Saturday, January 7, 2023

Barbarian (2022)


Režija: Zach Cregger
Uloge: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt15791034/
Trailer: https://youtu.be/Dr89pmKrqkI
Pogledajte još: Nope (2022)

Film Barbarian je postao hit još pre nego što se pojavio diljem bioskopskih dvorana pa stoga i ne čudi da se krajem prošle i početkom ove godine našao u vrhu mnogih top lista najboljih horor filmova 2022. godine. Očigledno je uloženo dosta materijalnih sredstava u stvaranje hypea pa čak ni neko ko temeljno izbegava bombastične najave nije mogao zaobići naslove kako će to biti najstrašniji film godine tokom čije projekcije ljudi napuštaju bioskopske sale i slično.


Imajući gore napisano u vidu verujemo da ne postoji gledalac koji ovom filmu nije pristupio sa velikim očekivanjima pa smo tako i mi uronili u njegovo varvarsko okruženje očekujući nešto više od proseka nove horor produkcije... Ali, krenimo redom, prvo sa upozorenjem. Barbarian je jedan od onih filmova koji sve duguju preokretima i koji su (svi odreda) njegov najjači adut. Obzirom da se prvi od pomenutih dešava veoma rano bukvalno nije moguće prepričati zaplet filma bez iznošenja spoilera pa ćemo imajući to u vidu samo ovlaš preći preko prvih 15-tak minuta ovog ostvarenja a za dalje ćete morati sami da se žrtvujete, ukoliko već niste, a verujemo da jeste. Dakle, zaplet prikazuje devojku po imenu Tess koja po mrkloj kišovitoj noći dolazi pred kuću koju je iznajmila putem proverene aplikacije Airbnb. Na njeno veliko iznenađenje istog trenutka otkriva da je očigledno došlo do neke greške ili nesporazuma budući da je ista kuća već iznajmljena liku po imenu Keith. Ona isprva želi da ode, on je nagovara da ipak ostane, smestiće se on na kauč u dnevnoj a njoj prepustiti spavaću, šta ima veze što će deliti kuću sa sumnjivim momkom koji ima nisko čelo zločinca... Mnoge devojke nikako ne bi pristale na to ali ona pristade i Barbarian se poče odmotavati svojim neuobičajenim tokom...


Ovo je samo početak, sadržaj koji ste mogli videti i u pametno sklepanim trailerima koji su se pojavili pre premijere filma, što je veoma pametno jer su gledaoci navođeni kako je u pitanju jedno potpuno drugačije ostvarenje. I zaista, tokom prve trećine filma gledalac je ubeđen kako prisustvuje psihološkom hororu koji svakog trenutka preti da postane nekakav torture porn: imamo mladu i naivnu devojku, imamo usamljenu kuću na mračnoj periferiji, imamo jeziv podrum, imamo kišnu noć i imamo naizgled uvrnutog domaćina koji je glumio Pennywisea. Šta se može isprečiti pa da devojka ne završi vezana lancima u podrumu a potom i mučena? Pa, isprečilo se to što su autori filma imali nešto posve drugačije na umu. Nakon što (spoiler ahead) devojka otkrije tajnu sobu u podrumu kuće film odlazi u nekom potpuno drugačijem pravcu, pravcu koji će jedni pozdraviti oberučke dok će za one druge to biti prilično razočarenje. Nama se ipak više dopala prva trećina filma, kada su prisutne tek naznake jeze i kada kuća, okolina i strah od nepoznatog podruma (i onoga što iz njega može izaći) deluje veoma zloslutno i uznemirujuće. Prvu trećinu filma ocenjujemo najvećom ocenom jer bi da je nastavio u tom tonu Barbarian zaista bio najstrašniji horor film sezone. Međutim, nakon toga je usledila poslednja, treća trećina filma koja je pomalo banalizovana...


Naravno, nećemo otkrivati o čemu se radi ali ćemo reći da se još jednom potvrdilo kako je užas najveći upravo onda kada je skriven i kada dolazi od strane nepoznatog; kada postane eksplicitan, vidljiv i direktan biva nedovoljno realan pa samim tim i nedovoljno strašan. Oko ovoga se mogu voditi polemike jer će definitivno postojati gledaoci koji će pomenute kadrove oceniti kao izuzetno jezivim i hororičnim. Filmu u poslednjoj trećini ne ide u korist i to što nije sasvim originalan (sličnih stvorenja na sličnim mestima smo se već nagledali) kao što mu ne ide u prilog ni dodatno bavljenje istorijatom. Ipak, ovo je urađeno iz potrebe ubacivanja društvenog komentara, tako svojstvenog modernim horor filmovima. Završetak filma je brutalan, eksplozivan i dinamičan ali je i pored toga poprilični letdown. Iako vrca od specijalnih efekata i gole borbe na život i smrt finale deluje skoro kao karikatura horora, nedovoljno ozbiljno pa stoga i miljama daleko od jeze koju je film ispoljio u prvoj trećini. Ovome u prilog ide i niz klišea ali i ogromna doza nerealnosti koju veoma često vidimo tokom celog trajanja. Razni postupci koje vidimo u Barbarian jednostavno ne deluju logično, ubedljivo i plauzabilno a iznajmljivanje ove kuće u ovom delu grada od ove osobe je samo prva u nizu.


Primetili ste da smo se u dosadašnjem delu opisa bavili prvom i poslednjom trećinom filma pa se sigurno pitate a šta je sa središnjom? Pa, centralnom trećinom filma suvereno vlada Justin Long i ona je zbilja odlična, sa jednim „ali” koje horor sreću kvari. Koliko god njegov segment bio zanimljiv (Long briljira i ostavlja u senci dva gore navedena „glavna” lika) i koliko god imao društveni komentar (njegova vrlo zanimljiva i više nego aktuelna sudbina glumca) dešavanja oko njega su vrlo komična, u tolikoj meri da Barbarian u centralnom delu bolje funkcioniše kao komedija nego što je i u jednom trenutku kao horor. Mi, naravno volimo horor komedije, te ne kritikujemo komične i/ili satirične momente po defaultu, samo smo od ovog filma očekivali jedno od strašnijih iskustava u prošloj godini a dobili smo scene koje su duhovitije od onih koje dolaze iz deklarisanih horor komedija. Scena kada Long premerava svoju kuću i kada bukvalno toliko obnevidi od potencijalne zarade da ne primećuje horor oko sebe je zaista urnebesna. Sve tri trećine nisu spojene na zadovoljavajući način i film ne deluje kao skladna celina. Segmenti deluju kao da potiču iz tri različita filma, međutim, ukoliko film ocenjujete po broju twistova i neočekivanih račvanja priče Barbarian bi vas mogao oduševiti.


Za nas je krajnji utisak ipak pomalo razočaravajuć jer smo ipak očekivali više, isključivo usled raznoraznih bombastičnih najava i činjenice da se ovaj film gotovo redovno nalazi u vrhu top lista, često i na prvom mestu. Na našoj listi se definitivno neće nalaziti u vrhu, ne samo iz razloga što nije previše strašan već i zbog svih zamerki koje smo izneli u gornjoj recenziji. Ipak, filmu se ne može prigovoriti da je dosadan, da nije zanimljiv i dinamičan, da nije dobro odglumljen i da je uspeo da zavara gledaoca, pa mu stoga i dodeljujemo prikladnu krajnju ocenu.

+ jeziva i sablasna prva trećina
+ dobra gluma Justina Longa
+ nekoliko vrlo komičnih scena
— poslednja trećina je oslaba
— dosta klišea i nerealnosti
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Odlican je film, i vecini jedan od najboljih ove godine.

    ReplyDelete