Friday, February 1, 2013

Cassadaga (2011)


Režija: Anthony DiBlasi
Uloge: Kelen Coleman, Kevin Alejandro, Louise Fletcher
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1747967/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=SLZu8hLEz64
Pogledajte još: House at the End of the Street (2012)

Od prilično nepoznate ekipe stiže nam film koji nas jednim od svojih morbidnih covera navodi da je u pitanju drugorazredno bloody gore iskustvo. Ništa od toga, iako u filmu ima brutalnih scena Cassadaga je dosta komerijalan horor koji u sebi sadrži sve one sastojke koje bi svaki kvalitetan horor morao da ima. On, naravno, ima i svoje mane ali u sveopštoj horor suši poslednjih godina Cassadaga svakako ima dovoljno kvaliteta da se pogleda.


Cassadaga je mali gradić u Floridi koji se često naziva i „vidovnjački glavni grad sveta“ zbog velikog broja raznih vidovnjaka i medijuma koji žive i rade u njemu. Zbog svega ovoga vrlo je čudno kako do sada ovaj gradić nije bio zastupljeniji u horor filmovima, no možda baš ovaj istoimeni film to promeni. Nakon nekoliko porodičnih tragedija Lily, mlada i gluva profesorica slikarstva, seli se u pomenuti mali gradić da bi promenom mesta boravka našla utehu i zaboravila na nedavni gubitak mlađe sestre. Ali, umesto smirivanja Lily nedugo nakon izgleda neizbežne posete jednom vidovnjaku počinje da vidi prikaze po svojoj iznajmljenoj, ogromnoj i zastrašujućoj kući. Ko je osoba koja joj se priviđa, zašto je plaši i da li zapravo želi nešto da joj poruči Lily će morati da otkrije pre nego što igubi razum, posao i one malobrojne drage osobe koje je upoznala po doseljavanju u Cassadagu.


Da bi otkrila misteriju Lily mora da otkrije tajnu koja se desila unutar starog zdanja u koje se uselila ali i misteriju unutar porodice koja je naseljava, tačnije tajnu jednog izopačenog monstruma čiji poremećaj vidimo na početku filma dok je još bio dete koje se naljutilo na selo pa odseklo sebi...da, baš to, ali bukvalno. Lily je simpatična devojka pa će se gledaoci automatski staviti na njenu stranu, a njena porodična tragedija i oštećenje sluha tu još dodatno pomaže. Ovo poslednje je izuzetno pomoglo filmu da u nekim scenama bude izuzetno napet jer Lily ne može da čuje ko joj se vrzma po kući a ni ko dolazi u tuđu kuću dok ona traži neke dokaze, recimo. Kad sam već spomenuo kuću, odaje u kojima je Lily odsela su ogromne, mračne i dovoljno jezive čak i preko dana dok tokom noći ne treba posebno ni spominjati atmosferu pa bi se čak i oni koji ne vide razne duhove i prikaze osećali nelagodno u njoj. Međutim, na kuću nije potrošeno mnogo vremena filma jer ona, jednostavno, i nije u centru pažnje.


U centru pažnje je bezudi bolesnik koji na neki način ipak masturbira nad svojim žrtvama kojima seče udove i kači ih o drveni krst da bi njima upravljao poput nekog sick puppet mastera. Ove scene su više uznemirujuće nego strašne a uz njih film poseduje i nekoliko BU! pojavljivanja raznoraznih duhova i prikaza, kao i scene ubistava i nešto napetosti. U pozadini teče i neki začetak ljubavne priče ali je nastavak iste prilično realniji i neočekivaniji u odnosu na patetiku u mnogim filmovima. Sve u svemu film je dovoljno zanimljiv da njegovih 108 minuta vrlo brzo prođe, naravno onima koji više cene dobru atmosferu od broja isečenih tela, mada i ovih potonjih ima u filmu. S druge strane, originalnosti filma bi se dala uputiti primedba, kao i tome da Lily ne deluje uvek kao da je osoba koja ne čuje već samo čita sa usana. Film ima još nekih sitnijih mana (završna scena) ali koje ne utiču bitno na priču i utisak (recimo, šta se dogodilo sa starom gospođom i da li ona ima neku ulogu u svim dešavanjima).


Cassadaga i pored nekih mučnih torture porn scena zapravo nije toliko mučan i naporan za gledanje i predstavlja miks velikog broja horor sastojaka koji, za divno čudo, većinom dobro funkcionišu. Za sve nezahtevne ljubitelje horora Cassadaga može biti vredna gledanja.

+ uspela kombinacija nekoliko horor žanrova
+ simpatičan i originalan lik u glavnoj ulozi
+ nekoliko napetih, strašnih i jezivih scena
— nije previše strašan, neoriginalnost, završetak
— na trenutke predvidljiva radnja

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment