Monday, August 27, 2012

Alone in the Dark (1982)


Režija: Jack Sholder
Uloge: Jack Palance, Donald Pleasence, Martin Landau
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0083542/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=CJpoqPbVKPk
Pogledajte još: Don’t Look in the Basement (The Forgotten) (1973)

Film Alone in the Dark iz 1982. godine ne treba mešati sa istoimenim serijalom iz prethodne decenije, koji je opet radjen po istoimenoj PC video igri. Ovde je u pitanju prosečan slasher film, koji se od sličnih ostvarenja prvenstveno izdvaja po glumačkoj postavi, gde vidimo neka poznata imena ne tako svojstvena horor žanru.


Glavni likovi ovog filma su pacijenti jedne ustanove za lečenje mentalno obolelih osoba. “Luđaci me privlače”, napisao je davno u jednoj priči Guy de Maupassant, i zaista, takve su osobe vrlo pogodne za horor filmovanje, uostalom ima toliko filmova koji se dešavaju u ludnicama ili nakon što neko pobegne iz ludnice. U ovu ustanovu je došao novi doktor, dr. Potter, i tek treba da se uklopi u originalni sistem tretmana prema pacijentima koji upražnjava dr. Bain. Umesto da ih drži zatvorene po sobama on pacijentima omogućuje slobodu kretanja po celoj zgradi i krugu oko zgrade, ukoliko im to električna pokretna vrata dozvole. Ne znam da li takav sistem prema mentalno obolelima negde u svetu funkcioniše ali u filmovima definitivno ne (kao i u filmu navedenom gore), posebno ako bolnica nema agregat koji bi se uključio u trenutku nestanka električne energije.


A upravo se ovde (po nepisanom Marfijevom zakonu) desilo da nestane struje, pokretna vrata više nisu radila, i pacijenti godinama željni doktorske krvi su krenuli da ubijaju sve na šta su naišli. Među pacijentima koji su u prvom planu su bivši zatvorenik koji boluje od paranoje, sveštenik piroman, masovni ubica i pedofil. Kada su “očistili” bolnicu izašli su napolje i uputili se prema kući novopridošlog doktora, da ubiju i njega i porodicu, jer ga krive za “nestanak” i “ubistvo” starog doktora na čije mesto je došao. Supruga i ćerka novog doktora ni ne slute da će im u kući biti debeli pedofil i preobučeni poštar piroman, i to sve dok je grad u mraku zbog havarije na elektrani.


Prvi deo filma protiče u upoznavanju sa likovima, koji nisu toliko mentalno bolesni koliko su mogli biti i nećete se uplašiti nijednog od pacijenata. Drugi deo filma protiče u kući novog doktora i dinamičniji je od prevog dela filma ali se nećete uplašiti scena ubistava jer su one takođe blage u poređenju sa današnjim standardima i u njima skoro da nema ni krvi a kamoli još nečega. Verovatno su se autori odlučili za blažu vizuelnu varijantu zbog cenzure, prikazivanja na TV-u ili čega već. A možda su i budžet za film potrošili na glumačku postavu koju čine pre svih Jack Palance, Donald Pleasence (doktor iz Halloween) i Martin Landau.


Poznata imena u ovom filmu su najpozitivnije što on donosi, dok je ostatak prosečan. Prosečna priča, već viđen zaplet i rasplet, neatraktiva ubistva i standardno nelogični postupci aktera (ubica se udari samo jedanput da bi kasnije mogao da se pridigne). Ljubitelji slashera 80-ih godina ga mogu pogledati ali svakako ima boljih i upečatljivijih filmova iz tog vremena.

+ kvalitetna i poznata glumačka postava
+ Martin Landau vrlo ubedljiv u ulozi ludaka
— ne baš originalna radnja filma
— ne toliko strašan film
— nelogičnosti u radnji filma i ponašanju likova

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment