Monday, February 4, 2013

Haunted High (Ghostquake) (2012)


Režija: Jeffery Scott Lando
Uloge: Jonathan Baron, Gabe Begneaud, Marc Donato
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2034009/?ref_=fn_al_tt_1
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7B15RFRAcG8
Pogledajte još: The Haunted School (Hau mo chu) (2007)

Haunted High ili Ghostquake je ništa drugo do SyFy TV film, iako bi se po omotu reklo da je u pitanju nešto malo bolje produciranije (ja sam barem pomislio). Kao i obično do sada u ovim filmovima je sve as usual, neke stvari su iznad prosečne, neke ispod prosečne, a većina stvari je naprosto - generička.


Kompletna dešavanja u ovom filmu se odvijaju u srednjoj školi u kojoj se nekada davno desio veliki masakr od strane direktora škole. Svi učenici i profesori su veoma dobro upoznati sa ovim masakrom, a pojedinci su i na neki način povezani. Recimo, momak koga pratimo je ništa drugo do unuk monstruma koji je pre par decenija utripovao da je član Manson familije i masakrirao ko zna koliko tela u podrumu škole. Sada taj isti momak ima zamotuljak nekih zlatnika koji su mu ostali od oca (a ovome verovatno od dede killera) i koje koliko vidimo nosa gde god da krene. E na taj isti zamotuljak novčića se nameračio i profesor istorije a nakon što nesrećnom koincidencijom uspeva da se domogne jednog, aktivira ga i otvara prolaz pomoću koga se u školu vraća duh bivšeg direktora sa svojom agresivnom ljubavnicom. Ovaj dvojac biva istrajan u nameri da nastavi posao tamo gde je nekada stao a čini se da niko drugi ne može da ga zaustavi do njegovog unuka himself.


Uvod je prilično glup, barem deo koji se odnosi na zlatnike i njihovu aktivaciju. Kada se oni aktiviraju a profesor povijesti zagine film se koliko-toliko stabilizuje na nivou SyFy mediokriteta i tek povremeno uspeva da pruži nešto, neću da kažem neviđeno, ali ne tako često viđeno u sličnim filmovima. Dok duhovi divljaju po hodnicima i prostorijama škole naši junaci su podeljeni u nekoliko grupica koje tek povremeno dođu u koliziju i isti kadar. Zbog ovoga film ne deluje koherentno već kao skup više desetominutnih epizodica, što je verovatno još više bilo izraženo kada se film prikazivao na TV-u i bio podeljen čestim reklamnim blokovima. Zbog ovoga je i radnja filma nepotrebno razbijena i rascepkana a dvojac duhova ne uspeva da donese neophodnu dozu dinamike ma koliko se trudio oko toga. Ovome smetaju i preterano klišeizirani i naivni likovi, standardno slabi dijalozi i neke situacije koje su mogle biti izbegnute (duhovi su omeli mrežu mobilne telefonije ali i kompjuterski sistem).


No, na momente film jeste na neki način zabavan ali to je samo u trenucima kada se dva duha pojavljuju na ekranu. Iako se ni na trenutak nećete uplašiti njihovih pojava neke scene su na tragu jezivosti, neki efekti su čak prilično dobri ali naravno ima i onih katastrofalnih, što nije ni čudo s obzorom na budžet filma. Pohvalno je što se izbeglo obilato korištenje svetlosnih i eksplozivnih efekata jer znamo da su oni u ovakvim filmovima najslabiji. I pored svega nabrojanog moj stav u vezi filmova ove produkcije je nepromenjen: njihova mana nisu slabi efekti i gluma već haotična, nabacana, površna i neubedljiva priča. Recimo, tokom celog filma mi nije bilo najjasnije kako se to duhovi imaju zaustaviti, a cela jurnjava sa nekim topljenjem zlata i prstenja mi nije bila ni najmanje zanimljiva. Kraj filma takođe deluje izuzetno neprirodno i glupo.


Kod filma kao što je Haunted High je veoma lako dati (ne)preporuku: ukoliko volite filmove na pomenutoj televiziji znate šta da očekujete i od ovoga filma te sami donesite odluku o potencijalnom gledanju. Moja ocena je tek prosečna, film nije naročito bacanje vremena ali ne uspeva da se izdigne iz ustaljenog SyFy proseka.

+ nekoliko pristojnih specijalnih efekata
+ na momente relativno zanimljiva priča...
— ...ali mestimično konfuzna i neubedljiva
— naivan i glup zaplet, slab scenario
— gomila (ne)namernih klišea

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment