Monday, August 20, 2012

Phobia 2 (Ha Phraeng) (2009)


Režija: Banjong Pisanthanakun, Visute Poolvoralaks, Paween Purikitpanya, Songyos Sugmakanan, Parkpoom Wongpoom
Uloge: Erika Toda, Marsha Wattanapanich, Nattapong Chartpong
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1521846/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=bRQZehNbHjw
Pogledajte još: 4bia (See Prang) (2008)

Phobia 2 je nastavak filma 4bia kojim se nastavlja i tematika iz prethodnika. Opet imamo priče koje se bave ljudskim strahovima, ovaj put njih pet, što se odrazilo i na trajanje filma od puna dva sata.


Prva priča nosi naziv Novice i dešava se u budističkom manastiru negde duboko u šumi. Priča se vrti oko 14-togodišnjeg dečaka koji se zamonašio, i to zbog, kako se kasnije pokazalo, teškog zločina koji je počinio radi koristoljublja. Griža savesti oličena u nevidljivom demonu koji ga kamenuje u efektnoj i bolnoj sceni završnica je ove mistery psycho horror priče koja prvenstveno pleni ambijentom a onda i efektnom završnicom. Ward je druga priča i dešava se u bolničkoj sobi koja ima dva kreveta. U jedan su upravo dovezli momka koji je pao sa motocikla i polomio obe noge, a u drugom krevetu na samrti leži starac kome će sutradan doktori isključiti aparate za disanje jer je u stanju moždane smrti. Ipak, dečaku se najpre pričinjava, a zatim biva ubeđen u to, da stari čovek nije mrtav (možda je mrtav samo fizički) i sve dovodi do priče koja će gledaoce “iscimati” više puta. Vrlo dobra režija i jumpscares koji funkcionišu i u po’ bela dana.


Treći segment je zombi priča pod nazivom Backpackers. Mladić i devojka stopiraju na autoputu a staje im kamion sa dvojicom vozača koji se jako sumnjivo i napeto ponašaju. Kada mladić i devojka nakon izvesnog vremena budu videli sadržaj hladnjače biće im jasan razlog ali biće i zgroženi: hladnjača je puna ljudskih leševa koji će ih nekoliko trenutaka kasnije oživljeni vijati da bi se zubima domogli njihovog vrata. Zombiji su izuzetno brzi i prilično efektno make-upovani a završnica ove priče sa malim zombi dečakom je najefektnija završnica u oba dela ovog celokupnog filma. Iako ima nekoliko nerazumljivih stvari u priči ovog segmenta preporučujem ga svim ljubiteljima zombi filmova.


Salvage je sledeća priča koja se dešava na auto placu polovnih automobila i počinje kada prodavačici nestane sin koji se do malopre igrao među parkiranim kolima. Ova misteriozna i atmosferična priča najviše liči na priče iz prvenca 4bia, a trebao bi da je obavezno pogleda i svaki prodavac polovnjaka kod nas, možda bi onda manje uvaljivali neregularna i “utegnuta” vozila. Peta priča nosi naziv In The End i dešava se na snimanju ghost horor filma. Nakon što pri snimanju zadnje scene glavna glumica zaista umire više nije najjasnije ko je živ a ko je zaista duh. Ova priča je pandan priči The Man In The Middle iz prvog dela, čak je ista i glumačka postava, i predstavlja dobru varijantu horor komedije.


Kada već spominjem prvi deo filma treba reći da je Phobia 2 u odnosu na njega manje napeta, ima manje “štrecanja” dok je gledate, ali je zauzvrat krvavija, morbidnija i duža. U svakom slučaju ocena ostaje ista kao i za prvi deo, iako je za moj ukus prvenac za nijansu efektniji.

+ kvalitet filma gotovo istovetan prvencu 4bia
+ raznovrsnost tema i režiserskih stilova
+ nekoliko vrlo dobrih scary scena
— poneke priče su pomalo nerazrađene
— manjak atmosfere iz prvog dela

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment