Thursday, March 12, 2015

The Woman in Black 2: Angel of Death (2014)


Režija: Tom Harper
Uloge: Phoebe Fox, Oaklee Pendergast, Jeremy Irvine
Pogledajte još: The Orphanage (2007)

Nakon (ne)zasluženog uspeha koji je doživeo prethodnik ovog filma u 2012. godini izvesni Martyn Waites je došao na ideju (čitaj: dobio je novac) da napiše nastavak čuvene knjige Susan Hill The Woman in Black. Nastavak je napisan, kritika je dotičnu knjigu žestoko opljuvala ali to nije pomoglo da se izbegne snimanje istoimenog nastavka filma. Ono što je najvažnije napomenuti na početku prikaza ovog filma je da ukoliko ste fan prvog filma i za vas on predstavlja jedan od boljih filmova prethodnih godina svakako bolje da ovaj nastavak preskočite jer ćete doživeti samo razočarenje. Međutim, ukoliko niste oduševljeni prethodnikom ili spustite očekivanja nastavku možete pružiti šansu.


Radnja filma se dešava 1941. godine tokom nemačkog bombardovanja britanskih gradova. Da bi spasili barem decu britanska vlada donosi odluku da se klinci premeste na periferiju, u do tada nenastanjene i neupadljive objekte koji nisu na nišanima neprijateljskih bombardera. Jedna grupica dece je sprovedena u jezivu kućerinu iz prethodnog filma a nadzor nad njima je poveren mladoj vaspitačici i njenoj nadzornici. Svako ko je gledao neki od prethodnika zna šta će se nadalje dešavati: pojedinci osećaju nečije prisustvo u kući ali ti pojedinci su mlada i neiskusna vaspitačica koja nema podršku svoje stroge nadređene nadzornice i nemi dečak koji je izopšten od druge dece. Kao jedina podrška mladoj vaspitačici je mladi pilot koga je upoznala tokom putovanja do kuće a veza sa pilotom će donete i neke scene koje razbijaju monotoniju filma, no, pitanje koliko uspešno.


Što se tiče produkcije ovog filma ona je na prilično visokom nivou, barem kada je ambijent i fotografija u pitanju. Kuća u kojoj se dešava prva polovina filma je jeziva, gotovo isto koliko je bila i kuća u prethodniku. Scenografija je vrhunska a režija u nekim scenama na vrlo dobrom nivou. Phoebe Fox u ulozi mlade vaspitačice je dovoljno ubedljiva i mnogo simpatičnija od meni nesimpatičnog Daniela Radcliffea. I ostatak kastinga je odličan a čak su i klinci ovde vrlo dobro izabrani, kao što i priliči jednom britanskom filmu. Ukoliko se pitate gde je to onda zapelo s ovim filmom evo i odgovora: već u prvom delu filma se vide problemi koje on ima na drugim nivoima. Kao prvo, film ni u jednom trenutku ne uspeva da bude imalo strašan. Svaka horor scena je predvidljiva i nedovoljno strašna ali pokušava gledaoca da na vrlo bezobrazan način prestraši zvučnim a ne vizuelnim efektima.


Drugo, žena u crnom se u ovom filmu ne vidi dovoljno, možda tek u nekoliko vrlo kratkih kadrova što je izuzetno malo za osobu po kojoj je ceo film (i serijal) dobio ime. Čak i kada se pojavi dotična izgleda vrlo slabo i vrlo animirano a takvi su i ostali specijalni efekti. Prosto neverovatno da autori filmovi nikako da skapiraju da nekakva prava ugly starica može biti mnogo jezivija od ovakvih a'la Mama animacija koje ne mogu da prestraše ni dete sa jednocifrenim brojem godina. Konekcija sa starom pričom i davnim dešavanjima je načinjena ali teško da će to stare fanove oduševiti kada nema horora i strave. Izmeštanje dela radnje iz kuće u staro vojno sklonište je uspelo što se tiče razbijanja monotonije i zanimljivog pogleda na deo istorije ali je upitno sa gledišta samog horora i deluje kako je urađeno samo kako bi se CGI animacija nasamo obračunala sa mladom vaspitačicom. Završetak filma je urađen tako da liči na onaj iz prethodnika i da igra na kartu emocije gledaoca, što nije uspelo.
 

Konačna ocena je da ovo ipak nije toliko loš film, čak mi se u pojedinim trenucima više svideo od famoznog prethodnika. On poseduje vrlo dobar ambijent, odličan kasting ali, nažalost, potpuno pada na polju horor scena i ubedljivosti cele priče. Apsolutna nepotrebnost snimanja nastavka je tek posebna priča. Da se pojavio pod nekim drugim nazivom svakako bi se svideo mnogo većem krugu gledalaca ali pošto se pojavio pod etiketom The Woman in Black očekivanja gledalaca će biti nerealno visoka što će ovaj film definitivno „sahraniti“.

+ ambijent, kasting, atmosfera u kući
+ istorijski pogled na dati period
— totalni horor promašaj
— slabe animacije; zvučni efekti
— apsolutna nepotrebnost


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment