Friday, June 21, 2024

The Man with Nine Lives (1940)


Režija: Nick Grinde
Uloge: Boris Karloff, Roger Pryor, Jo Ann Sayers
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0032753/

Nastavljamo opisivanje (pra)starih horor filmova o ludim doktorima koje uvek igra Boris Karloff i dolazimo do The Man with Nine Lives, možda i najboljeg ostvarenja u ovom serijalu filmova. Čoveka sa devet života je radila potpuno ista ekipa ljudi koja stoji iza prethodnog filma a ukoliko ga pogledate primetićete i da se neki isti glumci pojavljuju u manjim ili većim rolama, što će se nastaviti i u narednim ostvarenjima koje ćemo opisati.


Uglavnom, poput prethodnika i ovaj film je nastao na osnovu slučaja izvesnog doktora Roberta Cornisha koji je 1934. godine uspeo da, navodno, oživi prethodno usmrćenog psa. Šokantno i suviše revolucionarno otkriće koje je kršilo tadašnje medicinske kodekse rezultiralo je time da doktor bude bukvalno banovan sa univerziteta a njegova sudbina, doduše u drugačijem obliku i pod drugim imenom, filmovana u The Man with Nine Lives. Ovoga puta film počinje bez Borisa Karloffa jer posmatramo doktora po imenu Tim Mason, čoveka koji već godinama izučava nešto što se naziva ”frozen therapy” i što bi moglo pomoći kod najtežih oboljenja. Stvar je u tome da se velikom količinom leda telo pacijenta bukvalno zaledi na duži vremenski period, tokom kojeg bi on bio stavljen na minimum životnih funkcija čime bi se zaustavilo starenje tela ali i napredovanje određenih bolesti. Kada Mason zbog radikalnih ideja i alarmiranja javnosti bude odstranjen sa projekta na kojem je do tada radio on odlučuje da ode u kuću dr. Leona Kravaala (Boris Karloff), naučnika koji je rodonačelnik te terapije ali koji je netragom nestao još pre deset godina...


Kada Mason stigne nadomak ostrva na kojem se nalazi famozna kuća njegovog uzora dobiće upozorenja meštana da ni po koju cenu ne pristaje na obalu ukoliko ne želi da mu se desi isto što i njegovim prethodnicima. Naravno, on se oglušuje o upozorenja, te sa svojom verenicom seda u čamac, vesla, pristaje na suprotnu obalu, ulazi u zaraslu naučnikovu kuću a u njoj sticajem okolnosti pronalazi laboratoriju i još štošta. Kod ovako starih filmova ne može biti govora o spoilerima ali ipak nećemo dalje otkrivati o čemu se ovde radi i kakvo je iznenađenje Mason doživeo: nije ovde stvar u kvarenju ugođaja, jer informacije o radnji ovog filma su na samo nekoliko klikova od vas, već želimo da navedemo barem pojedince da daju šansu ovom zaboravljenom ostvarenju jer je ono izuzetno dobro i za nijansu kvalitetnije od prethodnika. Ovde ima mnogo više misterije i naučne fantastike nego horora kakvim ga danas poznajemo, pa ipak, sama ideja o zamrzavanju nekoga i njegovom odmrzavanju nakon mnogo godina je uvek zanimljiva, poput svojevrsnog putovanja vremeplovom u budućnost.


To putovanje je svakako izgubilo na bombastičnosti jer su i godina iz koje je dotični krenuo (1930.) i godina u koju je stigao (1940.) suviše daleko iza nas (još malo pa čitav vek!) ali uz malo mašte možemo zamisliti da se The Man with Nine Lives rimejkuje i postane savremeni film na istu temu. Jer, kada zagledamo u dubinu ovo je ostvarenje koje se i dalje bavi modernim temama i savremenim težnjama današnjeg čoveka ali ovde prikazane na rudimentalan način i uz tadašnje medicinske standarde koji danas deluju smešno i naivno. Boris Karloff opet briljira u ulozi ludog naučnika, čak i više nego u prethodniku, iako njega lično i ne vidimo u prvih 20 minuta filma (ceo traje 74 minuta). Borisov makeup je ovde nešto drugačiji ali on opet uspeva da deluje prilično zastrašujuće dok, pak, na trenutke zrači pozitivnošću i težnjom da pomogne svetu dajući na medicinskoj tacni čak i svoj život. Opet njegov karakter šeta linijom između pozitivnog i negativnog pa i u ovome vidimo sličnosti dva pomenuta ostvarenja. Iznenadio nas je dobro urađen ambijent ledene komore, pa i čitavog objekta sa okućnicom, ali i dinamika u poslednjoj trećini filma, na čemu bi filmu pozavidela i neka savremena ostvarenja.


Svesno smo zaobišli pominjanje ostatka glumačke postave jer koliko god svi dobro obavili posao (za tadašnje standarde) ipak ostaju u debeloj senci glavne zvezde. Boris Karloff je ovde glavni i ovo je njegov film, mala zanimljiva drugorazredna SF misterija, pomalo i ispred svog vremena (o ovome ćemo više pisati u završnim recenzijama) a nakon toliko decenija i dalje veoma gledljiva za sve ljubitelje retro zabave.

+ opet odlični Boris Karloff u glavnoj ulozi
+ napeta SF misterija sa mačkama i miševima
+ dosta ispred svog vremena (cryotherapy)
+ efektna lokacija, odlični ambijent, preokreti
— neminovne zbrzanosti, naivnosti i zastarelosti
 
Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment