Wednesday, January 4, 2023

The Accursed (2022)


Režija: Kevin Lewis
Uloge: Sarah Grey, Meg Foster, Sarah Dumont
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt14617254/
Trailer: https://youtu.be/Ry2lqIHcURY
Pogledajte još: Matriarch (2022)

Ne kažemo da naslov nekog filma ima direktne uzročno-posledične veze sa njegovim kvalitetom ali sada je već izvesno da film koji se zove The Accursed ne može biti dobar. Nakon nedavnog balkanskog iskustva sada smo iskusili i američke „proklete” ali stvar nije mnogo bolja: ovo je jedan slab i prilično nezanimljiv film koji ni u kojem slučaju ne možemo preporučiti. Čak i u nejakoj godini kao što je 2022. The Accursed je definitivno na dnu liste...


Film počinje susretom majke i ćerke sa lokalnom vešticom, istom onom sa omota filma što joj nekakva ruka izlazi kroz usta. Nakon tog pomalo dugačkog prologa radnja se premotava nekoliko meseci unapred i prati devojku po imenu Elly koja se vraća u rodno mesto i rodnu kuću nakon smrti svoje majke. Ona želi srediti kuću i neku papirologiju što je moguće brže a zatim pobeći iz grada, najverovatnije zauvek. Međutim, biva naprosto zaglavljena u rodnom gradiću sticajem raznih kliše slučajnih koincidencija: prvo, ona već iste večeri počinje da čuje i vidi sopstvenu majku, što je veoma uznemirava. Uz to svedok je brojnih neobjašnjivih događaja koji gledaoca (ali ne i Elly) navode na zaključak da je njena kuća zaposednuta. Gotovo istovremeno ona ima susret sa uvrnutom komšinicom i bivšom maminom prijateljicom a odmah nakon toga ponuđen joj je i jedan poslić koji ona naprosto ne može odbiti. Elly ima čuvati jednu nepokretnu staricu u komi i to u kolibi koja se nalazi daleko od bilo kakve civilizacije, na ubodu šume. Zaista, posao koji se samo može poželeti i koji nijedna devojka ne bi odbila...


Ovo je samo jedna u nizu neuverljivosti pa zbog toga The Accursed deluje mnogo neubedljivije od prosečnog deja-vu paranormalnog horora u kojem neka porodica ničim izazvana kupuje zaposednutu kuću i vesela se u nju useljava. I u ovom filmu glavna junakinja samouvereno pristupa poslu ne obazirući se na upozorenja komšija koji ni u jednom trenutku jasno ne govore šta je u pitanju već izgovaraju nejasne rečenice na koje niko ne bi naseo. Naravno, gledaoci već u tom trenutku znaju da je besvesna starica koju će Elly paziti i negovati ona ista veštica iz prologa a ne prolazi mnogo vremena dok ista ona ručerda sa omota filma ne počne ponovo da se pomalja iz staričinih čeljusti... Film se konstantno trudi da uplaši svoju glavnu junakinju, a uz nju i nas gledaoce, ali mu to ne uspeva iako se trudi iz petnih žila. Jednostavno, setup za ceo film je veoma slab i malo koji gledalac će biti ubeđen da na ekranu gleda žive likove od krvi i mesa. Film uglavnom deluje kao skup nasumično nabacanih scena bez ikakvog vezivnog tkiva pa ćete u više navrata gledati Elly kako mirno vrši neke aktivnosti u drugom delu kuće iako je pre samo nekoliko trenutaka prisustvovala neobjašnjivim i opasnih scenama u sobi sa nepokretnom staricom.


Sama lokacija na kojoj se sve dešava je mnogo jezivija od animiranih horor efekata a jedna sasvim obična lupnjava bi u ovoj mračnoj kolibi bila mnogo jezivija u nekakvom propisnom drugorazrednom hororu nego što su svi CGi efekti koje ćete videti u The Accursed. Kao da je toga bio svestan i autor filma pa je pored veštice u svoje delo potpuno bespotrebno ubacio i Ellynu majku, tačnije njen duh, koji se povremeno pojavljuje a još češće oglašava. Dve isprepletene radnje ne deluju uspešno povezano kao što ni sporedni likovi ne deluju da su prisutni sa razlogom već samo da bi se popunilo preko potrebno brojno stanje. Mala glumačka ekipa nije sposobna da iz nejakog scenarija izvuče nešto više a to se najviše vidi na primeru Mene Suvari koja je ovde najpoznatiji akter ali se ipak potpuno uklapa u sivilo. Možda jedini koji je uradio svoj posao iznad proseka je lik zaslužan za kinematografiju jer lokacija izgleda odlično i ukoliko pogledate fotografije uz ovaj opis moglo bi vam se činiti kako je u pitanju mnogo bolji film nego što zapravo jeste. Njegov završetak je zadovoljavajući i pomalo vadi stvar ali ne uspeva da od The Accursed načini dobar film.


Nekoliko jump scareova i pristojna lokacija su maksimum koji ovde možete dobiti dok na priču ne vredi trošiti reči jer je konfuzna i neuverljiva. Čak i među ispodprosečnim ovogodišnjim hororima The Accursed zauzima začelje pa njegovom gledanju pristupite samo ukoliko volite oslabe horore ili eventualno morate pogledati baš svaki paranormalni film.

+ dobra lokacija kolibe
+ zadovoljavajući kraj
— slaba i konfuzna priča
— neuverljivosti i klišei
— animacije i efekti
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment