Wednesday, June 26, 2024

Before I Hang (1940)


Režija: Nick Grinde
Uloge: Boris Karloff, Evelyn Keyes, Bruce Bennett
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0032245/
Insert: https://youtu.be/PnXse0Hx0eA?si=PSN35hC1phbv257y

Before I Hang je treći po redu u serijalu sličnih filmova o ludom doktoru kojeg uvek igra legendarni Boris Karloff. Osim glavnog aktera opet je zadržan i isti režiser prethodna dva filma (The Man They Could Not Hang, The Man with Nine Lives) ali je promenjen koscenarista što je dovelo do to toga da je priča nešto drugačija iako obrađuje jedan vrlo sličan događaj.


Ovoga puta Karloffa vidimo kao vremešnijeg naučnika dr. Johna Gartha koji se odmah na početku filma nalazi na suđenju i to u ulozi optuženog. Iz njegove odbrane saznajemo kako je on godinama pokušavao da pronađe lek protiv starenja ali naprosto nije imao dovoljno vremena da spasi svog bolesnog prijatelja. Kada je bolest dotičnog uznapredovala Garth ga je ubio iz sažaljenja te zaglavio iza rešetaka. Uprkos naučnikovim molbama da sud uvaži njegove plemenite namere porota ostaje imuna i šalje ga direktno na vešala. Međutim, dok čeka na izvršenje smrtne kazne on uspeva da se dogovori sa upravnikom: pod krovom zatvora nastaviće svoje eksperimente, pretvarajući nekoliko zatvorskih odaja u svoju laboratoriju, a u istraživanjima će mu pomoći jedan drugi naučnik koji je zainteresovan za Garthov rad i koji bi nakon njegove smrti trebao nastaviti ceo projekat. Kombinujući krv nedavno pogubljenog zatvorenika naučnici uspevaju da stvore serum koji usporava starenje a isprobavaju ga direktno na Garthu! Ali, problem nastaje kada se ispostavi da je u našeg naučnika skupa sa pokojnikovom krvlju ubrizgan i njegov ubilački DNK pa sada Garth na trenutke gubi kontrolu nad svojim ponašanjem i postaje hladnokrvni poremećeni serijski ubica!


Opet jedna zanimljiva ideja u kojoj se Boris Karloff snašao kao riba u vodi. Jeste, u to doba on je bio zaista idealna osoba za ulogu poremećenog doktora a i danas bi bilo teško naći nekog harizmatičnijeg lika. Karloff je glavni adut ovog filma i razlog zbog kojeg Before I Hang svakako treba pogledati. On pleni svojom pojavom bez obzira u kojem stanju se nalazi, a često zapada u ubilačku fazu pod teretom tuđe krvi u sebi... Karloff je atrakcija i harizma, pozitiva i ludost u jednom, pa čvrsto gospodari filmom bez obzira na ponekad prilično luckast scenario. Sa glumačke strane se odlično snalazi u svim dodeljenim mu linijama teksta pa čak i u pomalo filozofskim izlaganjima tokom suđenja. Before I Hang nastavlja nit prethodnih ostvarenja pa pokušava da analizira određene težnje čoveka i cenu koju je spreman platiti kako bi te težnje ostvario. Svi akteri koje u filmu vidimo mimo Karloffa su sporedni likovi, iako poznavaoci filmova tog doba mogu među njima prepoznati nekoliko faca. Karloff je ovde zvezda, on je razlog zbog kojeg se ovaj film i danas gleda i on je definitivno simpatičan gledaocima iako u filmu nije sasvim pozitivan lik. Definitivno je zaslužio da njegovo ime bude krupnim slovima istaknuto na posteru ili omotu filma.


Nismo se mogli oteti utisku kako je ovaj film nešto zbrzaniji u svom početku, tačnije da je trebao početi drugačije a ne scenama iz sudnice. Možda je sve to urađeno zbog ograničenog trajanja (film traje tek jedan sat), možda da bi bio dovoljno drugačiji od prethodnika, tek, nije najsrećnije rešenje da kompletnu pozadinsku priču saznajemo iz ustiju glavnog aktera, bez ijednog kadra tih dešavanja ili flashbacka. Takođe, nisu dovoljno atraktivni ni kadrovi ubistava budući da Garth svoje žrtve redovno davi svojom maramicom koju drži spakovanu u gornjem džepu sakoa. Bilo je ovde svakako još prostora da se Before I Hang napravi boljim filmom (recimo, ne videsmo ni njušku zatvorenika čija krv je iskorištena za spravljanje seruma) ali treba imati u vidu da su svi filmovi iz ovog serijala ipak nižebudžetni a da je novac verovatno bio ograničavajući faktor barem za neke stvari. Ipak, Karloff i režiser uspevaju da malo ispeglaju film kako bi on postao gledljiviji, ovaj drugi svojom odličnom kamerom i pametnom upotrebom senki. Dr. Garth u poslednjoj trećini filma postaje jeziv poput nekakvog slasher monstruma koji u nedostatku bilo čega oštrog svoje žrtve lišava života maramicom...


Zaključak nakon gledanja Before I Hang je da je ovo manje spektakularno i zanimljivo ostvarenje od prethodna dva filma ali koje itekako vredi pogledati, pogotovo ukoliko ste fan glavnog glumca ili uopšte starih filmova o ludim naučnicima.

+ ponovo maestralni Boris Karloff
+ napeta triler Jekyll/Hyde priča
+ u nekim stvarima film je aktuelan...
— ... ali su zastarelosti neminovne
— nešto slabija priča od prethodnih
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment