Friday, February 1, 2013

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)


Režija: Tobe Hooper
Uloge: Dennis Hopper, Caroline Williams, Jim Siedow
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0092076/?ref_=sr_5
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=PmSHmr4gJoo
Pogledajte još: Basket Case 2 (1990)

The Texas Chainsaw Massacre 2 sam gledao nekoliko puta do sada ali zadnji put pre punih dvadeset godina, pa me je njegovo ponovno gledanje vratilo u neka bolja vremena, kada sam bio ne samo mlađi nego kada su se snimali zanimljiviji i originalniji filmovi. A što se tiče TTCM 2 stvari stoje malo drugačije nego kod prethodnika...


Radnja filma se dešava 13 godina nakon dešavanja u prethodniku a već prvi kadrovi pokazuju da će ovaj nastavak biti u mnogo čemu drugačiji. Poručnik Lefty (igra ga Dennis Hopper) istražuje pogibiju dvojice momaka na proputovanju kroz Teksas i koji su isečeni motornom testerom završili na dnu reke. Poručnika to sve podseća na dešavanja od pre 13 godina kada su slična iskustva imali njegovi nećakinja i nećak Sally i Franklin, sestra i njen brat invalid koje smo gledali u prvencu iz 1974 godine. Lefty kreće u potragu a prvi trag mu je radio emisija u koju su se dvojica nastradalih javili baš neposredno pre tragičnih događaja. Mlada radio voditeljka će se nakon puštanja snimka pogibije naći na udaru Leatherfacea i njegovog brata Chop Topa (rođeni brata stopera iz prvog dela serijala, koji je u vreme tih događaja bio u Vijetnamu). Mlada voditeljka nakon tog incidenta kreće za dvojicom kanibala & ubica a za njom kreće i Lefty te svi završavaju u jazbini retardirane ljudožderske porodice Sawyer i – šou može da počne.


Dakle, nastavak je u mnogo čemu drugačiji od prvenca. Prvo da kažem da je umnogome bolje produciran, što i ne treba da čudi s obzirom da je budžet filma bio skoro trideset puta veći. Najupečatljiviji su ambijenti i scenografija, posebno u jazbini kanibala koji je jedan napušteni zabavni park, sada ukrašen sa mnoštvom kostiju, leševa i ko-zna-čega a sve to mnogo ubedljivo izgleda. Sve vreme dešavanja sam se pitao koliko li je vremena scenografima trebalo da naprave ovako bogate i verodostojne katakombe, tunele, prostorije a bez upotrebe kompjutera i animacija. Ništa manje ubedljive nisu ni maske (od autora Toma Savinija) pa članovi porodice Sawyer izgledaju kudikamo odvratnije nego ranije u čemu prednjači Chop Top non-stop jedući pečenu kožu sa sopstvene glave; scena koja mi se gadila i pre dve decenije isto kao i danas. Još jedna stvar koja mi se svidela je duh 80-ih koji provejava kroz ceo film i koji će ceniti svaki gledalac odrastao u toj deceniji, otprilike kao i prethodno pomenute non-CGI lutke, leševe i ukupne ambijente.


Međutim, usled prethodnih stvari zbog kojih film izgleda vizuelno izuzetno bogato i usled scenarija film je izgubio prethodnu magiju te više liči na neku poletniju i bolje produciranu slasher komediju nego na film koji je postavio neke standarde u horor žanru. Iako TTCM 2 nije horor komedija u pravom smislu reči jer se ni na jednu scenu nećete grohotom smejati njegov ceo ton je neozbiljan, često i pomalo budalast, sa dobrom glumom ali naivnim zapletom, standardno nerezonskim ponašanjem (devojka koja bez razloga ide za monstrumima) i starim likovima koji su izgubili na zastrašujućoj harizmi (zaljubljeni Leatherface). Pošto nema scena od kojih bi se neko uplašio autorima je jedino preostalo da gledaocima ogade poslednji obrok mnogim odvratnim scenama i likovima a da li je to ono što tražite od horor filma prosudite sami.


Da ne nosi ime koje nosi film bi bio veoma dobar ali po mom mišljenju on pomalo narušava utisak posle odgledanog prvenca i zato mu dajem ocenu manju nego što realno zaslužuje. To ni u kom slučaju ne znači da se ovaj film ne treba pogledati, čak naprotiv. The Texas Chainsaw Massacre 2 je obavezno štivo za sve ljubitelje horora i horor komedija a posebno onih koji vole horor filmove iz 80-ih godina.

+ izuzetan audio a posebno vizuelni aspekt filma
+ mnoštvo bizarnih likova i degutantnih scena
+ zabavan film u duhu i atmosferi 80-ih godina
— „komični“ i neozbiljni ton filma
— zbrzan i skraćen završetak

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment