi koji beže od njega kada su u prilici da ga dokrajče, iseku na komade i razbacaju po kući da mu ne padne više nikad na pamet to što je radio a autorima da snime još ko-zna-koliko nastavaka filma. Završetak filma je izuzetno iritantan, svi znamo da je neophodno ostaviti (delimično) otvoren kraj ali nešto maštovitije i logičnije je moralo biti smišljeno. Uopšte uzevši film gubi korak sa smislom i zdravom logikom svakim svojim narednim minutom i postaje sve više „supernatral“, da bi se u završnim minutima pretvorio u neku najslabiju verziju nekog-Jasona-iz-petka-triaestog koji poseduje um jednog Jigsawa. Kao šlag na torti je neharizmatični ubica, o kojem ne znamo ništa, ni odakle je, ni šta je radio ni zašto to radi; oni koji su mu skinuli masku i videli mu lice bili su iznenađeni ali mi to ne videsmo, verovatno je ostavljeno za neki naredni nastavak.


Ipak, ukoliko vam nije bitno da li film sadrži logiku u sebi već vam je zabava na prvom mestu (i gomila scena bespotrebnog komadanja i mučenja žrtava sa njihovim zapomaganjem) onda ćete ovaj film naći kao vrlo zanimljiv. Pretpostavljam da bi se on pre svega mogao svideti mlađim generacijama horor filmofila, a njima će se više svideti i soundtrack filma i kompletni audio-vizuelni dojam.

+ središnjica filma je zanimljiva i napeta
+ nekoliko efektno prikazanih ubistava
+ neke zamke su prilično zanimljive...
— ...a neke zamke su prekopirane iz Sawa
— zaplet, rasplet, maskirani ubica, nelogičnosti...

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment