Thursday, January 19, 2023

Dead Bride (2022)


Režija: Francesco Picone
Uloge: Jennifer Mischiati, Christoph Hülsen, Douglas Dean
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt5255594/
Trailer: https://youtu.be/4GRNmdEcj-A
Pogledajte još: Abandoned (2022)

Paranormalnih horor filmova na temu zaposednutih kuća je zaista previše na tržištu i teško je ubosti neki dobar. Uglavnom su to prosečni, generički horor filmovi u kojima iskusniji gledalac ne može preterano uživati a Dead Bride čak nije ni jedan od njih. U pitanju je ispodprosečno ostvarenje koje smo pogledali da vi ne biste morali i koje preporučujemo isključivo onim gledaocima koji moraju pogledati apsolutno svaki horor na ovu temu.  


U prologu filma vidimo kako je jedan čiča skončao od strane maskirane i potencijalno nečastive osobe na mračnom tavanu svoje kuće... Pretpostavka je da se mrtva nevesta iz naslova filma otelotvorila a zatim obrušila na nesrećnog starca ali posmatramo dalje film, ne bi li došli do nekih saznanja & zaključaka. Selimo se određeni period u budućnost, nebitno koliki, i gledamo kako se mladi bračni par sa detetom useljava u kuću, istu onu kuću iz uvoda što krije famoznu pokojnu nevestu na tavanu svom. Doznajemo da je nastradali starac otac žene koja se useljava ali nas to ne iznenađuje te bezizražajnog lica nastavljamo dalje... Posmatramo kako se porodica smešta, znate sve one radnje koje slede u sličnim filmovima, oni raspakuju kutije, doteruju svoj životni prostor i tome slično. No, ne prolazi dugo a naša junakinja počinje da oseća nečije prisustvo i nalazi razne sitnice širom kuće koje je naprosto teraju da zagrebe ispod površine, sazna neke tajne građevine u kojoj živi i njenih nekadašnjih stanara a zatim i sama završi na famoznom tavanu kod još famoznije mrtve neveste...


Ma koliko da su filmovi u kojima se neka porodica useljava u zaposednutu kuću izanđali mi ih naprosto obožavamo i spremni smo preći preko određenih banalnosti, naivnosti a pre svega preko neoriginalnosti. Jer, treba biti realan – u ovakvim filmovima je davno sve rečeno. To kao da je i autor filma znao pa je pokušao svoje delo obogatiti nekim elementima poput flashbackova kojima je Dead Bride prožet u cilju što boljeg razumevanja prošlosti i sadašnjosti. Flashbackovi su urađeni u nešto drugačijim tonovima čime se jasno distanciraju od sadašnjosti a tu je i određena doza misterije koja se postepeno otkriva. Istinu ćemo postepeno doznavati iz pomenutih klipova, iz dokaza koje naša junakinja pronađe po kući ali i iz drugih izvora. Autor se ni tu ne zaustavlja sa „originalnostima” pa je prilično bespotrebno ubacio i paralizu sna te neke druge elemente koje ipak ne mogu Dead Bride izvući iz ponora ispodprosečnosti. Priču karakteriše dosta klišea pa ma koliko se u nekom trenutku činila komplikovanom prosečan gledalac može znati u kojem pravcu će sve otići i kako će se završiti.


Treba biti realan pa reći da je misterija možda jedina stvar koja vas može prikovati uz ekran dok ostali elementi definitivno neće. Sama kuća izgleda pristojno ali autor filma ne uspeva stvoriti jezivu atmosferu pa je Dead Bride za stepenicu manje jeziv od prosečnog modernog horor filma koji se dešava u zaposednutoj kući. Priča nije dovoljno zanimljiva da zainteresuje veliku većinu gledalaca, sve deluje mahom neubedljivo i veštački a takva je i gluma kao i odnosi među likovima. Svi akteri na ekranu su ne previše uverljivi i teško da će ikoga ubediti kako su u pitanju stvarni likovi u datoj situaciji. Svedoci smo da u hororima često sporedni karakteri nisu najtalentovaniji ali ovde ni glavna glumica nije uverljiva. Stiče se utisak da dotična više pazi da joj se ne pokvari šminka i frizura, poput glumica u indijskim horor filmovima. U završnici vidimo ipak nešto zanimljivije i bizarnije kadrove nekakvog podzemnog sveta a finale je zadovoljavajuće, pogotovo kada imamo u vidu kakav je dotadašnji tok Dead Bride bio.  


Da li zbog neiskusva autora, njegovog netalenta ili potrebe da napravi nešto drugačiji haunted house horor film, tek, Dead Bride deluje kao propisni mess raznih podžanrova gde je vrhunac neprirodno miksovanje osvetoljubivog entiteta i sveštenika koji vrši egzorcizam. Kraj filma navodi na pomisao da bi se ovaj autor mnogo bolje snašao u nekom apstraktnijem i bizarnijem svetu nego u zaposednutoj kući ali to ćemo možda videti u nekom njegovom narednom projektu.

+ završnica filma je nešto zanimljivija
+ delići atmosfere; prisutna misterija
— neoriginalna i nezanimljiva priča
— neprirodni miks horor žanrova
— klišei, slabija gluma i scenario
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment