Monday, August 27, 2012

The Cabin in the Woods (2011)


Režija: Drew Goddard
Uloge: Kristen Connolly, Fran Kranz, Richard Jenkins
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1259521/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cQWnPVOSZKg
Pogledajte još: šta god, ali ovakav „masterpiece“ nećete naći

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, braćo i sestre, komšije i slučajni prolaznici, filmofili i oni drugi, rođaci svih boja i nacija, ejlijeni i ovozemaljci, malikani i velikani, pred nama je The Cabin in the Woods – horor film koji redefiniše horor žanr, koji je horor nad hororima, koji je nešto neviđeno u filmskoj industriji, koji je toliko pametan da ga samo malobrojni shvatiti mogu, jedostavno Horor Film sa velikim “H” i velikim “F”, ma film koji je “bogotac”, jednom rečju film do džadža! No, da li je baš tako?


Hype je jedna jako divna stvar jer u velikoj većini slučajeva ne može da omane i film postaje hit i pre dolaska u bioskope. Verovatno su distributeri filma (drugi po redu, prvi su bankrotirali) uložili pola budžeta u reklamu, ali se sve na kraju isplatilo i The Cabin in the Woods je postao istinski hit a da ga niko nije ni pogledao. Tek po izlasku filma nastala je euforija i kakofonija dizanja u nebesa, pretežno u američkoj štampi/blogovima, a nisam siguran koliko je to sve spontano. Uostalom, još odavno prve ocene na iMBD-u nisu relevantne i filmovi dobijaju mnogo desetki “preko veze”. Sve ovo gore pomenuto u principu nema mnogo veze jer ako je film dobar, hajp ili nehajp ne mogu promeniti njegov (ne)kvalitet. A kakav je kvalitet ovog čuda sa kolibom u šumi? Vrlo diskutabilan, i kreće se od ponora do zvezda.



Hajde ovako, da pokušam donekle objasniti radnju a da ne otkrijem previše. Grupa tinejdžera odlazi na vikend u šumu. U toj grupi su povučena devojka, njena napaljena drugarica, njen momak sportista, jedan štreber i jedan narkoman. Koliba u šumi k’o i svaka koliba, samo što se ovde vrata od podruma sama otvaraju pa oni silaze dole, nalaze razne stvari, čitaju neke knjige na latinskom i time oslobađaju zlo koje će ih pobiti. U ovom slučaju su oslobodili zombije. Generički i neuništivi zombiji napadaju i ubijaju u prilično nemaštovitim i mračnim scenama koje slede sve do “obrta”.



Kažem “obrta” jer nekog velikog obrta, o kome su mnogi trubili, zapravo i nema. To da se akteri nečega okrenu protiv “režisera” njihove situacije nije ništa novo ni originalno ali je bez obzira kako paradoksalno zvučalo to i glavna poenta filma. The Cabin in the Woods je parodija komercijalnog horora i stoga je radnja do bola klišeizirana i sa namerom su ubačene mnoge scene i sutuacije koje smo gledali stotinama puta u raznim filmovima. Od odvratnih i praznih likova, nedostatka signala za mobilni, preko suviše očekivanih napada zombija pa do standardnih replika (“Ne, moramo se razdvojiti, tako je bolje”) sve je tu i u tom dosadnom feelingu protiče dve trećine filma. Zadnja trećina donosi nešto potpuno originalno i lepo za oko svakom horor fanu, samo se postavlja pitanje: da li je to vredno mrcvarenja dugog sat vremena?



Ok, kao što sam napisao sve je to sa namerom urađeno, poruka filma je na prvom mestu a zanimljivost radnje na poslednjem. Da nije bilo zanimljivih komentara i dijaloga dvojice “režisera” bio bih na ivici da ugasim film, i to film nad filmovima, čak štaviše. Pored njih dvojice (jednoga glumi uvek izvrsni Richard Jenkins) i ipak dosta kratke završnice, film poseduje poruku vezanu za horor film uopšte, sa sve negativcima, likovima, režiserima i “zaostalim” gledaocima Bogovima na vrhu. Po mom mišljenu ipak premalo za film koji je ciljao na visuku poziciju u horor žanru.



Po mom skromnom mišljenju zauzetom posle dva gledanja,  film je neozbiljna ali i nesmešna parodija, bez mnogo upečatljivih i žestokih scena u bilo kojem smislu. Kao takav najviše će se svideti onima koji nisu horor fanovi, dok će se većina ljubitelja horora smrtno dosađivati i čekati da se desi nešto “revolucionarno” čega ovde nema. Ipak, kako je u pitanju “hit” film kome mnogi u nedostatku većih ocena daju samo 5/5 ili 10/10 predlažem vam da ga svakako pogledate i donesete svoj sud.

+ originalna ideja i poruka filma
+ kritika horor žanra i gledalaca
+ zadnja trećina filma
— neiskorišten potencijal filma
— dobar deo filma je prilično dosadan


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

8 comments:

  1. Zar je toliko los film nisam ga jos pogledao, citam samo lose komantare na njega a ocjena na imdb 8.0, kako i vi mislite film je sra*je

    ReplyDelete
  2. Zaista je teško savetovati da li gledati ovaj film ili ne jer kod ovog filma više nego kod nekih drugih samo od ukusa gledaoca zavisi da li će mu se svideti. Ako očekuješ neku smislenu radnju, napetost, horor i zabavu ne verujem da ćeš se njime oduševiti jer je film zamišljen kao sprdnja na račun horor žanra, na račun autora horor filmova i na gledaoce horora uopšte ali bez mnogo duhovitih scena. Ja ti svakako savetujem da ga pogledaš a ako to uradiš slobodno napiši ovde svoje mišljenje o filmu. Moje mišljenje se ni posle trećeg gledanja nije promenilo: u pitanju je veoma pretenciozan ali veoma nezanimljiv film.

    ReplyDelete
  3. Pogledao sam uistinu je rijec o veoma glupom filmu, izgleda vise kao parodija.

    ReplyDelete
  4. Ovo nikako nije horor film,ovo je komedija,parodija.Tinejdzeri,droga,seks,suma,cudovista nesto sto prati svaki drugi americki film.Cim vidim da su na pocetku horor filma neki tinejdzeri koji se spremaju na put u neku zabit ,ja ugasim tv.Ocenio bih ovu glupost sa ocenom 2-3.

    ReplyDelete
  5. U većini se slažem sa tobom. Nažalost, danas većina horora počinje sa odlaskom grupe tinejdžera na mesto budućeg masakra ili eventualno supružnika sa malim detetom na ukleto mesto.

    ReplyDelete
  6. Obred u krvi
    Producentska kuća Lionsgate lansirala je moderan horor u koji je uložena zavidna suma novca od oko $30,000,000.Drew Goddard je dobio priliku da debituje kao reditelj, pošto je ispekao zanat radeći kao scenarista na nekolicini TV-projekata, a između ostalog i u kultnoj TV-seriji 'Lost'.Sarađivao je i na izradi scenarija, za koji je bio angažovan renomirani Joss Whedon ('The Avengers').Petoro prijatelja odlaze u izolovanu kolibu u šumi, da provedu prijatan vikend daleko od civilizacije.Tamo nabasaju na neki dnevnik u kome je detaljno opisano kako je nekada davno, otac sadista mučio članove svoje porodice.Kada bojažljiva Dana glasno pročita tekst na latinskom, nesvesno priziva zlo.Krvožedni zombiji kreću da love mlađariju po šumi...Zanimljiv koncept u proizvodnji horora.Publika vrlo brzo shvata da ovde imamo parodiranje, čak i sprdnju s brojnim primercima žanra, gde su žrtve po starom običaju naivni i lakoverni tinejdžeri.Dakle ova odabrana petorka nije baš slučajno došla na jedno udaljeno mesto koje odiše atmosferom nespokoja, neke blage jeze.Kratko portretisanje društvanceta samo je uvod u ono što ih ovde čeka.Potrebno je samo da zagrizu mamac i da potom sve krene svojim očekivanim tokom.Aha, kapiramo da su oni deo nekakve umobolne igre.A ta igra se postepeno razvija, što je sporo i malo narušava dinamiku radnje.Koristeći odavno ustaljene standarde horor žanra, režiser nam servira stravu i užas tek u završnom delu filma.Brutalno kasapljenje ljudi od strane raznih monstruma zaista je efektno dočarano i ostavlja povoljan vizuelni utisak.Mlađarija je odglumila svoje role u granicama očekivanog, dok su Richard Jenkins i Bradley Whitford, kao dvojica saradnika, odlično oslikali ljude koji hladno, bez ikakvih emocija obavljaju svoj posao.Za ono malčice humora što imamo, zasluge pripadaju upravo njima.Odlični CGI-efekti odradili su posao na zadovoljavjući način, jer su nam priuštili dovoljno 'scary' sekvence, posebno na kraju filma. Bez obzira što pati od klišeiziranog narativa, koji je namerno potenciran i isturen u prvi plan, smatram da je ovaj horor dovoljno zanimljiv da ispuni očekivanja fanova žanra.Meni se baš dopao zbog vešto plasirane poruke i solidno snimljenih segmenata strave i užasa.

    ReplyDelete
  7. Meni se film dopao,najviše onaj deo kad su poubijani svi u toj organizaciji,kao kod Šekspira niko nije ostao živ.Nije mi bilo dosadno uopšte.

    ReplyDelete
  8. A mogao si napisati sve od A do Š, da ga džaba ne gledaju oni koji već nisu.

    ReplyDelete