Monday, February 25, 2013

Hansel & Gretel (2013)


Režija: Anthony C. Ferrante
Uloge: Dee Wallace, Stephanie Greco, Brent Lydic
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2415464/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=xyqjm4Lq2yY
Pogledajte još: Hansel & Gretel (Henjel gwa Geuretel) (2007)

S vremena na vreme se pojavljuju filmovi na temu Ivice i Marice, čak je jedan relativno skoro i bio opisan na ovim stranicama. Uskoro nas očekuje Paramount „hit“ pod nazivom Hansel & Gretel: Witch Hunters koji ne planiram da pogledam, a u najavi je još nekoliko filmova rađenih po istoimenom književnom predlošku. Naravno, gde je hit film tu je i Asylum mockbuster, ovaj put pod jednostavnim imenom - Hansel & Gretel.


U glavnim ulogama su upravo blizanci, Hansel i Gretel, ovoga puta u nešto poznijim godinama, reklo bi se dvadesetim. Revoltiran očevom ženidbom sa mlađom ženom (eto i obavezne maćehe, ali u ne-zlom izdanju) brat odlazi put šume a sestra u poteru za njim, no on nehotično staje u zamku za divljač i povređuje nogu. Povređene noge se ne može vratiti do gradića pa se kao rešenje nameće odlazak u simpatičnu kućicu koja se nalazi u sred šume i u kojoj (na opšte iznenađenje) živi gospođa koja ima prodavnicu slatkiša u gradu. Ona Hanselu zaceljuje ranu na nozi i hrani ga svojim slatkim poslasticama kojima ovaj jednostavno ne može da odoli. Nedugo zatim njega savladava san, a Gretel tek nakon što je pojela specijalne bombone. Kada se probudila Hansela više nije bilo a ljubazna gospođa je budna bdela pored nje.


Gospođa je ljubazna prema njoj jer je planira za neke buduće aktivnosti ali tek nakon što pristane da preuzme prodavnicu slatkiša. Ova to odbija pa gospođa menja raspoloženje i to je jedna od najupečatljivijih dojmova tokom ovog filma. Jednostavno, Dee Wallace je maestralna u ulozi veštice i posmatranje njenih naglih promena raspoloženja zaista predstavlja filmsko zadovoljstvo. Dodatni plus je to što je sve ovo pružila u jednom direct-to-DVD filmu i za verovatno skromniji honorar, ali dobri glumci to ostaju zauvek bez obzira gde se pojavljuju. Dodatna pohvala za Asylum što je angažovao iskusnog i poznatog glumca za jednu od glavnih uloga. Za razliku od nekih drugih njihovih filmova u Hansel & Gretel ni ostali nisu mnogo loši, recimo da mi dvoje-troje nije bilo ubedljivo dok su ostali pristojno odradili posao. Specijalni efekti su takođe u velikoj meri pristojni, ali Asylum iz nepoznatih razloga nikako da odustane od eksplozija u svojim filmovima iako te scene izgledaju katastrofalno a nisu ni preterano potrebne.


U režiji čoveka odgovornog za scenario ispodprosečnog Scream of the Banshee dolazi nam ova adaptacija poznate bajke koja se podjednako oslanja na nju samo koliko i na moderne horore današnjice, pa tako možemo videti segmente koji podsećaju na klasične teen horore, na horore koji se baziraju na paranormalnom ali i na Texas Chainsaw Massacre, sa (za Asylum) vrlo ubedljivim scenama mučenja. Uopšte uzevši, Hansel & Gretel je najbolji Asylum film koji sam do sada pogledao, koji veoma malo zaostaje za filmovima koji se prikazuju po bioskopskim dvoranama a verovatno je samo pitanje vremena kada će se neki film iz pomenute produkcije pojaviti i u njima. Hansel & Gretelu se mogu prigovoriti razne sitnice ali su one sve manje važne jer film ove produkcije možda po prvi put deluje nekonfuzno, dobro osmišljeno, vizuelno skoro zadovoljavajuće, više nego korektno odglumljeno i ne najmanje važno od svega – pristojno drži pažnju. Kao takav, Hansel & Gretel je prvi film iz ove produkcije koji bi se mogao pogledati i više puta.


Ima tu još mesta za pomak, imam još dosta zamerki (nije mi se svideo balans između realnosti i paranormalnog, recimo, a ni pojedini postupci likova nisu rezonski), ali za 135k dolara ovo izgleda više nego zadovoljavajuće. Možda je ovo i dalje daleko od odličnog filma ali je i trenutna ocena na nekim eminentnim filmskim sajtovima više nego nerealna. U svakom slučaju, ovaj film je vidljivi pomak za Asylum pa će biti zanimljivo ispratiti neke njihove buduće filmove.

+ fenomenalna Dee Wallace
+ najkvalitetniji Asylum film do sada
+ miks elemenata nekoliko horor žanrova
— mnogo sitnijih zamerki
— i dalje pojedini katastrofalni efekti

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment