Wednesday, March 26, 2014

Outpost 11 (2012)


Režija: Anthony Woodley
Uloge: Billy Clarke, Luke Healy, Bernard Hill
Pogledajte još: Armistice (2013)

Outpost 11 je zbilja neobičan indie film. Smešten je u alternativnu prošlost i fiktivni rat, snimljen sa skromnim budžetom i bazirajući se više na odnosima likova i njihovim psihičkim promenama nego na akciji i efektima. Priznajem da od ove sci-fi horor drame nisam očekivao ništa naročito a da se na kraju Outpost 11 pokazao kao vrlo zanimljiv film, kako vizuelno tako i po svojoj radnji i alternativnoj atmosferi. Naravno, film zaslužuje neke primedbe ali se njegov autor u budućnosti treba držati na oku i od njega se mogu očekivati još zanimljiviji filmovi kada se dočepa većeg budžeta.


Kompletna radnja ovog filma se dešava na predstraži, na izdvojenom objektu i na nepoznatoj snežnoj lokaciji tokom dugogodišnjeg prusko-britanskog rata. Pretpostavka je da se drugi svetski rat produžio do 1955. godine, oružje je napredovalo, neprijatelj je nepobediv, vojska pod prinudom i dalje rado gine za kralja & otadžbinu a troje ljudi već godinama obitava u kućici pokušavajući da uhvati radio signal neprijatelja i dešifruju ga. Komandant objekta, niži oficir starije dobi i jedan običan mladi vojnik se smenjuju na radio stanici slušajući danonoćni šum i pokušavajući da odgonetnu nešto što se verovatno nikada neće ni čuti. Komandant objekta je 30-togodišnji oficir koji svestan činjenice da su zaglavljeni u snežnoj zabiti već godinama i sumnjičav u pogledu smisla opšteg rata ne insistira striktno na disciplini već vreme provodi upucavajući okolnu divljač za večeru. Niži oficir je veteran prethodnih ratova u svojoj petoj deceniji, strog je i krut, život bi dao za kralja i otadžbinu a svaku priliku koristi da maltretira mladog vojnika za koga smara da nije dovoljno čvrst i da je zalutao u vojsku. Iako malobrojna ova tročlana ekipa ne dozvoljava da film i pored sporog odvijanja ikada postane dosadan a naznaka problema nastaje kada se jedne noći upali svetlo za uzbunu.


Trepćuće crveno svetlo govori da je objekat pod napadom ali od neprijatelja nema ni traga ni glasa. Odsečeni od svoje komande vojnici dežuraju po smenama i čekaju na telefonski poziv koji zaista i stiže šifrovan a samo stariji oficir zna da barata šifrarnikom. Psihički nestabilan, sa mnogim ratovima iza sebe, bez ikakvog privatnog života kome bi se nakon rata vratio stariji oficir svesno poruku dešifruje na drugačiji način sakrivajući pravu istinu od svojih saboraca. To je samo početak dešavanja u filmu i početak napada neprijatelja koji je ovladao i drugačijim vrstama oružja od vatrenog; zadnja faza višedecenijskog rata je dovela do upotrebe psihološkog oružja koje menja ljudsku svest i stvara kod osobe pod uticajem raznorazne vizije i halucinacije. Film prikazuje jednu verziju događaja ali se na tome ne zaustavlja već nudi i druge mogućnosti stvarajući eklektički završetak nakon koga je poruka filma jasna ali šta se tačno desilo nije sasvim. Outpost 11 je pre svega uvrnut film koji je pokupio elemente Cronenberga, Carpentera, izmešao ih sa prepoznatljivom indie atmosferom i smestio u steampunk okruženje. Ljubitelji tipičnih horora ovde mogu ostati kratkih rukava, ljubitelji SF-a manje, ali ljubitelji alternativne istorije i čudnih, bizarnih priča mogu provesti zabavnih sat ipo. 


Prošlost koja se nikada nije dogodila i svet pokretan parom je najveći adut filma, barem vizuelno. Raznorazni retro mehanizni, zupčanici i kotlovi pod pritiskom koji se nalaze u pomoćnim prostorijama objekta deluju tajanstvano ali i zastrašujuće. Nije sasvim jasno šta se u njima dešava a prisustvo mutiranih paukova povremeno stvara jezu. Kombinovana prošlost je dočarana i drugim sitnicama, poput video rekordera i crno-belog televizora na kome se pušta izričita komanda brkatog britanskog oficira. Specijalnih efekata nema mnogo ali je tih nekoliko koje vidimo dovoljno ubedljivo. U nekoliko scena vidimo bizarne sitnice za koje nema objašnjenja niti su izričito vezane za dešavanja u filmu, poput nekakvih fetusa u teglama i mutiranih paukova koji se hvataju na parne kotlove. Tek jednoj sceni je pauk vidljivo animiran ali filmu ovolikog budžeta se to zaista ne može zameriti. Likovi u filmu su karakterno i psihološki potpuno drugačiji i čudni svako na svoj način. Među njima se izdvaja stariji oficir čija gluma mi je u početku bila pomalo čudna ali sam je u kasnijem toku filma našao kao vrlo dobru. Uz to, verujem da će svako ko je služio vojsku u njemu pronaći izrazitu sličnost sa našim matorim i iskompleksiranim oficirima bez privatnog života kojima je jedina zabava maltretiranje povučenijih mladića. 


Osim originalne i jedinstvene priče Anthony Woodley je ostvario i izuzetnu režiju pa Outpost 11 donosi pregršt uspelih scena, napetih kadrova, klaustrofobične atmosfere i lepe kinematografije smeštene u dva ambijenta, zatvorenom i snežnom. Preporučujem da prvo pogledate trailer pa ako vas privuče audio-vizuelni stil svakako pogledate Outpost 11 koji je jedan od najinteresantnijih indie filmova u poslednjih nekoliko godina.

+ audio-vizuelni steampunk stil
+ odlična režija i originalna priča
+ dosta bizarnih i originalnih detalja
+ antiratna poruka filma
— apsurdna priča sa nejasnim krajem

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment