Saturday, June 17, 2017

A Perfect Getaway (2009)


Režija: David Twohy
Uloge: Milla Jovovich, Steve Zahn, Timothy Olyphant
Pogledajte još: Retreat (2011)

Ovaj film koji mi je predložio kolega Milan Tica sam zaobilazio veoma dugo (zapravo predugo, jer je u pitanju jedan od prvih predloga za opisivanje) a uglavnom zbog predrasuda koje se tiču glavne glumice. Ipak, A Perfect Getaway ima zaista dobar pedigre: u pitanju je napeti triler koji sadrži nekoliko obrta a koji dolazi od zaista kvalitetnog autora koji se već više puta dokazao i kao režiser i kao scenarista. Za one koji ne znaju David Twohy je režirao odlične The Arrival i Below (plus par filmova o Riddicku) a osim pomenutih napisao je i Warlock, Critters 2 i famozni Waterworld, između ostalih.


Početak ovog filma nam donosi kvazi-dokumentarne kadrove koji su nastali na jednom venčanju a bojazan kako je u pitanju još jedan found footage film veoma brzo biva razvejana čim vidimo kadrove iz helikoptera kojim se naši junaci prevoze na ciljnu destinaciju. Naime, u fokusu naše pozornosti su Cliff i Cydney, mladi bračni par koji se uputio put Havaja kako bi na tradicionalan američki način proslavio medeni mesec u prelepoj divljini i daleko od bilo kakve civilizacije. Problem sa ovim planom jeste što ovaj obični i naoko prosečan mladi bračni par pre polaska na put nije pročitao nijedne dnevne novine a nije ni bacio pogled na televizijske vesti: da jeste saznao bi da u tom havajskom podneblju dejstvuje nepoznati ubica koji otima i ubija turiste, baš onakve kakvi su Cliff i Cydney. I dok je policija na tragu pomahnitalom krvoloku naš zaljubljenji par nema pojma šta se dešava pa bez ikakve bojazni kupi dvoje sumnjivih autostopera što će se pokazati kao kobna greška... Sumnjivi stoper i njegova devojka će se zadesiti na istom mestu na koje se uputio i naš zaljubljeni par (neko od havajskih ostrva), doći će gotovo do proganjanja a kada se ispostavi da je u pitanju ubica koji ubija turiste doći će do vrlo napetog finala.


A Perfect Getaway je triler film sa tek nekoliko momenata koji mogu potpasti pod horor ali sa zato skoro dramskim podužim uvodom koji je uglavnom potrošen na upoznavanje sa likovima i njihovim karakterima. To nikako nije loše izvedeno samo će gledaocima koji traže dinamiku, akciju ili eventualno horor prva polovina filma veoma sporo proticati jer film (poredeći ga sa nekim prosečnim hororom) ima mnogo sporih delova i dijaloga. Ovaj deo filma ipak protiče zanimljivo, prvenstveno zbog lokacije na kojoj se film odvija a onda i zbog opšte neizvesnosti i opasnosti koja se bukvalno može osetiti u vrelom havajskom vazduhu. Verujem da ovaj film ne bi bio ni upola dobar da se odvijao na nekom drugom izolovanom području (šuma, obična plaža, koliba u šumi, brdo...) ali autor ovog filma svaki čas nagrađuje naše oči apsolutno predivnim i autentičnim kadrovima prirode od koje zaista zastaje dah. Zaista je pravo uživanje posmatrati ovaj film a njegova dešavanja se premeštaju na više lokacija pružajući gledaocima različite ali uvek divne kadrove plaže, mora, kišne šume, pećina, vodopada i ostalog havajskog podneblja. Ambijent nije (uvek) jeziv ili strašan ali A Perfect Getaway nije ni tipični horor film a, uostalom, ni opasnost u realnom životu ne preti uvek sa strašnih, jezivih ili sumornih lokacija...


Teško je opisati drugu polovinu filma bez otkrivanja makar nekog od prikazanih obrta a ja sam nakon dugog študiranja ipak odlučio da ne otkrijem nijedan. Ono što ću vam otkriti je da glavni obrt jeste neočekivan ali ne zato što je originalan, zamaskiran ili zato što nam nije pao na pamet već zato što nije dobro osmišljen, zapravo - prilično je bezobrazan. Gledaoci u početnom toku filma svakako razmatraju i ovakvu mogućnost kakva je kasnije stupila na snagu glavnim obrtom (uz još par potencijalnih mogućnosti vezanih za misterioznog ubicu i sudbinu naših junaka) ako kada se to desi uvidećemo da su u slučaju ovakvog sleda događaja prethodna dešavanja nemoguća ili nas autor filma jednostavno zavitlava. Nekada davno, pre deceniju ili dve, dobri triler filmovi su mogli da sadrže obrt ali su u dotadašnjem trajanju tražili od gledalaca da razmišljaju, zaključuju, traže bilo kakve dokaze ili sitnice, delove dijaloga ili grimasa na licima likova ne bi li pre finala filma otkrili šta se zapravo dešava ili ko je ubica. U filmovima poput A Perfect Getaway za ovim nema potrebe a ukoliko to i radite znajte da samo gubite vreme: ništa što budete videli nije istina a vaše je samo da se prepustite autoru i njegovim osmišljenim dešavanjima i „uživate” u šokantnom preokretu koji ste ipak predvideli ali ga otpisali kao neizvodljiv.


Dobro, možda je to sve stvar ukusa (definitivno i modernih tendencija u filmskoj industriji koje šokantni obrt stavljaju ispred smisla) ali je moj utisak da sam delom prevaren. Ipak, što se tiče samog filma on je zanatski izuzetno odrađen i malo mu se toga može prigovoriti. Osim predivnog audio-vizuelnog utiska visokom dojmu doprinosi i odlična glumačka postava. Milla Jovovich je sasvim korektna u ulozi Cydney a uverljiviji od nje je Steve Zahn u ulozi njenog supruga Cliffa. Tu je i nekoliko podjednako ubedljivih sporednih likova koji vam mogu biti poznati iz nekih manje izvikanih horor filmova. U svakom slučaju A Perfect Getaway je zanimljiv film, mahom čak i odličan, ali delimično upropašten autorovom potrebom da odbrani neodbranjiv obrt. Upravo zato se bojim da ponovno gledanje ovog filma ne dolazi u obzir a za prvo gledanje (koje dolazi u obzir isključivo ukoliko volite trilere, egzotične lokacije i ukoliko nemate ništa kvalitetnije na repertoaru) preporučujem ”unrated” verziju koja je od standardne (”theatrical cut”) duža za desetak minuta i sadrži neke scene koje svakako doprinose boljem finalnom utisku.

+ prelepi lokaliteti
+ vrlo napeto finale
+ glumačka postava
— „bezobrazni” obrt
— neubedljivo finale


 Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment