Wednesday, February 13, 2013

Decay (2012)


Režija: Luke Thompson, Michael Mazur
Uloge: Zoë Hatherell, Tom Procter, Stewart Martin-Haugh
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2523692/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=luNueXoAw3I
Pogledajte još: Dead Season (2012)

Decay je britanski zombi horor film snimljen uz pomoć mikrobudžeta od svega 3225(!) dolara. Ukoliko ovo imamo u vidu film je ispao više nego zadovoljavajući, međutim oni gledaoci koje ovaj podatak nije impresionirao i ne zanima ih ništa osim da pogledaju kvalitetan i dobro produciran horor film ostaće razočarani.


Zaplet filma je istovremeno i originalan i glup. Kompletna radnja filma se dešava u Large Hadron Collider labaratorijama i tunelima CERN-a i prati grupu studenata na redovnim vežbama kada ih profesor angažuje za neke „veće“ stvari a sve kao pokriće nekih eksperimenata. Studenti se spuštaju duboko pod zemlju u kontrolne sobe, da bi se ubrzo desila neka greška u akceleratoru koju ne bih mogao podrobnije da vam opišem jer su fraze kojima se frljaju studenti meni nepoznate i nepamtljive. Anyway, akcelerator je podivljao, onda se isključio a radijacija je pokuljala i zahvatila naučnike koji su bili na svojim poslovima po raznim CERN tunelima. Ovo sve je dosta originalno i do sada neviđeno ali delovanje radijacije koja je od naučnika napravila krvožedne human eating zombije deluje pomalo glupo. Sve to jeste objašnjeno time da je radijacija spržila veći deo mozga ostavljajući funkcionalnim samo mali deo u kojem je smešten potisnuti životinjski instinkt, ali ipak mi sve to nije bilo pretarano ubedljivo (’ruku na srce’ malo koji uvod u zombi filmovima jeste ubeljiv).


Uglavnom, kompjuteri su stali, liftovi ne rade, mnoga vrata su blokirana a mnogobrojni lavirinti od hodnika su krcati ex-naučnicima a sadašnjim zombijima koji napadaju preživele studente samo radi dva-tri griza. Grupa studenata mora da se probije do izlaza ali na putu ih očekuju (ne)predviđena iznenađenja posle kojih će njihova grupica biti sve manja. Film poseduje prilično ubedljivu fotografiju bogatu tamnijim koloritima čime je pametno zamaskirana amaterska kamera, tako uočljiva i u nekim mnogo skupljim filmovima. Takođe, filmu izuzetno koriste autentične lokacije i hodnici, iako je malo verovatno da su ti hodnici bukvalno poređani u stilu lavirinta bez ijednog putokaza koji upućuje prema najbližem izlazu. Zombiji su agresivni a njihovi napadi pametno dozirani, s tim što se oni u najvećem broju slučajeva ne vide dovoljno dobro a ponekad im ni maske nisu ubedljive. Opet, s obzirom na budžet filma ne znam da li mu uopšte ima smisla bilo šta zamerati.


Tek par scena su relativno kvalitetno urađene što se tiče specijalnih efekata a što se tiče glume ona se kreće od primetno naivnog do zadovoljavajučeg. Imajući na umu da su svi „glumci“ u filmu zapravo studenti u pomenutom objektu, a i da je „režiser“ doktorant fizike, onda mogu reći da je ovo ispalo više nego dobro i da je ekipa neverovatno talentovana da sa malim sredstvima uradi ako ne veliko a ono pristojno niskobudžetno ostvarenje. Film ima brojnih sitnih mana koje se tiču pojedinih postupaka likova, čak i retkih stvari koje se tiču montaže i slično, ali morate imati na umu da je ovo film pre svega baziran na entuzijazmu ljudi koji nemaju veze sa filmskom industrijom, i da je film sasvim slobodan za gledanje i skidanje sa interneta (oficijelna adresa je http://www.decayfilm.com/).


Iako se nećete preterano uplašiti a ni videti nešto što nije viđeno u prethodnim zombi filmovima film može biti zanimljiv prevashodno zbog zanimljivog lokaliteta, zbog činjenice da je sve što vidite vredelo samo 3225 dolara ali i kao metafora na nauku uopšte. I pored svih mana ljubiteljima zombi filmova preporučujem da pogledaju Decay a ja ga nagrađujem ocenom više.

+ film urađen od strane nefilmskih radnika...
+ ...sa zbilja skromnim sredstvima
+ većina stvari deluje relativno pristojno...
— ...ali ima manjkavosti koje mogu smetati
— neoriginalnost, gluma, delovi priče

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment