Tuesday, February 19, 2013

Paranormal Activity 2 (2010)


Režija: Tod Williams
Uloge: Katie Featherston, Sprague Grayden, Molly Ephraim
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1536044/
Trailer: http://youtu.be/07XbSk7Rjt4
Pogledajte još: Death of a Ghost Hunter (2007)

Posle vrlo dobrog prvenca paranormalne aktivnosti se nastavljaju, tačnije prvenac se nastavlja na drugi deo filma. Ako se pitate kako – evo odgovora: Paranormal Activity 2 je u najvećem delu prequel događanjima iz prvenca i prikazuje šta se sve dešavalo dva meseca pre onih događaja, ali i „midquel“ jer pokazuje delić događaja neposredno nakon.


Ovoga puta u centru pažnje je porodica u kojoj je nama najvažnija Kristi, sestra Katie koja je bila junakinja prvenca. Kristi zajedno sa suprugom, njegovom ćerkom i zajedničkom bebom nastanjuju poveću kuću u kojoj se nemili događaji počinju dešavati ubrzo nakon misteriozne pljačke. Naime, jednog dana po povratku kući zatekli su sve prostorije ispreturane (sve osim bebine sobe) a jedina stvar koja je nedostajale je Katiena ogrlica. Sledećeg dana Kristin suprug poziva ekipu koja montira sigurnosne i nadzorne kamere po celoj kući i okućnici pa je ovime izbegnuta zamka mnogih found footage filmova gde likovi ne ispuštaju iz ruku kameru 24h dnevno čak i kada su u smrtnoj opasnosti. Snimaka ručnom kamerom ima i dalje (ovom kamerom najviše barata suprugova ćerka iz prvog braka) ali je onih sa stacionarnih kamera mnogo više što svakako pozdravljam. Ipak, neki od najubedljivijih i nejjezivijih kadrova su ipak snimljeni „tradicionalno“ u FF fazonu, dakle iz ruke, i vidimo ih pred sam kraj filma, naravno.


Paranormal Activity 2 je dostojan nastavak uspešnog prvenca koji zadržava gotovo istovetnu napetost i tenziju, dodatno proširuje priču ali ipak nedovoljno, jer i nakon završetka ovog nastavka mi vidimo kako se sve to hronološki dešavalo ali i dalje ne znamo zašto i usled čega. Ako gledate ove filmove u relativno kratkom razmaku (kao što to ja činim) onda to nije tolika mana, međutim, ukoliko ste na pojašnjenje morali čekati od 2007. do 2010. godine a ni tada niste saznali mnogo verovatno bi ste bili rezignirani. Sve deluje kao da su autori, ako ne od samog starta a ono od ovog nastavka, imali na umu pravljenje bezbroj nastavaka kojima bi „na kašičicu“ dozirali priču i razvlačili je barem jednu deceniju ako ne i više (ukoliko ovo nisu prekopirali od Saw serijala, onda ne znam odakle su :)). Dobro, na stranu to, film uspeva da zadrži većinu pozitivnih stvari koje su krasile nastavak, naravno pozitivnih za one gledaoce koji vole ovako spore filmove sa kvazirealnom atmosferom i postepeno doziranom paranormalnom radnjom. Napetih scena ima, strašnih nešto manje, a problem može da predstavlja sledeće...


Recimo, mali problem je što je sada kuća veća (sprat, dnevni boravak, podrum, hodnik, staza, bazen...) a i porodica je mnogobrojnija (majka, otac, ćerka, sin, pas, kućna pomoćnica, plus akteri iz prethodnika). Zbog svega ovoga je film malo izgubio na onoj atmosferi iz prethodnika, ali bih kao veći problem stavio to što strašne scene ne predstavljaju nešto novo i dobar deo njih je na liniji onoga što se dešavalo i ranije. Otvaranje vrata, povlačenje žrtve, razni zvukovi i slično je sve što se i dalje može videti a da li je to dovoljno da se barem malo uplašite ostavljam vama na procenu. Još jedan problem predstavljaju isprepletane priče prethodnika i nove radnje a sve to ne deluje uvek verodostojno. Recimo, Katie u jednoj sceni zabranjuje svojoj sestri da priča o stvarima koje su je mučile u detinjstvu (nešto takođe paranormalno, kao što smo čuli u prethodniku) i ova se drži te zabrane do kraja ali ne deluje dovoljno ubedljivo da dve sestre ne razgovaraju o nečemu što se de facto dešavalo, trenutno se dešava jednoj sestri a ubrzo će početi da se dešava i drugoj.


Ipak, nastavak „paranormalnih aktivnosti“ za divno čudo nije toliko slabiji od prethodnika, uspeva da zadrži mnoge stvari koje su ga pozitivno krasile a tek u nekim kaska. S obzirom da nastavci uspešnih filmova obično budu prilično slabiji od originala ovom filmu dajem prosečno visoku ocenu i preporučujem ga za gledanje.

+ i dalje napeta i jeziva atmosfera
+ i dalje neki kadrovi mogu da vas preplaše
+ i dalje film drži pažnju i pored spore radnje
— mnogobrojni likovi pomalo kvare atmosferu
— i dalje nejasan i otvoren kraj filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment