Tuesday, August 7, 2012

Doomsday Prophecy (2011)


Režija: Jason Bourque
Uloge: A.J. Buckley, Jewel Staite, Alan Dale
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1641831/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=oJ4G4HPytWQ
Pogledajte još: Stonehenge Apocalypse (2010)

Nešto potpuno drugačije od jednog drugog skoro pogledanog filma, takođe iz SyFy produkcije. Ovaj Doomsday Prophecy ima prilično originalnu ali blesavu priču, dinamičan je, i iako su specijalni efekti tradicionalno slabi oni su u funkciji su priče, te ćete preko nekih „preći“ jer ćete biti preokupirani pričom i time „šta će se desiti na kraju“.


Što bi se reklo još jedan u nizu filmova o „dumzdeju“, ali daće Bog da se odaljimo od 2012-te godine pa će i ovakvih filmova biti manje (osim ako se ne pronađu neki „davno zaboravljeni spisi Maja“ sa nekim novim datumima). Ovaj film počinje neposredno posle prvog velikog zemljotresa u nizu kada se stvorila velika pukotina ispod Crnog mora, a ono nestalo. Zemljotresi postaju jači i sve učestaliji, a dešavaju se u svim delovima sveta, naprimer celo apeninsko poluostrvo je potonulo usled jednog. Svi ti događaji veoma podsećaju na dešavanja iz knjige Doomsday Prophecy, pisca Ruperta Cranea, koji se izolovao i živi van civilizacije negde u šumama Britanske Kolumbije. Sada, navodno, pisac želi da izda nastavak knjige u kojima je objasnio dalja dešavanja ali i rešenja, pa nastaje potera za njim, u koju je uključuju mladi novinar i naučnica ali i FBI koji ne preza od korištenja oružja prema svojim građanima.


Novinar i naučnica nalaze pisca mrtvog u svojoj kućici ali postepeno uspevaju da otkriju neke tajne i povežu smrt pisca, gledanje u budućnost, džinovske figure na Uskršnjim ostrvima i crnu rupu iz svemira koja guta sve. Iako sve to deluje kao gomila budalaština uživao sam svakog trenutka. Za jedan TV film Doomsday Prophecy deluje vrlo solidno, recimo da su glumci dosta korektni i nije mi upalo u oko ničije glumatanje. Režija je korektna a krajolici i šume u nekim delovima filma predivni, iako je sniman daleko od onih predela koje prikazuje u filmu (kao i neki od filmova ove produkcije sniman je u Bugarskoj). Kraj filma je naravno predvidiv, ali ko još očekuje da se smak sveta zaista desi, naravno da će Amerikanci uvek naći neko rešenje ili će se Maje naprosto preračunati u datumima.


Sad da se pozabavimo onim što u filmu ne valja. Kao i obično to su izuzetno slabi specijalni i CGI efekti. Dok animirana crna rupa u svemiru koja guta planete još i izgleda pristojno, ono što se dešava na zemlji je ispod nivoa animacija koje viđamo u bioskopskim filmovima. To se, kao i obično, najviše primećuje u eksplozijama ili erupcijama vulkana, mada sve to nije iznenađenje. Neki efekti kao da su prekopirani iz drugih filmova, recimo cepanje asfalta iza automobila kao da je copy-pastovano iz Stonehenge Apocalypse (kad su već izrenderovali pa da se ne baci). Jednostavno ko gleda filmove na ovom kablovskom kanalu zna šta da očekuje i ne može biti razočaran. Ima tu i nekih naivnijih scena i traljavo odrađenih dijaloga ali je sve u granicama normale. Ostali vizuelni utisak je korektan, naravno ako imamo u vidu da ne gledamo bioskopski hit film, već TV film koji nakon prikazivanja ide na DVD.


Ukoliko ste ljubitelji materijala koji se prikazuje na SyFy kanalu, ili volite filmove o sudnjem danu svakako pogledajte ovaj film jer je dovoljno zanimljiv, čak štaviše, sigurno spada u grupu boljih filmova sa ovog kanala. Ostali, naravno, neka obrate pažnju na nešto bolje producirano i studioznije odrađeno na datu temu.

+ zanimljiva tema, sa dosta iskombinovanih podtema
+ dinamičan film i na momente prelepi krajolici
+ jedan od boljih SyFy niskobudžetnih filmova
— nažalost, standardno loši specijalni i CGI efekti
— gluposti i naivnosti u priči, tu i tamo

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment