Sunday, June 23, 2024

Fear the Walking Dead (Season 4) (2018)


Više o seriji: https://www.imdb.com/title/tt3743822/episodes/?season=4

Nakon vrlo pristojne tri sezone došlo je do jednogodišnje pauze pa se četvrta Fear the Walking Dead sezona pojavila tek 2018. godine. Činilo ju je standardnih 16 epizoda a rekli bismo da je i kvalitet viđenog ostao na standardnom nivou. Ipak, verne gledaoce serije, čija je brojka i dalje nastavila da opada, sačekala su brojna iznenađenja već u premijernoj epizodi koja je nosila karakteristični i više nego obeležavajući naziv What's Your Story?


Za razliku od prethodnih sezona ova je umnogome drugačija jer više ne predstavlja prequel originalnom The Walking Dead. Radnja koju sada posmatramo odigrava se nakon poraza Neganovih Saviorsa, dakle negde nakon završetka osme TWD sezone. I to nije sve: prva faca koju ćemo ugledati u premijernoj sezoni nije niko od onih karaktera koje smo očekivali da vidimo već glavom i bradom – Morgan Jones. Prvi crossover između dve serije se ovde ne zaustavlja pa na opšte oduševljenje na trenutak vidimo i Ricka, Carol i nesrećnog Jesusa koji nagovaraju Morgana da ostane u njihovoj zajednici dok njega razni tereti prošlosti teraju da beži dalje, otisne se na najduži put i utrči u FTWD seriju. Morgan na svom putešestviju upoznaje izvesnog kauboja Johna, koji je opet na nekoj svojoj misiji potrage za dragom mu osobom, njih dvojica ubrzo susreću grupu sumnjivih likova i izvesnu Altheu koja vozi borbeno vozilo, a svi oni skupa u nekom trenutku (i potpuno očekivano) nabasavaju na naše stare junake iz prethodnih sezona. Clarkovi, plus njihovi usput stečeni prijatelji, nalaze se u situaciji koju apsolutno nismo očekivali, pa će dalji tok serije natenane otkrivati kako je do svega toga došlo i šta se to izdešavalo nakon pucanja brane...


Ovo je jedna od krupnijih razlika u odnosu na prethodne FTWD sezone: za razliku od dosadašnjih, koje su se uglavnom odmotavale hronološki, ova se mahom ne odvija tako. Epizode najčešće počinju naknadnim kadrovima iz sadašnjosti da bi se sve nejasnoće pojašnjavale u kasnijem toku epizode i to podužim flashbackovima prošlosti. Ovakav nestandardan način pripovedanja može biti teži za praćenje po neke gledaoce ali smo ga mi pronašli veoma zanimljivim i prijatno složenijim pa na kraju i potresnijim, pogotovo kada u sećanjima preživelih gledamo neke likove koji su u sadašnjosti već tragično završili svoj životni put. Dve vremenske niti pripovedanja su uvek jasno razdvojene koloritom fotografije tako da iole pažljiviji gledalac nikada ne može biti u krivu koja dešavanja posmatra: dok su flashbackovi obojeni nešto življim i šarenijim bojama sadašnjost je uvek tmurnija i mračnija, obojena sa mnogo sivila i u depresivnim tonovima. Upravo takva je i radnja serije, sa veoma malo srećnih završetaka, bez obzira na stremljenja likova na ekranu, sa očajničkim borbama za preživljavanje, sa mučenjima na svakom koraku i gubljenjima najmiljih, dakle baš kao što i možemo očekivati od jedne TWD serije.


FTWD, osim gore pobrojanih stvari, i dalje ekploatiše ideje iz originalne serije, pa na to budite spremni. I dalje se bavimo time ko je dobar a ko loš, ko se brine o budućnosti zajednice a ko pokušava da preživi individualno i da li je uopšte moguće stvoriti sigurno prebivalište za veću grupu ljudi u novonastalom apokaliptičnom svetu i ako može – po koju cenu? Tu su i stare dileme – da li su opasniji mrtvaci ili živi ljudi, da li treba davati šansu svakome ili ga neutralisati bez postavljanja pitanja kao predostrožnost od potencijalne pretnje... U sve ove teme & dileme se naš stari znanac Morgan savršeno dobro uklopio sa svom svojom tradicionalnom mantrom o neubijanju i davanju prilike svakome da se promeni, baš kao što se i on sam u jednom trenutku promenio. Njegova filozofija neke gledaoce može smarati, kao što će se pokazati da je u nekim momentima apsolutno pogrešna, ali zaista je teško proceniti šta je u zombi svetu opterećenom bandama i kriminalcima ispravno a šta nije. Pojedincima će se pojava Morgana činiti kao razvodnjavanje priče i njeno odvođenje u potpuno drugom pravcu ali se nama Morgan (skoro) uvek dopadao i smatramo da je njegov dolazak dao dašak svežine ovoj seriji. Naravno, isto mislimo (samo u nešto manjoj meri) i za ostale nove likove.


Najznačajniji novi karakter je kvazinovinarka Althea koja se u nekom trenutku domogla dobro naoružanog SWAT kamiona što će našoj ekipi u nekoliko navrata spasiti živote. Ono što je takođe izuzetno važno po sezonu je njen hobi, da bukvalno svakog na koga naiđe snima svojom kamerom i ispovest preživelog beleži na kasete koje ostavlja budućim generacijama u amanet. Althea pomaže skoro svakome ali ne bez plaćanja cene: svako mora da joj se oduži ispovedajući se u objektiv kamere što je jedan od dobrih razloga zašto u ovoj sezoni u tolikoj meri gledamo flashbackove. Nekoliko novih likova se dobro uklapa u postojeći broj preživelih pa iako niko od njih ne obara s nogu možemo reći da su svi odreda različiti, dovoljno zanimljivi i tajnoviti ali i korektno osmišljeni. Naravno, ima tu dosta već viđenih stvari i situacija, kao što su recimo situacije sa devojčicom, ali ukoliko ste već došli do ovog mesta u gledanju serija i spinoffova TWD univerzuma veoma dobro znate da su originalne stvari uglavnom već ispričane u prvim sezonama originalne serije. Takođe, već vrlo dobro znate da sve odreda serije karakterišu neke manjkavosti koje se i ovde dobrano primećuju...


Recimo, i posle jedne decenije neki likovi pokazuju strah ili gađenje od mrtvaca, što verujemo ne bi bilo toliko izraženo u datoj situaciji, čak ni kod mlađih osoba. Verujemo da bi navika i borba za preživljavanjem nadvladala gađenje i strah ali panično reagovanje ili blokada od straha je uvek pogodna za stvaranje napetih i bezizlaznih situacija pa nam je savršeno jasno zbog čega se slične stvari i dalje dešavaju u TWD univerzumu. Iz potpuno istog razloga i dalje gledamo da se neko sam samcijat uputi da rešava neku situaciju ili da se iz nekih svojih pobuda i ubeđenja (a koje bukvalno nikada nisu jasne gledaocu) distancira od svoje grupe uveren da je on sam opasnost po ostale ili da će potpuno sam lakše preživeti u smrtno opasnom svetu. Takođe, sezona nas ponovo čašćava podužim moralisanjima što smo uglavnom stoički podnosili sve do finala i Morganovog „duela” sa negativcem. Njihov odnos ni u jednom trenutku ne deluje ubedljivo a potreba da jedno drugom uzajamno spašavaju živote i međosobno čine čvršćim nam je bio najveći problem ove sezone. Nekim gledaocima će zasmetati i što su određene scene bukvalno prekopirane iz originalne serije ali na tako nešto smo navikli jer se to dešavalo od samog početka Fear the Walking Dead.


Neki nerezonski potezi su definitivno veliki problem sezone a gotovo podjednaki je i sada već tradicionalni odstrel glavnih junaka i to onih koji su mogli biti zanimljivi čak nekoliko narednih sezona. Svakako je primetan i pad u kvalitetu i harizmi negativaca. Ipak, četvrtu sezonu serije Fear the Walking Dead svakako ocenjujemo pozitivnom ocenom i preporučujemo je svim onim gledaocima koji su pasionirani ljubitelji TWD univerzuma. Za takve – ova sezona svakako ima dovoljno aduta.

+ i dalje veoma napeto, vrlo brutalno i bezizlazno
+ lik Morgana donosi preko potrebno osveženje
+ odmotavanje radnje kroz dve vremenske priče
— nerezonska ponašanja i neubedljiva moralisanja
— bespotrebno ubijanje nekih od zanimljivih likova
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment