Monday, June 17, 2024

The Man They Could Not Hang (1939)


Režija: Nick Grinde
Uloge: Boris Karloff, Lorna Gray, Robert Wilcox
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0031614/
Insert: https://youtu.be/fIvWQOUYKcM?si=00AU3BxqA_SJk-yP

Tražili ste opise starih, crno-belih filmova jer su vam oni mnogo bolji i zanimljiviji od novih nabeđenih horor hitova? Super, jer za vas imamo ne jedan nego čak pet filmova i to povezanih na jedan čudan način (nisu serijal) kakav se danas više ne viđa! The Man They Could Not Hang je prvi u nizu sličnih ali međusobno nepovezanih filmova o ludom doktoru, mada sa današnje tačke gledišta on i nije baš toliko lud koliko se onomad, pre skoro jednog veka, činio...


Ludog doktora ovde igra legendarni Boris Karloff (on je glavna uloga u svih pet filmova) a upravo je dotični nakon mnogo godina istraživanja pronašao način kako da oživi mrtvog čoveka! Da bi konačno isprobao svoj „lek” našao je jednog dobrovoljca, svog studenta koji se pod sumnjivom motivacijom prijavio za ovaj eksperiment i to je definitivno najneubedljiviji deo filma. Uglavnom, kada je u medicinskoj komori student usmrćen u medicinske svrhe a zatim bio tik pred činom vraćanja u život u odaje doktora upada policija i prekida ceo eksperiment. I šta sada: u prostoriji se nalazi (po inspektorima) poremećeni doktor, tu je mrtvo telo studenta a tu je i hrpa policajaca koja ni za trenutak ne veruju doktoru da mu je potrebno samo nekoliko trenutaka kako bi nesrećnog mladića vaskrsnuo... I ništa, student ostade zauvek mrtav a doktor biva uhapšen na licu mesta te nakon suđenja osuđen na smrtnu kaznu vešanjem. Besan, ne toliko zbog budućeg gubitka svog života koliko zbog kraha famoznog eksperimenta na koji je utrošio godine rada i truda doktor smišlja plan kako da se osveti sudiji i porotnicima koji su ga odveli na vešala. Naravno, ukoliko ga pogube ništa od isplaniranog se ne može sprovesti u delo ali ipak – koji je bolji alibi za izvršeno krivično delo od pređašnje smrti zločinca koji je tim činom zakrvavio ruke?


Naizgled, ovako prepričan uvod deluje dosta zapetljan dok ćete gledajući The Man They Could Not Hang steći utisak kako je tako posložena priča zaista perfektna za jedan revenge triler (horor) film. Ostaje zamerka da gledalac nijednog trenutka nije načisto da li je doktor pozitivna ličnost ili negativac pa tako i da li je likvidiranje porotnika koje je doktor nanizao humani čin ili naprosto osveta jednog poremećenog uma. Dok o tome budete razmišljali neminovno će vam pasti na pamet i misao u vezi savremenih klonova ovog filma koji se u principu ne pojavljuju tako često, a pogotovo ne u višoj klasi filmova, koji su bolje producirani. Možda današnji autori misle da bi ovakva tema (remake ovog filma?) bio neatraktivan, da ne bi bio pogodan za gomilu animacija i jump scare kadrova (a današnji horor hitovi to izgleda moraju posedovati) a možda i strepe od delimično nemoralne storije koja bi potencijalno naišla na osudu dela gledalaca i kritičara a možda i cenzure. Ništa zato, gledajući The Man They Could Not Hang možete se pristojno zabaviti i opustiti, čak u većem delu filma i zaboraviti kako je u pitanju ostvarenje staro čak 85 godina! Naravno, određena zastarelost je neminovna ali će vas iznenaditi da u nekim kadrovima film deluje itekako sveže i dostojno savremenih ostvarenja...


Svakako se treba osvrnuti i na glavnog aktera filma koji je definitivno jedna od prvih a svakako i najvećih horor legendi. Boris Karloff je u dotadašnjoj glumačkoj karijeri bio najpoznatiji po ulogama stvorenja ili persona koje su bile veoma maskirane i nisu ih karakterisali dugački monolozi ili razgovori upšte. U ovoj ulozi Karloff definitivno pokazuje svoj glumački talenat, što se najbolje vidi u kadrovima suđenja i u ispovestima u svojoj laboratoriji. Nekoliko njegovih dramatičnih iskaza ne samo da je odlično odglumljeno već bi se komotno mogli pojaviti i u nekom savremenom filmu na sličnu temu. Zanimljiv je i pogled na film sa medicinske strane, gde on govori o stvarima koje su u ono vreme bile fikcija ali danas to više nisu, ili makar ne u tolikoj meri. Film veoma dobro targetira određene težnje tadašnjeg ali i današnjeg čoveka pa je u tom segmentu veoma aktuelan. Kada se dođe na polje ubistava ona su svakako mogla biti brojnija i eksplicitnija ali film je rađen po tadašnjim standardima, čak i po pitanju minutaže koja nije bila dovoljna za veliki broj smaknuća. Tamo gde bi danas jedan film nudio brutalnosti i specijalne efekte The Man They Could Not Hang servira reakcije prisutnih na svoj skori susret sa smrću. Ovi momenti su predvidljivo zbrzani ali i posle toliko decenija ipak zanimljivi. 


The Man They Could Not Hang je svakako vredan gledanja ukoliko volite napete triler filmove tog doba sa zabavnom premisom. Film poseduje određene elemente fantastike i horora, podseća na neke ranije radove glavnog glumca a bavi se nekim čak i danas aktuelnim temama pa su sve ovo aduti koji bi vas trebali naterati da mu pružite šansu.

+ odlični Boris Karloff u glavnoj ulozi
+ napeta triler priča mačke i miševa
+ u nekim stvarima film je vrlo aktuelan...
— ... ali su određene zastarelosti neizbežne
— neke zbrzanosti, naivnosti i motivacije
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment