Tuesday, June 14, 2022

You Are Not My Mother (2021)


Režija: Kate Dolan
Uloge: Carolyn Bracken, Paul Reid, Hazel Doupe
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10406596/
Trailer: https://youtu.be/FZZEZTcP44U
Pogledajte još: The Hole In The Ground (2019)

You Are Not My Mother je irski psihološki horor film i debitantsko ostvarenje gore navedene autorke. Film se, naravno, bavi nekim temama koje se mogu podvesti pod tipično ženske ali ukoliko ste željni slow burn horora naoružajte se preko potrebnim strpljenjem i otisnite se u jednu misterioznu i jezivu priču o majci (ili možda nemajci) i ćerki... U svakom slučaju otisnite se u jednu veoma čudnu i bizarnu priču smeštenu u Irsku.


Na samom početku gledamo jedan dosta jezivi prolog u kojem je dete u kolicima samo samcijato ostavljeno u sred gradića, na ulici. Ko ga je tu ostavio i zbog čega – ne znamo a sve što vidimo su nepoznate ruke koje se prihvataju kolica i dete guraju u pravcu obližnje šume... Šta to sve znači u tom trenutku nemamo pojma ali se zato brzo selimo u sadašnjost: nekada mala Char je očigledno preživela onu „otmicu” iz uvoda a da li joj je ožiljak na licu uspomena na taj događaj ili potiče iz neke druge situacije otkrićemo u daljem razvoju filma... Elem, Char je pametna ali povučena i tiha devojka te kao takva predstavlja veoma pogodan materijal za šikaniranje u školi od strane svojih vršnjaka. Ni kući devojka nema sreće: njena majka ne deluje preterano zainteresovana za ćerkine probleme ali ni za svoj život. Očigledno je pod nekim većim (naizgled psihičkim) problemima pa jednog dana netragom nestaje, potpuno iznenada, ostavljajući svoj automobil nedaleko od obližnjeg jezera. Char i njena baka odmah alarmiraju policiju, lepe čak i plakate po kvartu, a nestala žena se sama samcijata pojavljuje narednog dana, naizgled se čini da je potpuno živa i zdrava ali ne želi da otkriva gde je provela poslednjih 24 časa niti razloge svog nestanka. Međutim, Char veoma brzo uviđa da sa njenom majkom nešto nije u redu, da se ponaša čudno i nepredvidivo i da tu osobu kao da ne poznaje... Ali, kako objasniti da osoba koja izgleda i deluje kao vaša majka to zapravo nije?


Kada kažete „irski psihološki horor” mnogi gledaoci će pomisliti na sporo-odvijajuću priču, dugačke kadrove pune teške tišine i veoma svedenih dijaloga, na manjak dinamike, dosta atmosfere, strah koji tinja iza inertne ali jezive priče te na sumorni ambijent, obaveznu šumu i nekakav uvrnuti folklor koji ima istorijat u dalekoj ali tragičnoj prošlosti. Sve to dobijamo i u slučaju You Are Not My Mother iako je ono poslednje spomenuto (folklor i tradicija) dosta svedeno zbog čega se film čini nešto modernijim od nekih drugih filmova iz ovog geografskog predela a na sličnu temu. Ipak, osnova priče seže duboko u istoriju i odaziva se na gledaocima horora dobro poznato ime – Changeling. Za one koji ne znaju - u pitanju su kreature stvorene od strane demona a koje su ubačene u dom roditelja kako bi otele njihovo dete i same bile postavljene na njegovo mesto. Ta spodoba izgleda potpuno identično detetu, poseduje sve druge istovetne karakteristike kao i nestali mališan pa jedino njegovi roditelji osećaju da njihovo dete više nije isto, da se razlikuje, uglavnom po temperamentu i/ili ponašanju. U slučaju ovog filma autorka je otišla korak dalje i ponudila nam pitanje – a šta ukoliko nam neko zameni majku? Kako bismo reagovali i koji bi nam bili potezi? Da li bismo se nekome poverili i ko bi nam uopšte poverovao?


Nimalo slučajno nije što se sve ovo dešava u predvečerje praznika Halloween, tačnije na Samhain. Iako je deo grada urban na nekim delovima vidimo predstojeću prazničnu dekoraciju, koja u finalu kulminira spektakularnom paljevinom. Ipak, grad je uglavnom sumoran, depresivan, pust i siv, baš kao što je i život glavne junakinje, ali mestimično deluje prilično veštački. Veštački deluje i upadljivo odsustvo tehnologija, pre svega mobilnih telefona. Celoj priči pomalo smeta što gledalac nema uvida u istorijat odnosa majke i ćerke, već se u priču uključuje neposredno pre majčinog nestanka. Upravo iz tog razloga gledalac je više zabrinut za odnose Char i njene nove drugarice (ex-nasilnica koja se vremenom promenila) nego za relaciju majka-ćerka. Veliko je pitanje da li je tako trebalo biti, da li je u pitanju plan autorke filma ili sticaj nesrećnih okolnosti i nedovoljne dubine određenih likova, pre svega majke. S druge strane, majka (tj. glumica po imenu Carolyn Bracken) pruža najupečatljiviju glumu filma i na momente deluje veoma zastrašujuće, gotovo animalno. Njena pojava u finalu je jeziva i impresivna. Baka je veoma misteriozna, na čelu joj piše da nije potpuno nevina u celoj priči i da očigledno zna neke stvari koje su tinejdžerki nepoznate, i to je dovoljan pokretač da se ova misterija pogleda do samog kraja.


Gledajući You Are Not My Mother nećete doživeti prosvetljenje, uglavnom nećete videti ni ništa novo, ukoliko nemate strpljenja bićete i ugušeni sporom pročom, ali ukoliko volite Changeling i britanski folklor ovaj film bi vam mogao prijati.

+ misteriozni irski folk horor film
+ sumorna i nelagodna atmosfera
+ Carolyn Bracken u ulozi majke
— veštački izgled grada; prespor
— neki likovi su mogli biti dublji
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment