Thursday, July 16, 2020

Break (Otryv) (2019)


Režija: Tigran Sahakyan
Uloge: Irina Antonenko, Anastasiya Grachyova, Vladimir Gusev
Pogledajte još: Frozen (2010)

Iako su u nedavnoj anketi na Facebook stranici ovog sajta na moje veliko iznanađenje ubedljivo pobedili letnji horori u odnosu na one zimske nisam mogao odoleti a da ne pogledam jedan zimski triler sa horor elementima Break (Otryv), i to ne samo zbog toga što se njegova radnja odigrava u snežnom ambijentu već i zbog toga što se dešava na specifičnom, izolovanom i bezizlaznom mestu a film je – ruski, što je svakako neobično.


Bez obzira na to što je film ruski on veoma liči na jedan američki (Frozen) a to ćete otkriti veoma brzo, tako da nije u pitanju spoiler. Uostalom, već po posteru filma se može nazreti sličnost sa pomenutim američkim ostvarenjem. U slučaju Otryv/Break već u uvodu filma se upoznajemo sa nekoliko mlađih osoba, nekoliko muškaraca i žena, koji sticajem tragičnih okolnosti, ali i čitavog spleta slučajnih koincidencija, tokom novogodišnje noći ostaju zarobljeni na žičari koja se našla zaglavljena u snežnoj oluji visoko viseći iznad snegom okovanih planina. Žičara je odjednom ostala bez struje, majstor u komandnom centru žičare je „sprečen” da reaguje, tokom novogodišnjih praznika žičara je zatvorena pa nema ni putnika ni kontrolora a naši promrzli i preplašeni junaci su ostavljeni na milost i nemilost snežnoj oluji i užasnim vremenskim prilikama ali i, reklo bi se, veoma čudnim odlukama koje se tiču potencijalnog spašavanja i napuštanja žičare koja se nalazi na velikoj visini. Reklo bi se da je ovo poslednje glavni kamen spoticanja ovog filma ali tu svakako nije kraj problemima...


Teško je nabrojati sve manjkavosti ovoga filma ali se one glavne mogu grupisati na dve strane, na stranu skromnog budžeta i na stranu neuverljivog scenarija. Scenario je ovde svakako bitniji a on pokazuje znake amaterizma odmah po zaglavljivanju žičare. Naprosto, vremenski uslovi i prostor u kojem se dešava radnja nisu odgovarajući promenama kod pojedinih likova koje vidimo na ekranu, a tu pre svega mislim na krupnog momka velike glave i nebitnog imena. Viđene promene kod pojedinih karaktera su svakako moguće ali u nekim drugim okolnostima, naprimer u nekoj višednevnoj drami nakon određenih napada panike, ali ovde sve veoma kratko traje a od panike ne vidimo mnogo, pogotovo ne kod muških likova. Pored ove zamerke film pati i od drugih nerealnih momenata, nerezonskih ili neuverljivih poteza, ne previše ubedljive ili emotivlne ljubavne priče u pozadini a onda i od zbrzanog finala nakon kojeg gledalac naprosto ne može biti zadovoljan (zadovoljan filmom a ne njegovim konačnim ishodom, koji je sasvim očekivan).


Na zanatskom planu stvari su bolje, makar dok se ne dođe do specijalnih efekata. Snežni ambijent je uverljiv i deluje jako prijatno oku ovih letnjih dana. Žičara je stara, delimično dotrajala, dakle prava ruska, i kao takva apsolutno pogodna za zaglavljivanje i sve ono što je dalje usledilo. S druge strane, specijalni efekti su prilično slabi, uglavnom jeftinije animirani i najviše liče na one efekte koje možemo videti u niskobudžetnim SF TV filmovima. Vidimo i neke kadrove koji su preočigledno nastali u studiju a da li će vam sve ove vizuelne falinke (mnogo) zasmetati zavisi isključivo od vaše tolerancije na niskobudžetne SF standarde. Ono što vam svakako može više zasmetati a što je objektivna manjkavost gotovo svih ruskih horor/SF filmova je pomalo teatralna gluma, uglavnom sporednih i starijih likova, ali i ne samo njih, ili je možda u pitanju potreba autora da se u ozbiljan, napet i tragičan triler film unesu određeni elementi neozbiljnosti. Slične stvari smo viđali i u drugim ruskim horor/SF filmovima pa verujem da je u pitanju deo ruskog mentaliteta ili specifične kinematografije, i na to se očigledno moramo navići ili izbegavati filmove s tog podneblja.


I pored gore navedenih zamerki Break (Otryv) je prilično zanimljiv za gledanje, uglavnom je dinamičan, nije predugačak, mahom je lepo snimljen i karakteriše ga odlična kamera koja ovekovečuje ledene i negostoljubive snežne predele. Nekoliko veoma uspešnih dream sekvenci nam jasno pokazuju da je ovaj režiser spreman i za neke mnogo bolje i ozbiljnije projekte ali ruska kinematografija ne pravi dovoljan broj sličnih ili još ekstremnijih (čitaj: horor) filmova pa je veliko pitanje da li ćemo i kada biti u prilici da gledamo njegovo sledeće ostvarenje.

+ uglavnom napet triler
+ snežni ledeni ambijent
+ nekoliko efektnih scena
— nerezonske odluke likova
— efekti; doza neozbiljnosti


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment