Tuesday, June 20, 2017

The Recall (2017)


Režija: Mauro Borrelli
Uloge: RJ Mitte, Wesley Snipes, Niko Pepaj
Pogledajte još: Almost Human (2013)

The Recall je SF horor kombinacija alien abduction incidenta u cabin in the woods okruženju a ja naprosto ne mogu da preskočim ovakav film iako sam savršeno svestan da je mnogo veća verovatnoća da ugazim u filmski izbljuvak nego da prisustvujem makar iznadprosečnom ostvarenju. Upravo takav je i The Recall, neuspeo križanac dve radnje (i još nekoliko ideja), iznenađujuće loše napisan i osmišljen, glumački smandrljan ali zato delom uspešno kastingovan (Wesley Snipes), što će zasigurno dovesti do toga da pronađe svoj put do mnogo šire publike nego što je to objektivno zaslužuje...


Prvo imamo brzopotezni Gravity uvod tokom kojeg gledamo dvojicu astronauta kako plutaju oko nekakvog satelita a zatim im se desi - nešto (što će postati tek malo jasnije na kraju filma). Nakon ovoga radnja prelazi u klasičan moderan teen slasher jer se fokusira na standardno antipatičnu petočlanu grupu mladića i devojaka koji su se u nedostatku neke druge zabave odlučili na vikend u Kolibi u Šumi. Tu, naravno, nameravaju da uživaju u međusobnom društvu, štosovima, ispraznim razgovorima, seksu, opijatima, alkoholu i vanzemaljcima... Da, vanzemaljcima, jer je sudbina htela da upravo ovog vikenda u Oluji Stoleća s neba siđu izvanzemaljci (u svom turbo svemirskom brodu svemirom što hoda) a sve zbog svog nekakvog uzvišenog vanzemaljskog cilja sa kojim je (naravno) upoznata i vlada Sjedinjenih Država. Šta se zapravo zbilo - ne bih vam mogao reći ali verujem da bi se odgovori trebali tražiti u finalu filma (koje je nakalemljeno na dotadašnju radnju prirodno koliko i svemirski uvod) a koje navodi na nekakvu konekciju između američke vlade, vanzemaljaca, astronauta, Rusa i bezimenih usamljenih američkih vojnika.


Teško je uopšte reći šta je sa ovim filmom pošlo po zlu jer, zapravo, ni za trenutak nije bilo na dobrom putu: osim zanimljive ideje, jer vanzemaljci i njihove otmice jesu uvek zanimljive, The Recall već od svog uvoda (upoznavanja sa klincima) jasno daje do znanja kako je u pitanju drugorazredno ostvarenje, prilično loše napisano a onda i skoro isto tako loše odglumljeno. Linije teksta koje izgovaraju nedovoljno talentovani mladi glumci ni za trenutak nisu uverljive, njihovi problemi nas ni za trenutak ne zanimaju, njihovim tragedijama nismo ni šokirani ni rastuženi a da je ovo neki makar malo ozbiljniji film pojedini delovi monologa/dijaloga bi bili možda i patetični. Ovako, dešavanja koja se tiči tinejdžera, njihovih tragedija, ljubavi i svega ostalog izazivaju isključivo - dosadu, što nije dobrodošlo osećanje ni za jedan SF/horor film a pogotovo ne za onaj koji poseduje vanzemaljce i njihove eksplicitne aktivnosti. E sad, kada se vanzemaljci konačno pojave gledaoci skoro da neće ni obraćati pažnju na njihovu generičku pojavu (svemirski leteći kompanjoni su tek malo zanimljiviji, ponajpre jer svetle crvenim svetlom k'o da su dovedeni iz kupleraja) a sve zbog toga što posmatrač nijednog trenutka nema ideju šta to oni hoće i zbog čega otimaju baš ove ljude.


The Recall je po određenim karakteristikama kvalitetniji od prosečnog SyFy filma na sličnu temu (kvalitetniji uvod i specijalni efekti, poznati glumac, ozbiljnija konstrukcija) ali se u mnogim elementima spušta čak i ispod tog nivoa (banalna vanzemaljska oluja širih razmera, masovna otmica, nejasna i konfuzna priča koja nije zaokružena) što je zaista porazno po autora čiji prethodni film nije bio loš (The Ghostmaker). Poseban problem je pojava čuvenog Wesleyja Snipesa koji igra misterioznog „vojnika” sa još misterioznijim ciljem. Uz to, njegove aktivnosti deluju izuzetno neprirodno nakalemljene na radnju filma, u tolikoj meri da deluju kao pozajmljene iz nekog drugog ostvarenja. Da li je u pitanju čista konfuzija i amaterizam (jer sličnih momenata ima i u drugim delovima filma) ili se u nekom trenutku otvorila mogućnost za angažovanje poznatog glumca tezgaroša (čitaj: prilika za promociju filma) pa je već postojeći scenario prepravljen i dopisana je uloga misterioznog tamnoputog šumskog ratnika koji možda jeste a možda i nije povezan sa vlastima... Odgovor na ovo pitanje verovatno nikada nećemo saznati ali on nije ni bitan i ne verujem da bi nekoga zanimao: ono što je bitno je da film jednostavno ne funkcioniše ni u jednom svom segmentu.


Autor je mnogo toga započeo ali ništa nije dovršio, uspevši samo snimiti neuspelu kombinaciju dva žanra i nekoliko radnji koje možda mogu funkcionisati ali ne skupa i ne u jednoipočasovnom filmu. Ionako nezanimljiv, neuverljiv i loše napisan film dodatno je pokvaren slabom glumom, neuverljivim likovima i brojnim klišeima a samo prelepa šuma i nešto maštovitiji prikaz unutrašnjosti svemirskog broda (i famoznih eksperimenata) drže film koliko-toliko gledljivim.

+ zanimljiva ideja; ambijenti
+ ambijent svemirskog broda
— veoma slaba priča i scenario
— slaba gluma i likovi u filmu
— nejasno i nedovršeno; klišei


 Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment