Sunday, March 19, 2017

Orphan (2009)


Režija: Jaume Collet-Serra
Uloge: Isabelle Fuhrman, Vera Farmiga, Peter Sarsgaard
Pogledajte još: Case 39 (2009)

Konačno evo i opisa jednog od mojih omiljenih horor filmova XXI veka - filma Orphan, horora koji se vrlo često nalazi na Top 10 listama najboljih ostvarenja strave i užasa novog milenijuma. Istovremeno, ovo ostvarenje se nalazi i na samom vrhu liste filmova sa jezivom decom dok ga mnogi kritičari s pravom porede sa legendarnim The Bad Seed, jednim od prvih (ako ne i prvim) filmova koji je obrađivao sličnu temu i u fokus stavljao jezivu i poremećenu devojčicu. Nedavno gledanje filma Orphan mi je bilo (koliko se sećam) četvrto po redu a pogledao sam ga na predlog čitateljke Mirjane.



John i Kate su naizgled srećni roditelji dvoje maloletne dece a na putu do pune sreće isprečila im se lična i porodična tragedija - Kate je doživela pobačaj kod treće trudnoće što je ostavilo veliki pečat na njen dalji emotivni život, unelo bespotrebnu nestabilnost u bračnu vezu i gurnulo je u pravcu određenih poroka. Recimo da je ovaj i ovakav uvod jedna od malobrojnih mana filma jer, barem meni, ne deluje naročito uverljivo da majka dvoje lepe dece padne u depresiju jer ne može (makar trenutno) imati treće. Verovatno da bi sve izgledalo mnogo ubedljivije da su John i Kate par bez dece i da neuspešno pokušavaju da postanu roditelji ali je zbog kasnije radnje filma filma odlučeno da već imaju dvoje male dece i sa tim se gledaoci moraju pomiriti. Uglavnom, Kate po sopstvenim rečima ima višak ljubavi koju mora da usmeri ka još jednom detetu što rezultira time da se skupa sa svojim suprugom upućuje u katoličko sirotište gde bi kao u prodavnici džidža-bidža odabrali jedno dete, ono koje im se najviše svidi. Međutim, desilo se nešto potpuno suprotno: jedna kulturna, fina, vaspitana i veoma zrela devojčica po imenu Esther je izabrala njih, oni su je odmah prihvatili kao najrođeniju i poveli je u svoj topli dom nadajući se nekom novom početku... Nažalost, veoma brzo će se ispostaviti da, kao što kaže tagline filma - nešto nije u redu sa Esther...


Druga mana filma sledi uskoro a to je suviše brzo odvijanje događaja po dolasku u dom. Veoma brzo se gubi poverenje između Kate i Esther, devojčica se potpuno stavlja na stranu začuđujuće naivnog oca kojim uspešno manipuliše i počinje da kažnjava sve one koji joj stanu na put ili za koje proceni da joj predstavljaju opasnost. Voleo bih da je ovaj segment filma malo produžen, da se poverenje između brižne maćehe i pažljive devojčice koja to zapravo nije postepeno gubi, tada bi film svakako bio još duži (i ovako traje dva puna časa) ali bi sve delovalo još uverljivije. U svom novom domu Esther zaista ne gubi vreme i veoma brzo kreće sa sprovođenjem svojih planova; ispočetka će to biti samo pretnje ili povrede a uskoro će početi koristiti sve alatke koje joj se nađu pri ruci. Radnju filma dalje ne bih podrobnije opisivao jer film poseduje nekoliko twistova, pa iako mislim da je većina gledalaca već pogledala ovaj odlični film zaustaviću se da ne bih kvario ugođaj onima koji to još nisu uradili. Ukoliko među vama postoji neko ko još nije pogledao Orphan znajte da je to filmski prekršaj za koji nema opravdanja; ukoliko je tako odmah prekinite čitanje ovog opisa i bacite se na gledanje.


Nakon nekoliko gledanja mi je zaista teško proceniti kakav može biti prvi susret sa ovim filmom i koliko prevazilazi očekivanja gledalaca, a to čini u svakom slučaju. Ono što mogu je da uporedim film sa novijim ostvarenjima na ovu temu a takvih ima dosta poslednjih sezona. Glavni utisak je da autori novijih horora sa creepy decom nisu mnogo toga naučili jer Orphan nije PG-13 horor film sa obiljem animacija već film koji iz svakog svog elementa izvlači gotovo maksimum i kao takav povremeno deluje kao da je došao iz nekog drugog perioda, recimo iz perioda kada se pojavljivao mnogo manji broj ali kudikamo kvalitetnijih horor naslova. Recimo, kamera u filmu je najčešće odlična a u nekim scenama maestralna. Pojedini incidenti (recimo onaj na dečijem igralištu) su toliko dobro kadrirani i režirani da imate utisak kako gledate neki horor film s početka 80-ih godina. Takva kamera i režija u kompletu sa dobrom pričom stvaraju veoma napetu atmosferu koja ne prestaje sve do klimaksa na jezeru. Dalje, ne samo radi tog klimaksa odabrano je da se kompletna radnja filma dešava u zimskom periodu što stvara vizuelno prelep ali zastrašujuć ugođaj. Sneg pada gotovo tokom celog trajanja filma, kanadski ambijent nije bilo potrebno dodatno animirati a krvavi sneg stvara najjeziviji kontrast koji možemo videti na filmskom platnu.


Ambijent u kojem se film događa je takođe odličan. Kuća koja se nalazi na obodima šume je perfektna za jedan horor film a dovoljno je udaljena od bilo kakve civilizacije kako policija ne bi mogla doleteti na poziv. Zavejana okolna šuma je jeziva sama po sebi a sve je obogaćeno autentičnim kadrovima drvene kućice za igru na drvetu, zaleđenog jezerceta i drugim detaljima. Vizuelna perfekcija se prenosi i na glumačku postavu. Johna i Kate igraju odlični Peter Sarsgaard (The Skeleton Key, The Cell) i Vera Farmiga (The Conjuring, The Conjuring 2), i dok je Peter sasvim korektan u svojoj ulozi naivnog i podvodljivog supruga Vera pruža nešto više, što je sasvim očekivano. Ipak, ovaj dvojac nije ono što će vas ostaviti bez daha već dve devojčice koje su obeležile ovaj film. Prva devojčica je preslatka Aryana Engineer (Resident Evil: Retribution), devojčica oštećenog sluha čije znanje znakovnog jezika ju je i preporučilo producentima Orphana, mada klinkica poseduje i druge sposobnosti, kao što su dobro iskazivanje emocija. No, prava zvezda ovog filma je Isabelle Fuhrman (Children of the Corn, Cell) u ulozi Esther, koja briljira u apsolutno svakoj sceni filma, bilo da je prikazana kao kulturna i učtiva devojčica finih manira ili jezivi i zastrašujući psihopata spreman da ubije bez trunke griže savesti.


Esther je jedna od najuvrnutijih figura horor filma sa decom u glavnim ulogama a Orphan je jedan od retkih horor filmova gde natpis na omotu kako je u pitanju horor film godine nije laž. Ovo je obavezno filmsko štivo ne samo za fanove horora već i za svakog filmskog fana uopšte, delo u kome malo šta ne štima i kome se može zameriti samo nekoliko sitnica ili delića koji se ne uklapaju potpuno u priču ili naša očekivanja; zauzvrat, dobićete mnogo toga a osim stvari koje sam napomenuo u gornjem opisu videćete mnogo napetih momenata, nekoliko briljantnih ubistava, obrte i odličnu atmosferu.

+ jeziva priča sa preokretima
+ Isabelle Fuhrman kao Esther
+ atmosfera, napetost, likovi
+ režija, ambijent, ubistva
— delovi priče i druge sitnice


Ocena: 9/10


Dopuna nakon drugog gledanja (21.08.2022.)

Obzirom da se (ne)očekivano proširenje filma Orphan već pojavilo na tržištu nema druge nego po ko zna koji put pogledati original kako bismo bolje sagledali kvalitet pomenutog prequela. Odmah na početku evo jedne izjave, pod punom krivičnom & materijalnom odgovornošću: ukoliko se ne varamo ovo nam je bilo peto gledanje filma a proteklo je u više nego euforičnom raspoloženju, što znači da je u pitanju jedan zaista odličan film, gotovo bez mana, film koji je izuzetno uspešno izdržao test vremena i koji je itekako pogodan za višestruka gledanja. Sa gornjom recenzijom se, naravno, slažemo, skoro do poslednje zapete. Lista elemenata koji se moraju pohvaliti u ovom filmu zaista ide u nedogled pa je to bolje preskočiti. Ipak, ne spomenuti jednu Isabelle Fuhrman kao Esther bila bi zaista nepravda jer je tada 12-godišnjakinja odigrala svoju ulogu života i dočarala nam jednu od najporemećenijih klinki u istoriji horor žanra (ovo „klinka” naravno uzmite sa rezervom jer je u pitanju „kao” odrasla osoba). Posebno zadovoljstvo je posmatrati je u svim tim specifičnim retro haljinama koje menja u gotovo svakom kadru, veoma čudnoj i demodiranoj garderobi koja njoj iz nekog razloga perfektno pristaje. Filmu se jedino mogu zameriti nekoliko neubedljivosti (razlog za usvajanje ili Esherin autoritet nad klinkom) ali to nisu krupni elementi koji narušavaju utisak perfekcije. Što se tiče ocene neka bude kao i do sada – 9/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. Nisam razumeo deo za gluvu devojcicu.Jel ona zaista gluva, (ne samo u filmu), ili jednostavno zna te znakove za gluvoneme?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Devojčica je oštećenog sluha a njena majka je gluva, tako da je odmalena naučila znakovni govor što ju je i preporučilo za ovaj i ostale filmove.

      Delete
  2. Wow, nisam to znao.Ima i jedna glumica sa istim problemom koja je cak i osvojila oskara, ne secam se kako se zove i da li je i njen lik u tom filmu takodje "gluv" posto se ni imena filma ne secam.Sto bi rekli:"Deco, ne odustajte od vasih snova".
    Gledao sam ovaj film sinoc na Pinku 2 pa me zanimalo da li ga imas na listi. :)

    ReplyDelete