Tuesday, June 21, 2022

The Last Thing Mary Saw (2021)


Režija: Edoardo Vitaletti
Uloge: Stefanie Scott, Daniel Pearce, Philip Hoffman
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt9741180/
Trailer: https://youtu.be/XTqI8OK20vI
Pogledajte još: Fear Street: 1666 (2021)

The Last Thing Mary Saw je pomalo zapostavljeni film, reklo bi se nepravedno. Možda je to zbog njegove intrigantne tematike koja nije za svakoga a možda i zbog streaming platforme koja poseduje prava na njegovo prikazivanje (Shudder) i koja nije u vrhu po broju korisnika. No, bez obzira na sve navedeno ukoliko ste ljubitelj mračnih filmova čija radnja seže daleko u prošlost a uz to ste i dovoljno liberalni ovo je materijal koji ne bi trebali propustiti...


Radnja filma započinje 1843. godine u Njujorku gde gledamo suđenje devojci po imenu Mary, na čijoj farmi su se desila određena ubistva. Ona suđenje provodi vezanih i krvavih očiju (scena sa omota), što je samo jedna od misterija, a u svrhu razotkrivanja istih veoma brzo se vraćamo u prošlost, na jednu izolovanu farmu negde u ruralnim američkim krajevima, tokom mračne zime. Doznajemo da je Mary ćerka jednog imućnog čoveka koji na svom imanju osim nekoliko generacija rođaka ima i poslugu, te sluge raspoređene po okolnim objektima. Svi prisutni se bave poljoprivredom, živinarstvom i drugim seosko-farmerskim aktivnostima tog doba ali ne uživaju svi istovetne blagodeti: socijalna problematika je samo jedan segment filma, i to sporedni, dok se glavna odaziva na – rodnu. Naime, bogata naslednica Mary se emotivno zbližila sa svojom sluškinjom Eleanor a bilo kakvi istopolni intimni kontakti krajem XIX veka ne bi prošli ni na nekom urbanijem mestu a pogotovo neće proći u jednoj tradicionalnoj, konzervativnoj i (kvazi)religioznoj zajednici kakva je pomenuta farma. Obe devojke istog momenta bivaju brutalno kažnjene ali ih to ipak neće sprečiti da svoju vezu nedugo zatim nastave...


Film se fokusira na nedozvoljenu lezbijsku vezu dve devojke ali je umesto duginim bojama on ofarban izuzetno tmurnim i mračnim tonovima, koji ne donose svetlo na kraju tunela ni za trenutak. Film u principu nije teško pratiti, iako će se definitivno naći gledaoci kojima mračni ambijent neće prijati, ali se spremite za večeri koje protiču uz šturu svetlost sveća i petrolejskih lampi, noći zabranjene ljubavi obasjane mesečinom ili maglovita jutra sumornog i blatnjavog decembra koji protiče bez snega. Sve je snimljeno veoma atmosferično, tmurno i veoma depresivno, sa malo dijaloga i sa bezbroj kadrova gde u ćutanju prisutnih likova moramo zaključiti neke stvari i na mimici lica pročitati šta smeraju ili poručuju. Stariji likovi su svi odreda strogi, distancirani, uglavnom odlučuju samo osobe muškog pola (uz neke vremešne ženske osobe), likovi srednjih godina su pod izrazitim uticajem onih starijih i autoritativnijih a naše dve junakinje su ostavljene na vetrometini da se snalaze kako znaju i umeju... Kompletan vizuelni ugođaj izuzetno doprinosi teškoj i turobnoj radnji a ono što smo doznali još u samom uvodu (da su se desila određena ubistva) takođe pomaže stvaranju nelagodnog osećaja i predosećanju da nešto loše svakog trenutka treba da se desi.  


The Last Thing Mary Saw ipak ima i određenih paranormalnih elemenata koji su tu da začine priču, da ona bude još čudnija i jezivija... Tu je i jedan misteriozni lik koji se pojavljuje pravo niotkuda a čiji dolazak će imati snažne konsekvence po centralna dešavanja. Ne možemo reći da nam se dolazak ovog lika preterano dopao ali to svakako nije problem Rory Culkina koji ga je više nego dobro odigrao. Kasting za stanare farme je takođe dobro odrađen pa ćete se verovatno više groziti nekih osoba nego paranormalnog entiteta u poslednjoj trećini filma. Kao i obično – jezivost i opasnost je direktno proporcionalna količini izgovorenih verskih citata i „bogougodnih” fraza koje izlaze iz usta vernika a količina nasilja nad svojim najbližim tera gledaoca da se zamisli o životu u davna vremena, i to ne samo LGBT populacije. Najveće zvezde filma su ipak Stefanie Scott i Isabelle Fuhrman, prva kao Mary a druga kao njena zabranjena ljubav. Stefanie je simpatična u glavnoj ulozi, emotivna, zapostavljena i odbačena ali su autori filma ipak pametno njenu minutažu povećali u odnosu na minutažu Isabelle kako prva ne bi bila u senci izuzetne ex-Orphan. Između njih dve se oseća neka hemija i to ne samo u emotivnim scenama.


The Last Thing Mary Saw je možda slab (po količni, ne po kvalitetu) u specijalnim efektima i brutalnostima ali njegova snaga dolazi do izražaja u nekim drugim aspektima koji su trenutno aktuelni u američkoj filmskoj industriji. Ukoliko volite sablasne, napete, mračne i jezive folk horor misterije ovaj film bi vam se mogao svideti a ukoliko od jednog filmskog dela zahtevate dinamiku možda bolje da produžite dalje.

+ teška, mračna i potresna priča o ljubavi dve devojke
+ zaista maestralne Stefanie Scott i Isabelle Fuhrman
+ autentični ambijent i specifična zloslutna atmosfera
— lik The Intrudera nam se nije baš previše dopao
— u nekoliko navrata film zna biti previše mračan
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment