Thursday, June 9, 2022

The Accursed (2021)


Režija: Kathryn Michelle, Elizabeta Vidovic
Uloge: Yancy Butler, Izabela Vidovic, George H. Xanthis
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt5737388/
Trailer: https://youtu.be/HHgrRu1UWoY
Pogledajte još: Witch Hunt (2021)

The Accursed je zvanično američki film ali se u njemu pojavljuje nekoliko domaćih imena, i ispred i iza kamere, zbog kojih se može smatrati makar 20% domaćim (balkanskim) filmom. Iako se u filmu govori engleskim jezikom moći ćete čuti neki poznati govor kao i balkansku muziku, koja je zvanično etiketirana kao istočnoevropska. Pa, ako ništa drugo The Accursed je makar po ovome originalan...


Priča kaže da su nekada davno darovite žene vodile drevne klanove na Balkanskim planinama. Stvorile su tri sestrinstva da manipulišu elementima a iako je bilo strogo zabranjeno neke od njih su bacale i kletve... Njihova moć je postala velika a da bi izbegle progon morale su pobeći za Ameriku. Ovo je priča o jednoj takvoj grupi darovitih žena, ili ako vam je lakše – o vešticama. Na jednoj proslavi desio se akcident: jedna od žena bacila je kletvu na drugu ženu, nakon toga ona prva beše ubijena od strane druge ali pre nego što je prva povukla kletvu (što nije baš u redu jer nepovučena kletva ostaje na snazi). Sada ova druga mora odseći sebi ruku kojom je ubila prvu a odsečenu šaku zakopati skupa sa telom pokojnice, kako bi kletva mirovala iako ne može biti povučena. Tako se i desilo, jer pravilnik o kletvama koji je overen kod notara u dva primerka se mora ispoštovati... E ali nekoliko decenija kasnije neke čudne stvari počinju da se događaju na imanju jedne od darovitih žena i to baš u trenutku proslave, kada je kuća puna rodbine i gostiju. Deluje da je zakopanoj kletvi dosadilo da odmara ali i da će imati pune ruke posla, obzirom na broj prisutnih. I to je u principu zaplet The Accursed.


Istina, zaplet filma malo duže traje pa od vas zahteva strpljenje i gledanje materijala koji nije sasvim horor, ili makar u tom trenutku ne deluje tako. Gledalac posmatra jednu balkansku svadbu koja na momente deluje poput romske, sa sve pevanjem, veseljem i ostalim elementima koji ovaj film jasno distanciraju od američkog. Od gašenja filma spašava isključivo mlada koja umesto da uživa na svom venčanju deluje kao da joj to nije prioritet i da je na imanje svog budućeg supruga došla posve drugim povodom. Mlada, jednostavno, traži đavola i – njega će i dobiti, u nekom obliku. E kada taj „đavo“ dođe film će postati nešto zanimljiviji i dinamičniji ali će tada pokazati i svoje druge manjkavosti. Odnosi i relacije između brojnih likova su užasno komplikovani i zamršeni, teško je pohvatati ko je kome šta i da li je to onaj isti lik što smo ga gledali u prethodnoj sceni. Mislim da je priča mogla biti lišena nekih karaktera, pogotovo imajući u vidu da određeni nemaju nikakvu svrhu na ekranu (poput Miraja Grbića), ili da je trebala biti ispričana jasnije, sa eventualno postepenim uvođenjem likova. Ovakva kakva jeste priča je teška za praćenje a ono što je na drugoj strani i zbog čega se gleda jedan horor film (ubistva, stvorenje...) nije dovoljno kvalitetno i dominantno da bi nadomestilo prethodno pomenutu manjkavost.


Poslednja trećina filma nudi nekoliko jump scareova i nekoliko jezivih momenata ali samo za one malobrojne koji do tada nisu odustali od gledanja. Strašne ili jezive scene karakteriše obilna upotreba animacija ali dotične nisu visokog kvaliteta što jasno pokazuje kojeg je nivoa sam The Accursed. Svakako bi mnogo bolja odluka bila da su se umesto masovnog CGI-ja u manjoj meri koristili praktični efekti ali budžet filma nije dozvoljavao da se u ostvarenje implementira ništa osim specijalnih animiranih efekata neke jeftinije kompanije pa šta je tu je... Svakako, efekti nisu najveći problem ovog filma već je to njegova konfuzna priča pa se nakon završetka filma da zaključiti da se dvojac iza kamere, a koji je zaslužan i za scenario, u budućnosti treba kloniti 'artije i olovke. Čak i oni malobrojni koji nisu odustali od filma teško će nakon odjavne špice prepričati šta su zapravo gledali a o vezama između likova i njihovim motivacijama da i ne govorimo. U slabijem scenariju koliko-toliko uspešno plivaju ne toliko loši glumci od kojih neke domaća publika svakako dobro poznaje. Osim gore pomenutog Miraja Grbića vidimo Izabelu Vidović, Gorana Višnjića i Maru Omaljev u skandalozno kratkom pojavljivanju.


The Accursed sadrži neke zanimljive, originalne ili dobre ideje ali cela priča nije dobro napisana i skrojena u zadovoljavajuću formu. Ipak, bilo bi zanimljivo videti sledeći projekat dvojca iza kamere, i videti da li su izvukli pouke sa ovim filmom te pisanje scenarija prepustili nekom drugom (ili ga eventualno napisali na malo drugačiji način).

+ balkansko-istočnoevropski ambijent
+ nekoliko poznatih domaćih glumaca
— dosta konfuzna i komplikovana priča
— previše slabih kompjuterskih animacija
— neki od likova su veoma slabo napisani
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment