Tuesday, January 10, 2023

In the Forest (2022)


Režija: Hector Barron
Uloge: Debbon Ayer, Lyman Ward, Cristina Spruell
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13924926/
Trailer: https://youtu.be/2Fz6XuVa3ew
Pogledajte još: Killing Ground (2016)

Pogledali smo konačno In the Forest, američki backwoods survival horror thriller, film koji smo dugo vremena zaobilazili a koji nije baš toliko slab kao što može delovati ukoliko bacite pogled na njegovu iMDB ocenu. Dobro, ocene na pomenutom sajtu ponekad zaista ne odražavaju pravo stanje stvari a možda smo i mi fanovi šumskih survival horora, ko će ga znati... .Uglavnom pred vama je opis ovog filma pa se bacite na čitanje a posle toga (ukoliko vas zainteresujemo) i na gledanje filma.


In the Forest u svom zapletu ne sadrži nikakvo iznenađenje i započinje upravo onako kako fanovi ovog podžanra i očekuju: gledamo jednu porodicu koja se otiskuje put šume, porodičnog vikenda radi. Oni u svom RV-u (znate ono kamionče sa spavaćom i kuhinjom) odlaze do jednog proplanka gde se parkiraju a tu će podno šume i u blizini potoka podići šator te uživati pored logorske vatre. Prisutni su deda, ćerka i unuka, dakle jedna višegeneracijska porodica, što je jedan od originalnijih detalja tokom uvoda. Drugi originalni ali svakako dobrodošli detalj je da film veoma malo svog vremena troši na istorijate ovih likova i njihove porodične odnose što takođe pozdravljamo. Uglavnom, ugodan vikend je pred njima ali – ugodan vikend nikada neće dočekati. Odmah po parkiranju kamiončeta, a pre podizanja šatora i zabacivanja udice u potok, do njih dolazi drski vlasnik zemljišta i naređuje im da istog momenta odu sa njegovog poseda. Oni to i nameravaju da učine ali sticajem nepredviđenih okolnosti ipak ostaju na istom mestu. Dešavanja se dodatno komplikuju kada pokušaju da dozovu pomoć a što se više trude da odu sa ove lokacije sve će više upadati u probleme i smrtnu opasnost...


Troje naših junaka su različite dobi ali ne velike inteligencije, u čemu prednjači majka. Tražeći pomoć ona će šturiti nos mnogo duboko u privatnost porodice na čijem se zemljištu nalazi a kada zbog toga postane svojevrsna lovina dovešće u opasnost i ćerku i oca. Stari čiča je ovde otežavajuća okolnost, svojevrsno sidro i bez ikakve druge funkcije dok je klinka neki glas kakvog-takvog razuma i potencijalna heroina kada bi In the Forest bio klasičniji film nego što jeste. Međutim, ovde je priča nešto nestandardnija i neverovatnija, prilično misteriozna ali dovoljno napeta. Koliko god da nas nervira majka sa svojim nepromišljenim potezima (znate one iritantne scene kada neko traži pomoć i uz “hallo” ulazi u kuću nepoznatim ljudima) misterija u vezi njenog saznanja će vas prikovati uz ekran pa postoji verovatnoća da ćete usled toga i zažmuriti na neke objektivne mane filma. U samom finalu neke od misterija se otkrivaju ali ne sve; dobar deo onoga što smo trebali saznati i dalje ostaje pod velom tajne što je svakako veliki minus filma. Obzirom na nisku ocenu verovatnoća da se pojavi In the Forest 2 je minimalna pa su tolike i šanse da saznamo pravu istinu u vezi famozne porodice.


Spomenuli smo da film ima određenih mana. Recimo da je glavna audio-vizuelna mana ta što film mahom deluje jeftinije nego što biste očekivali od prosečnog triler horora. Kamera je ponekad amaterskog kvaliteta, čak ni gluma pojedinih likova nije na visokom nivou a scenario povremeno stoji na staklenim nogama i samo što se ne uruši. Postupci koje gledamo se mogu nazvati klišeiziranim, često i nerezonskim kada je majka u pitanju, ali to su stvari koje su prisutne i kod mnogo bolje produciranih ostvarenja pa su kod ovakvih kao što je In the Forest bukvalno podrazumevani. Lokacija je zadovoljavajuća, šuma nije previše gusta i jeziva ali ceo predeo deluje dovoljno pusto i daleko od bilo kakve civilizacije. Kuća u kojoj se dešava određeni deo radnje deluje autentično a gluma majke i ćerke zadovoljavajuće za ovu klasu filma. Klinka je uverljivija od svog dede, možda i od majke, pa je šteta što fokus filma nije bio upravo na njoj, baš onako kako je i poster filma nagovestio. Imali smo utisak da je ona neiskorišteni potencijal a za neku drugu priliku moraće sačekati neki drugi film...


Svakako da je ono što smo videli u filmu moglo stati u 50-tak minuta ali se i pored toga In the Forest ne čini previše razvučeno. Film ima određenih slabosti na polju scenarija ali bi se i preko toga moglo preći da je sve završeno na pravi način. Čak i kada pogledate postcredit scenu neće vam biti najjasnija pozadina viđenih dešavanja pa imajući to u vidu ne možemo ni preporučiti ovaj film.

+ napeta i dinamična radnja filma
+ lokacija, misterija, bezizlaznost
— određene tehničke slabosti
— scenario, dijalozi i postupci
— neke stvari ostaju neotkrivene
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment