Saturday, April 19, 2014

100 Bloody Acres (2012)


Režija: Cameron Cairnes, Colin Cairnes
Uloge: Damon Herriman, Angus Sampson, Anna McGahan
Pogledajte još: Black Sheep (2006)

100 Bloody Acres je australijska horor komedija, zapravo satiričan film koji mi najčešće nije bio ni duhovit. Odvojio sam nešto vremena nakon njegovog gledanja na reviewe na stranim filmskim sajtovima i blogovima i zaista me je iznenadilo da je pobrao gotovo isključivo hvalospeve. Filmovi ovakvog tipa (horor komedije u najširem smislu definicije) zaista zahtevaju specifičan ukus gledaoca i smisao za humor. Iz tog razloga ovaj opis ne shvatajte preozbiljno; ukoliko imate afiniteta prema duhovitim i bizarnim filmovima svakako mu dajte šansu, možda vam se 100 Bloody Acres svidi više nego meni. 


Deja vu zaplet počinje ovako: troje turista neplanirano staju pokraj puta jer im se prastari Ford Laser pokvario i time definitivno ugrozio njihov odlazak na nekakav muzički festival. Zaista je zanimljivo kako ekipa vozi nešto ovako staro; Laser druge generacije u Australiji verovatno košta manje od jedne karte za muzički festival na koji tinejdžeri idu, ali će ovo većini biti nebitno i upašće u oči samo pasioniranim ljubiteljima automobila poput mene. Elem, tinejdžeri stopiraše a zla sudbina je htela da im stane upravo Reg Morgan sa svojom malom hladnjačom na točkovima. Devojka uđe sa njim u kabinu a momci pristadoše da ih se zatvori u hladnjaču punu ubijenih životinja jer zaboga u kabini nije bilo mesta. Dok retardirani Reg muva crvenokosu devojku dva mladića se guše u smradu crkotina koje Reg kupi po putevima. Ali to nije sve, Reg je ovom prilikom pokupio i telo nastradalog u saobraćajnoj nesreći, sakrio ga među džakove što nije bilo dovoljno da ga momci ne primete i tu nastaje tarapana. Reg odvozi svoj kamiončić u bazu gde ga čeka njegov brat Lindsay.


Evo šta je pozadina cele početne zavrzlame: Lindsay i Reg vode firmu koja se bavi proizvodnjom organskog đubriva. „Tajni sastojak“ koji čini đubrivo izuzetnim je – meso, kada nemaju dovoljno mesa koriste crkotine pregaženih životinja koje nalaze na okolnim putevima a kada se ukaže prilika i – mrtvu ljudetinu. Troje tinejdžera je otkrilo ovu „strogo čuvanu“ tajnu te zbog toga nikako ne mogu napustiti proizvodni pogon živi jer samim tim propada i biznis braće. 100 Bloody Acres se najlakše može opisati kao kombinacija filmova Tucker & Dale vs. Evil i Motel Hell. Iz ovog prvog je pokupljen bizarni crni humor ali za moj ukus u nedovoljnoj meri i najčešće neuspeo. Fazona ima ali je dobar deo njih usiljen, već viđen, neuspeo, čak mogu reći i glup. Moguće da će se film više svideti mlađim generacijama koje će pronaći da je stalno nadrogirani momak vrlo smešan, da su njegova priviđenja duhovita a postupci komični. Na ovo se nadovezuje stalna rasprava cure sa dva mladića, od kojih joj je jedan momak a drugi ljubavnik; ove rasprave ne prestaju ni kada su na nekoliko sekundi od brutalne smrti, što je valjda trebalo da bude smešno. Kao šlag na tortu dolazi scena oralnog seksa mladića i 70-godišnje gospođe, što je „duhovito“ par ekselans, kao i uvek.


Film sam gledao sa prijateljem sa kojim povremeno gledam horore već više od dve decenije i nasmejali smo se za vreme trajanja filma slovom i brojevima – jedanput. Jednostavno, film iz nekog razloga nije duhovit, nema harizmatične likove a za zarobljene tinejdžere nas nimalo nije bilo briga da li će biti ubijeni. Za drogiranog momka smo navijali da ga što pre eko ubije da ne muči više i sebe i druge. Iz Motel Hell je pokupljen fazon ratarstva & povrtarstva baziranog na ljudetini. Tamo gde je Motel Hell bio gnusan i bizaran 100 Bloody Acres nije, on prvenstveno želi da bude duhoviti i krvav a samo ovo drugo mu delimično uspeva. Braća koriste drobilice za meso koje prosečnog čoveka samelju za pola minuta dok krv šprica po okolini, što je i logično, jel. Sukob dva brata je više nego očekivan, ubistva nekih likova takođe, sunovrat biznisa apsolutno i uopšte uzevši kompletan film je vrlo predvidljiv nekome ko je pogledao barem desetak horor komedija u životu. 


Kao jedna od retkih pozitivnih stvari je gluma dvojice braće i sveukupni ambijent gde se odvija ova smehotresna dogodovština sa devojkom sumnjivog morala, njenim ljubavnikom, nadrogiranim mladićem, retardiranim biznismenom, babojebcem i samom babom čiji pas nikako da vrati ruku njenom vlasniku. Pretpostavljam da ovaj film ima svoju publiku koja će se zacijeniti od smijeha ali ja nisam jedan od njih. Ljubitelji horor komedija svakako treba da mu daju šansu jer samo od smisla za humor gledaoca zavisi da li će mu se film svideti ili ne.

+ lokalitet; braća Morgan
— glupa i viđena radnja
— nit' smešan nit' duhovit
— užasno glupe scene
— neoriginalnost

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment